Kunsthalle Bratislava prináša knihu rozhovorov o detskej tvorbe umelcov

Kunsthalle Bratislava prináša knihu rozhovorov o detskej tvorbe umelcov pod názvom "Čím chceš byť? Umelec?". Publikácia nadväzuje na rovnomennú výstavu, ktorá v lete návštevníkom KHB prezentovala detskú tvorbu umelcov rôznych generácií.

03.12.2021 16:00
cchb-kniha ts3-676x341 Foto:
Máte doma odloženú kresbu z detstva? Opýtali sa autorky publikácie Daniela Čarná a Lucia Kotvanová umelcov a umelkýň.
debata (2)

Autorky výstavy i novej publikácie Daniela Čarná a Lucia Kotvanová položili 26 umelcom otázku – Máte doma odloženú kresbu z detstva? Výsledkom je nová publikácia ich detských prác a rozhovorov o ceste k umeniu, ktorá v týchto dňoch prichádza do kníhkupectiev.

„Rozhovory v knihe sú spontánne, hravé, nápadité, vtipné, niektoré poznačené totalitnou ideológiou komunizmu, kedy vznikali. Nechýbajú v nich námety rozprávok a filmov, postavy, zvieratá, kvety, domy, záznamy fantázie či každodenných udalostí. Takých, aké nájdeme na detských kresbách kdekoľvek na svete,“ približuje KHB knižnú novinku, ktorá čitateľom potvrdí, že cesta k umeniu je u každého iná.

Michal Ksinan Čítajte viac Recenzia knihy o M. R. Štefánikovi: Muž, ktorý sa rozprával s hviezdami

Niektorí chceli byť umelcami od detstva, ďalší túžili byť smetiarmi, veterinárkami, zmrzlinárkami, kaderníčkami, paleontológmi či vedcami. Ich tvorivosť sa rozvíjala s podporou dospelých, ale niekedy aj bez nej. „Zámerom knižky je ukázať na význam rozvoja tvorivosti v detskom veku, ktorá môže a nemusí naštartovať dráhu budúcich umelcov. Nestratí sa však ani mimo sveta umenia. Pretože každodenná tvorivosť v rôznych podobách má v živote dôležité miesto,“ odkazujú autorky publikácie.

Jednorožce Čítajte viac Recenzia: Jednorožce sú zriedkavý úkaz

Pri zrode výstavy i knižnej novinky mysleli na tých, ktorí podporujú rozvoj detskej tvorivosti – na rodičov, pedagógov, historikov umenia, umelcov, psychológov i sociológov. Kniha je určená aj pre deti, ktorým viac ako texty prezradí vyše 160 detských kresieb ich rovesníkov, budúcich umelcov. Sú medzi nimi napríklad Peter Barényi, Maria Bartuszová, András Cséfalvay, Ladislav Čarný, Radovan Čerevka, Ľubomír Ďurček, Květa Fulierová, Otis Laubert, Stano Masár, Vladimír Popovič, Rudolf Sikora, Daniel Fischer, Ilona Németh či Emöke Vargová. „Je zaujímavé, že takmer všetci sú aj ‚učiteľmi tvorivosti‘ na základných, stredných aj vysokých umeleckých školách,“ dodávajú autorky knihy, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kunsthalle Bratislava