Mikulášska nádielka kníh pre deti

Vianočný čas je radosťou pre všetkých, ale pre deti zvlášť. A pod žiadnym stromčekom by nemala chýbať pekná a hodnotná kniha, taká, ktorú dieťa nepustí z rúk minimálne celé sviatky! Môžete sa inšpirovať niekoľkými dobrými tipmi Pravdy. A viete čo? Vôbec netreba čakať až na Vianoce, keď sa blíži Mikuláš!

04.12.2021 06:00
debata

S kamarátmi proti strachu

Alexandra Salmela, Martina Matlovičová:... Foto: Artforum, 2021
kniha Fantazmagoricky kamarat Alexandra Salmela, Martina Matlovičová: Fantazmagorický kamarát

Alexandra Salmela, autorka obľúbených a úspešných detských kníh, má novú knižku Fantazmagorický kamarát. Je o prekonávaní strachu. Prejsť cez strašidelný park, kde sa pohybuje hrôzostrašný Drsniak, to sa azda bez priateľov ani nedá zvládnuť. V knižke vystupuje dieťa Papu-Pau, na pleci má verného hromovtáka a zjaví sa aj kamarát Gepard. Je to detskej duši blízky bláznivý príbeh o ešte bláznivejšom putovaní, ktorý sa dotýka dôležitých vecí – sily priateľstva, osamotenosti, inakosti aj strachu. Knihu z vydavateľstva Artforum dotvárajú ilustrácie Martiny Matlovičovej a odporúčaná je pre skúsených čitateľov a čitateľky z nižších ročníkov ZŠ, resp. 10+.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

Veselé básničky pre vnúčatá

Spisovateľovi Michalovi Záletovi vyšla knižka veršov nazvaná Súkromné vnučkoviny s podtitulom Miesto určenia: krajina vnúčat a starých rodičov (vydavateľstvo Ediposs). Ide o rodinné verše (Vločky v očkách, Dievčatko z Kulíškovej, Školáčka z prvej bé…). „Do oka mi padla smietka. Ale kdeže, to je Peťka! Nepobežím ku potoku, nechám si ja vnučku v oku.“ Útlu knižku sprevádzajú veľkolepé ilustrácie renomovaného výtvarníka Stanislava Harangozó. Knižka môže zaujať deti aj dospelých. Záletove texty si deti aj ľahko zapamätajú.

Lišiačikov príbeh

Edward van de Vendel: Lišiačik Foto: Ikar, 2021
kniha Lisiacik Edward van de Vendel: Lišiačik

Holandské duo, spisovateľ Edward van de Vendel a ilustrátorka Marije Tolman, vytvorili nádherný príbeh, v ktorom sa striedajú koláže s textom ako snový film. Keď mladý Lišiačik spadne počas hry v piesočných dunách, začne sa mu snívať zvláštny sen. Pred očami sa mu odvíja celý život so všetkými krásnymi i menej príjemnými zážitkami od čias, keď bol maličký ako jabĺčko. Znovu sa po prvý raz dostane uprostred noci von z líščej nory. Hrá sa so svojimi líščími súrodencami. Zasa stretne srnku, ale aj chlapca, ktorý mu zachráni život. Vidí sám seba, ako leží v piesku. Pomoc je nablízku – opäť sa zjaví chlapec, ktorý ho privedie späť k životu na dunách a k jeho milovanej líščej rodine. Pre deti od 4 rokov vydal Ikar.

Vianoce s Hevierom

Daniel Hevier: Vianočná pošta Foto: Trio Publishong, 2021
kniha Vianocna posta Daniel Hevier Daniel Hevier: Vianočná pošta

Tri epištoly alebo listy deťom od básnika Daniela Heviera s názvom Vianočná pošta v novom vydaní z vydavateľstva Trio Publishing potešia malých čitateľov a čitateľky od veku 6 až 9 rokov až po dospelých. Príbeh modernej epištolskej básnickej skladby sa odohráva okolo postavy dieťaťa – toho súčasného i Božieho. Autorovo rozprávanie o tajomstvách Vianoc je plné vnútorného sporu medzi moderným (ne)prežívaním vianočného posolstva a skutočnou hodnotou Vianoc. Je to múdra kniha pre deti i dospelých, ku ktorej sa možno vracať po celý rok. Čítanie Hevierovej Vianočnej pošty je pre čitateľa – nielen toho detského – zážitok, ktorý bude rezonovať ešte dlho po vianočných sviatkoch.

kniha jaternice tiahnu na pariz Čítajte aj Úchvatný príbeh pre tínedžerov: Jaternice tiahnu na Paríž

Snehoví anjeli

Maggie O’Farrellová: Kam chodia snehoví anjeli Foto: Tatran, 2021
kniha kam chodia snehovi anjeli Maggie O’Farrellová: Kam chodia snehoví anjeli

Prvá detská kniha od úspešnej autorky románu Hamnet Maggie O’Farrellovej sa volá Kam chodia snehoví anjeli a prenesie malého čitateľa do čarovného zasneženého dňa. Statočné malé dievčatko Sylvia sa zobudí uprostred noci a vidí svoju izbu zaliatu strieborným svetlom, nábytok potiahnutý námrazou a pri nohách postele zvláštneho návštevníka. Je ním anjel, no nie hocijaký. Snehový anjel, ktorého vytvorila minulú zimu. Zmenil sa na jej strážneho anjela a odvtedy na ňu dáva pozor. Ich dobrodružstvo sprevádzajú krásne, nadčasové ilustrácie Daniely Jaglenky Terrazziniovej. Podmanivá rozprávka s dojímavým koncom, ktorú prirovnávajú ku klasickým vianočným rozprávkam, vychádza vo vydavateľstve Tatran.

Rowlingová píše o prasiatku

J. K. Rowlingová: Vianočné prasiatko Foto: Ikar, 2021
kniha Vianocne-prasiatko J. K. Rowlingová: Vianočné prasiatko

Dobrodružný príbeh o vzácnom pute medzi chlapcom a jeho najmilšou hračkou od J. K. Rowlingovej. Jackova obľúbená hračka je prasiatko Mapi. Mapi bol vždy pri ňom, v dobrom i zlom, až kým sa jeden Štedrý večer nestalo niečo hrozné – Mapi sa stratil. Lenže Štedrý večer je noc zázrakov a stratených vecí, noc, keď všetko môže ožiť – dokonca aj hračky. A tak sa Jack a Vianočné prasiatko, otravná náhrada za Mapiho, vydajú na úchvatnú cestu po čarovnej Krajine stratených. S pomocou rozprávajúceho Obedárika, odvážneho Kompasu a okrídlenej Nádeje sa vyberú zachrániť Jackovho najlepšieho priateľa pred strašným požieračom hračiek Stratožrútom. Pre deti od 6 rokov vydal Ikar.

Nová Mimi a Líza

Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Ivana... Foto: Slovart 2021
kniha Mimi a liza zahrada Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Ivana Šebestová a Anna Vášová: Mimi & Líza & Záhrada

Nový príbeh Mimi & Líza & Záhrada prichádza s krásnym posolstvom o tom, ako môžeme dať použitým veciam nový život. Nevidiaca Mimi a jej najlepšia kamarátka Líza objavia za domom nádhernú záhradu, o ktorú sa stará malý záhradný Zázračník. Ukáže im zázraky plynutia prírodných cyklov, dozrievania aj rastu. Zatiaľ čo jabĺčka pod dotykom jeho kúzelnej vetvičky dozrievajú, neďaleko, v kontajneri, sa rodí obrovská odpadková Opacha. Aj ona sa chce v záhrade hrať, ale je nemotorná, hlučná a nezastaviteľná. Osvedčené autorky Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Ivana Šebestová a Anna Vášová knihu vydali vo vydavateľstve Slovart. Pre deti od 6 rokov.

Mravec z kredenca

Ivana Havranová: Janka, Alex a mravec z kredenca Foto: Tatran, 2021
kniha janka alex a mravec z kredenca Ivana Havranová: Janka, Alex a mravec z kredenca

Ivana Havranová v knihe Janka, Alex a mravec z kredenca nezvyčajne živo rozpráva o radostiach a starostiach dvoch súrodencov, ich starostlivej mamičke a nezbednom mravčekovi, ktorému neujde ani jedna odrobinka. Janka si všimne, že v kuchyni sa z takmer neviditeľnej dierky tiahne jemnučká sotva viditeľná šnúrka. Skladá sa z korálikov, ktorým narástli nôžky. Mamička Janke vysvetlí, že sú to mravčeky. S jedným z nich sa Janka spriatelí a pomenuje ho Ravec. Zvedavý a večne hladný Ravec sa stane členom domácnosti. S mravčekom sa zoznámi aj Jankin brat Alex, hoci je to veľmi náročný brat, rád robí Janke napriek. Túto podarenú trojicu sledujeme celý rok a rozlúčime sa s ňou práve na Vianoce. Knihu vydal Tatran.

SLOVENSKOpédia

Andrea Kellö Žačoková: SLOVENSKOpédia Foto: Slovart, 2021
kniha slovenskopedia Andrea Kellö Žačoková: SLOVENSKOpédia

Kniha sumarizuje najrôznejšie fakty a zaujímavosti o našej krajine pre deti od desať rokov. Autorka inšpiratívnych publikácií SuperŽENY a Vitaj v múzeu Andrea Kellö Žačoková ju vydáva vo vydavateľstve Slovart s bohatými ilustráciami Zuzany Bartovej. SLOVENSKOpédia má šesť kapitol – Krajina, Príroda, Z dejín, Umenie a kultúra, Veda a technika, Sieň slávy – a ponúka pestré témy. S akými krajinami susedí Slovensko alebo ako prebiehajú voľby; ktoré zvieratá sú naši rekordéri, aké národné parky a chránené krajinné územia sa u nás nachádzajú; ktoré dokumenty ovplyvnili vývoj našich dejín, ktoré stavby sú unikátne, aké tradície či nárečia máme; ktorí naši športovci a športovkyne dosiahli najväčšie úspechy?

Pre hľadačov

Anna Clariana, Marcelo E. Mazzanti: Hľadaj a... Foto: Perfekt, 2021
kniha hladaj-a-najdi Anna Clariana, Marcelo E. Mazzanti: Hľadaj a nájdi: Zhora dolu

Nevšedné dobrodružstvo nezbednej mačky, ktorá sa snaží získať späť svoju obľúbenú hračku – gaštany, čo sa jej rozkotúľali pomedzi labky. Po ceste do hlbín Zeme, na ktorej navštíviš mravenisko, jaskyňu, kanalizáciu, archeologické nálezisko či sopku, hľadaj predmety, ktoré máš nakreslené aj pomenované na každej strane. Nielenže sa pri tom dobre zabavíš, ale zároveň si otestuješ pozorovacie aj orientačné schopnosti. Kniha Hľadaj a nájdi: Zhora dolu je určená deťom od 6 do 10 rokov a vyšla vo vydavateľstve Perfekt.

Bájky Natalie Portmanovej

Natalie Portman: Bíjky Foto: Albatros, 2021
kniha bajky Natalie Portman: Bíjky

Obľúbené bájky deťom rozpráva slávna herečka Natalie Portman. V jej podaní tri klasické príbehy o zajacovi a korytnačke, troch prasiatkach či mestskej a poľnej myši dostávajú súčasnú podobu, keď sa v nich objavuje napríklad mrakodrap, ale stále si zachovávajú tradičné posolstvo bájky: ponaučenie. Natalie ich obohatila humorom a každý z nich detským čitateľom pripomína, že húževnatosť, vytrvalosť a vďačnosť nie sú nemoderné prežitky, ale dôležité ľudské vlastnosti, ktoré nás privedú k dobrému a šťastnému životu. A ešte pritom môže byť aj veselo! Bájky vydáva vydavateľstvo Lindeni.

Pre rebelky

Candace Bushnell, Katie Cotugno: Ako byť dievčaťom Foto: CooBoo
kniha ako byt dievcatom Candace Bushnell, Katie Cotugno: Ako byť dievčaťom

Rebelská novinka Ako byť dievčaťom z vydavateľstva Lindeni od bestsellerových autoriek Candace Bushnellovej a Katie Cotugnoovej otvorene hovorí o obťažovaní, s ktorým sa stretáva veľa mladých dievčat, no nevedia sa brániť. Stredoškoláčka Marin bola vzorným dievčaťom. No jej zbožňovaný učiteľ zašiel priďaleko. Stačí jeden nevyžiadaný bozk a jej život sa rozpadne. Môže za to ona? Keď o tom napíše článok do školských novín, vykašlú sa na ňu kamoši, frajer a nespravodlivo príde aj o dobré známky. Nevzdáva sa – práve naopak! Založí feministický čitateľský klub a nájde spojencov. Chce byť dievčaťom, a nie bábkou v rukách ostatných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy