Svojská oslava Kaliho Bagalu: šesť autorov na 26 dní

Na pultoch vybraných kníhkupectiev sa práve objavila špeciálna ExEdícia, k 30. výročiu svojho vydavateľstva Koloman Kertész Bagala nanovo ponúka svojich "starých“ autorov – Pavla Rankova, Máriusa Kopcsaya, Viliama Klimáčka, Ballu a dvoch Horváthovcov - Tomáša a Karola D. Poviedky, ktoré napísali ako začínajúci spisovatelia, budú však prekvapujúco k dispozícii len od Mikuláša do Nového roka. Koloman Kertész Bagala však nemá pocit, že riskuje. Jediné, čo po vydavateľovi ostáva, sú predsa knihy, hovorí.

06.12.2021 06:00
kK Bagala kniha Tomas Horvath Foto:
Vydavateľ Koloman Kertész Bagala začínal pred 30 rokmi knihou Tomáša Horvátha. Teraz vydáva v špeciálnej ExEdícii spolu šesť svojich ,,starých" autorov.
debata

Pripravili ste šesť pútavých „výberoviek“ osvedčených autorov, ktorí u vás kedysi začínali ešte ako neznámi alebo málo známi autori. Prečo budú tieto knihy dostupné len tak krátko?

Som človek prítomnosti a málokedy sa zapodievam spomienkami. Ale keďže mám výročie, pri viacerých príležitostiach ma vyzývajú rozprávať o začiatkoch vydavateľstva. Nemám dar ako mnohí herci pospomínať si na „veselé príbehy z nakrúcania“, je pre mňa utrpenie loviť v pamäti, pretože intenzívne premýšľam o rukopisoch, ktoré ešte len vyjdú, a s tými myšlienkami sa nemám prečo zverovať, výsledok bude známy až po vydaní. Uvedomil som si, že jediné, čo po mne zostane, budú knihy, ktoré som kedy vydal. Nie historky. Preto som sa rozhodol o svojský spôsob oslavy – znovu vydať rukopisy, ktoré ma voľakedy fascinovali natoľko, že vyšli aj knižne. Moje vydavateľstvo vzniklo rozhodnutím venovať svoj život slovenskej literatúre, ale raz aj zanikne – mojou smrťou. Symbolicky to signalizujem tak, že knihy z tejto edície budú len v termínovanom predaji, keď sa skončí tento rok, stiahnem ich z kníhkupectiev.

Prečo si myslíte, že táto ExEdícia má stále čo povedať?

Do názvu edície som vložil EX ako pripomienku mojich bývalých edičných plánov, ale hlavne zdôrazňuje to, že sme voľakedy boli mladí aj my, autori a ich vydavateľ. Nik vtedy netušil, ako to dopadne, a dnes už je každý z nich etablovaný ako spisovateľ, má množstvo excelentne napísaných kníh a viaceré aj v prekladoch. Talent mali vždy, stačilo ho vytušiť a podporiť, preto si myslím, že ExEdícia bude atraktívna hlavne pre terajších mladých čitateľov, lebo predstavuje tvorbu vtedajších mladých autorov. Sú to virtuálne expedície do počiatkov ich umeleckej tvorby.

Je to výber z vašich autorov. Prečo práve títo? Ide o ich prvé diela alebo u niekoho o prierez z viacerých rokov tvorby?

Debut dvadsaťročného Tomáša Horvátha bol aj debutovou knihou môjho vydavateľstva, autor dodnes patrí k mojim najobľúbenejším, pretože nepíše prvoplánovo, jeho texty provokujú fantáziu a sú alúziou na iné knihy a literárne žánre. Nadšenie z jeho tvorby zdieľa aj iný môj úspešný autor Balla, preto som ho poprosil, aby zostavil antológiu, vybral 14 najlepších poviedok a napísal vtipný doslov. K počiatkom mojej literárnej kariéry sa viaže aj Pavol Rankov, ktorého som časopisecky publikoval už mnoho rokov pred jeho knižným debutom. Do tohto zväzku som zaradil jeho 45 poviedok z ranej tvorby, ktoré potešia milovníkov prekvapivých point.

Už 25 rokov vyhlasujem literárnu súťaž Poviedka, v ktorej získalo ceny tristo nadaných autoriek a autorov. Do ExEdície som vybral krátke prózy Máriusa Kopcsaya, Ballu a Karola D. Horvátha, každý z nich pestuje veľmi svojský druh humoru a irónie. Posledným zväzkom edície je absurdná románová trilógia Viliama Klimáčka z Bratislavy blízkej budúcnosti, uznávaný autor divadelných hier práve ňou na prelome storočí odštartoval dráhu románopisca.

Šesť autorov a šesť objemnejších kníh – ExEdícia sa nedá prečítať "na ex“. Sú v termínovanom predaji a k tomu len vo vybraných kníhkupectvách?

Knihy majú dokopy vyše 2¤300 strán a budú dostupné iba v 30 kníhkupec­tvách, s ktorými mám dlhoročné vzťahy a vážim si, že sa systematicky venujú propagácii kvalitnej súčasnej slovenskej literatúry – knihy nielen vystavujú, ale snažia sa ich propagovať a robia kultúrne podujatia. Okrem siete Artforum a Martinus sú to malé kníhkupectvá vedené charizmatickými ľuďmi, ktorí sú predovšetkým sami zapálenými čitateľmi, napríklad Miro Navrátil a Marek Uhrin z Alter ego, Riabininovci z Kníhkupectva pod vŕškom, Štefan Hamza z Christianie, Martina Šáteková z Ex Libris aj ďalší. Myslím, že termínovaný predaj iba do konca tohto roku bude pre ostatných pripomienkou, že keď nebudeme dostatočne podporovať pôvodnú tvorbu, zanikne.

Koloman Kertész Bagala Čítajte aj Tvrdohlavý vydavateľ, ktorý robí cirkus

25× Balla

Balla Foto: Táňa Hojčová
Balla 25x Balla

Autorský výber poviedok 25× Balla vychádza pri príležitosti 25. výročia od debutu autora. „Nikdy som nepísal s úmyslom predvádzať teatrálne bolestínstvo, podával som správu o tom, ako sa veci majú. K tomu patrí aj psychologizovanie, nechcel som, aby postavy v mojich knihách boli len panáky alebo strašiaky do maku, bez duše, len nástroje na posúvanie príbehu. Písal som príbehy vnútorného prežívania, povedzme aj, prežívania ničoty, zúfalstva, to mi je blízke – tak asi vznikol dojem bolestínstva.“ (Balla)

45× Pavol Rankov

Pavol Rankov Foto: Táňa Hojčová
Pavol Rankov 45x Pavol Rankov

Kniha 45× Pavol Rankov obsahuje 45 poviedok z prvých troch kníh autora: S odstupom času, My a oni / Oni a my a V tesnej blízkosti.

„Príbeh je to, čo mám aj ako čitateľ na knihách rád: keď som zvedavý, ako to bude ďalej. Takto nejako sa snažím aj písať: aby čitateľ vždy mal isté očakávania, čo sa asi stane, čo autor pre neho pripravil. Príbeh je vždy pre mňa základom, na ktorý sa potom môžu namotávať aj niektoré iné vrstvy textu.“ (Pavol Rankov)

33× Márius Kopcsay

Márius Kopcsay Foto: Táňa Hojčová
Marius Kopcsay 33x Márius Kopcsay

Všetky poviedky z prvých troch kníh autora: Kritický deň, Stratené roky a Zbytočný život. Ako bonus je zaradená poviedka z tohto obdobia autorovej tvorby Víkend Martina Pecha, ktorá bola publikovaná v roku 1998.

„Neviem, či som dostatočne zaujímavý na to, aby som bol literárnou postavou. Stávam sa však aktérom či svedkom situácií, ktoré sa dajú považovať za literárne. Zväčša ide o situácie, keď nemám dostatočný vplyv na vývoj udalostí okolo seba, keď sa veci vyvíjajú celkom odlišne oproti mojim predstavám a plánom. Teda vnímam sám seba ako literárnu postavu bezmocnú.“ (Márius Kopcsay)

33× Karol D. Horváth

Karol D Horváth Foto: Táňa Hojčová
Karol D Horvath 33x Karol D Horváth

Autor získal v literárnej súťaži Poviedka 2004 najvyššie ocenenie a v najledujúcich dvoch rokoch vydal tri zbierky krátkych próz Karol D. Horváth, Karol D2 Horváth a Karol 3D Horváth, ktoré sú obsahom tejto knihy.

„Rád čítam poviedky. Keďže som často na cestách a mám málo voľna, sú pre mňa vhodnou formou, cez ktorú do seba vstrebem celý príbeh so všetkým, čo k nemu patrí. Vnímam ich ako hudbu. Preto ich aj píšem.“ (Karol D. Horváth)

3× Viliam Klimáček

Viliam Klimáček Foto: Táňa Hojčová
Viliam Klimacek 3x Viliam Klimáček

V knihe sú publikované tri romány: Panic v podzemí, Váňa Krutov a Naďa má čas, ktoré autor nazval Bratislavská trilógia.

Čítať Klimáčka znamená nenudiť sa. Atraktivitu jeho textom dodáva osobitý štýl, nasiaknutý až rozprávkovou magickosťou, hravým poskakovaním ponad hranicu reálnosti a fantázie a v neposlednom rade groteskná optika, cez ktorú pozoruje a opisuje svet svojich postáv. (Martin Boszorád)

14× Tomáš Horváth

Vydavateľ Koloman Kertész Bagala začínal pred... Foto: Táňa Hojčová
kK Bagala kniha Tomas Horvath Vydavateľ Koloman Kertész Bagala začínal pred 30 rokmi knihou Tomáša Horvátha.

Zostavovateľom antológie z poviedkovej tvorby Tomáša Horvátha a autorom doslovu je Balla. Na fotografii je vydavateľ Koloman Kertész Bagala.

„Som dvojdomá postava, človek opakovania, stereotypu prechodu medzi dvoma domami, po tej istej trase, už od narodenia. Volám sa Zrurirorizozi, som literárnou postavou uzavretých miestností, intra muros, či už je to miestnosť voňajúca starými zväzkami kníh, alebo ostrou oceľou činiek. Som postavou, schopnou nadviazať absolútny vzťah: ale maximálne s dvoma inými postavami. Túžbou a vášňami rozorvaný romantik, ochabnutý dekadent, nihilista, estét nízkeho, v názore na školstvo stirnerovec, samotár snažiaci sa preskúmať hranice zla, Stavrogin.“ (Tomáš Horváth)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy