Unikátna Biblia – Majster Pavol z Levoče. Dar na výnimočné príležitosti

Toto je nové slovenské vydanie Biblie s unikátnymi fotografiami vzácnej slovenskej kultúrnej pamiatky!

08.12.2021 10:48
Biblia, Majster Pavol z Levoče Foto:
Biblia – Majster Pavol z Levoče.
debata

Biblia – Majster Pavol z Levoče.

Oltár nafotil svetoznámy český fotograf Jan William Drnek. Použitím špeciálnej techniky a najnovších technológií vyhotovil unikátne snímky, pri ktorých má divák pocit, že sa nepozerá na fotografiu, ale na skutočný trojrozmerný objekt. Na záberoch vidieť aj tie najmenšie detaily sôch. Rovnako brilantné sú farby, ktorými je ozdobený oltár, najmä zlatá, ktorá je autentická a prirodzená. Najväčšia fotografia celého oltára sa skladá zo 144 záberov zložených do jediného veľkého panoramatického obrazu.

Oltár nafotil svetoznámy český fotograf Jan... Foto: IKAR
Jan William Drnek Oltár nafotil svetoznámy český fotograf Jan William Drnek.

„Vyše roka som hľadala nápad, čím by sme vyzdobili knihu kníh. Ľudia, zberatelia, bibliofilovia nás totiž stále žiadali o nejakú špeciálnu, výnimočnú a originálnu verziu Biblie. Takú našu, slovenskú. A keď som s jedným priateľom farárom diskutovala o levočskom oltári, napadlo mi – dostaňme do Biblie tento svetový unikát, drevený oltár,“ vysvetľuje pôvod myšlienky Gabriela Belopotocká z vydavateľstva I­kar.

Biblia s dielom Majstra Pavla z Levoče má 856 strán biblických textov, je viazaná a v luxusnom puzdre. Obsahuje desiatky strán farebných fotografií slávneho oltára. Táto zmenšená verzia má aj prijateľnejšiu cenu, v akcii je teraz dokonca so zľavou 21% a určite môže byť ozdobou nielen domácich knižníc, ale ideálne sa hodí aj na fary, do kostolov ap.

Na záberoch môžete vidieť aj tie najmenšie detaily sôch, dokonca aj zrniečka prachu. Rovnako úžasné sú farby, ktorými je ozdobený oltár, najmä zlatá, ktorá je autentická a prirodzená. „Najzložitejšou časťou bolo nasvietiť práve pozlátené sochy tak, aby lesklé plochy nevytvárali odlesky. Dokonalé osvetlenie tak na fotografiách vytvorilo požadovanú plasticitu,“ popisuje uznávaný fotograf.

Pozrite si VIDEO, ako vznikala luxusná Biblia:

Majster Pavol z Levoče

Neskorogotický rezbár Majster Pavol z Levoče pred približne 500 rokmi vytvoril v Bazilike sv. Jakuba v Levoči najväčší, vyše 18 metrov vysoký, drevený gotický oltár na svete. Jeho dielo je zaradené do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO a dodnes je predmetom obdivu tak odbornej, ako aj laickej verejnosti.

Biblia – Majster Pavol z Levoče. Foto: IKAR
Biblia, Majster Pavol z Levoče Biblia – Majster Pavol z Levoče.

Náš národný poklad, krídlový oltár Majstra Pavla, ktorý je svojou umeleckou kvalitou bezkonkurenčný, teraz obohatí prostredníctvom neopakovateľných umeleckých fotografií uznávaného profesionála, excelentného fotografa Jana Williama Drneka, knihu kníh BIBLIU.

Knihu Biblia – Majster Pavol z Levoče vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Biblia