Dmitry Glukhovsky - Stanovište. Postapokalyptické scifi o tom, ako je Rusko v troskách

Rusko zničené občianskou vojnou. Krajina sa vrátila dvesto rokov do minulosti. Otrávená rieka Volga. Jedovatá hmla. A zvedavý mladík Jegor, ktorý chce zistiť viac...

09.12.2021 07:00
debata

To sú hlavné kulisy nového postapokalyptického sci-fi od Dmitry Glukhovského Stanovište.

Dmitry Glukhovsky - Stanovište. Foto: IKAR
Dmitry Glukhovsky, Stanovište Dmitry Glukhovsky - Stanovište.

Po krátkej a krutej občianskej vojne, v ktorej sa siahlo aj po zakázaných zbraniach, zostal z Ruska len zlomok jeho pôvodnej veľkosti. Hlavné mesto krajiny sa medzitým vrátilo k tomu, čo jeho vládcovia považujú za zlatý vek – k cárskemu impériu. Nefunguje internet ani žiadne elektronické médiá a Rusko je opäť monarchiou, ktorej vládne Imperátor, syn zakladateľa nového rodu.

Hranicu „Moskovskej ríše“ teraz tvorí rieka Volga znečistená rádioaktívnym spadom. Vedie cez ňu jediný most, ktorý stráži stanovište Jaroslavľ. Na moste zahalenom jedovatou hmlou však nie je čo chrániť. Roky z druhej strany rieky nikto neprišiel a nikoho to na opačný breh ani neťahá.

Až na sedemnásťročného Jegora, nevlastného syna veliteľa základne, ktorý odmieta reči svojej matky o akomsi abstraktnom zle striehnucom tam vonku. Jegor chce spoznať svet, no zdá sa, že ten si nájde cestu k nim. Jednej noci sa z jedovatého oparu niečo predsa len vynorí…

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Vlado Kobielsky:

Dmitry Glukhovsky sa v Stanovišti vracia do svojho jedinečného postapokalyptického sveta a rozohráva príbeh o hriechu a jeho odčinení, o zodpovednosti a ľudskej bezohľadnosti. Tentoraz vychádza z podzemia na povrch, no opäť vie zaujať, navnadiť a ak máte radi postapokalyptické kulisy, prídete si na svoje.

Postapokalyptický svet je pre Glukhovského skvelou kulisou pre rozohratie rôznych vzťahov a tém. Napríklad manipulácia s ľudskou vierou, bezohľadnosť ľudí a naša zodpovednosť, hriech a odpustenie. Ide skôr o hĺbavejší príbeh, s filozofickými úvahami, autor sa zameriava na postavy a vzťahy na myslím veľmi pútavom pozadí. Kniha vyšla vo vydavateľstve Ikar.

Knihu Stanovište vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Dmitry Glukhovsky