Nové knihy pod stromček

Vianočné tipy na dobré čítanie - romantika, krimi, história, zdrfavie, umenie.

12.12.2021 13:42
debata

Cukráreň v Paríži

Julie Caplinová: Cukráreň v Paríži Foto: Grada
kniha cukraren v parizi Julie Caplinová: Cukráreň v Paríži

Nová kniha od Julie Caplinovej zo série Romantické úteky vyšla vo vydavateľstve Grada. Nina je mladá a pekná, no v živote trochu stratená, rodina ju chce ochraňovať pred všetkými nástrahami života. Jedného dňa však urobí rázny krok a odíde do Paríža pomáhať s prípravou cukrárskych kurzov pre začiatočníkov. Vedie ich starý rodinný priateľ Sebastián a Nina si vďaka svojej povahe rýchlo získa priateľov a zdokonaľuje sa v pečení tých najlahodnejších zákuskov. Omnoho ťažšie to má so Sebastiánom, z ktorého sa stal večne ufrflaný a arogantný šéfkuchár. Láska však ide cez žalúdok, ako sa hovorí. Podarí sa Nine nájsť v malej parížskej cukrárni to, po čom túži?

Obrazová história letectva/Letectvo v obrazoch

Obrazová história letectva/Letectvo v obrazoch Foto: Lindeni
kniha obrazova historia letectva Obrazová história letectva/Letectvo v obrazoch

Lietadlá, piloti, vizionári, výrobcovia na krásnych ilustráciách a detailných fotografiách – to všetko nájdete v nádhernej knihe Obrazová história letectva z vydavateľstva Lindeni. Od montgolfiéry po SpaceShipTwo – kronika letectva zachytená v celkovom pohľade i v pôsobivých detailoch. Spoznáte priekopníkov, konštruktérov, a najmä osemsto strojov, ktoré písali dejiny. Balóny a vzducholode, prvé lietadlá, dopravné, cvičné, vojenské, civilné, piestové, turbovrtuľové aj prúdové. Nechýba ani kompletný popis vývoja vrtuľníkov. Krásne ilustrácie a detailné fotografie vás prevedú napríklad kokpitom i exteriérom nadzvukového Concordu či slávneho lietadla Blériot XI.

Vyliečte svoje traumy

Vex King: Uzdravenie ako cesta k slobode Foto: Tatran
kniha Uzdravenie ako cesta k slobode Vex King: Uzdravenie ako cesta k slobode

Britský autor indického pôvodu Vex King napísal knihu Uzdravenie ako cesta k slobode, v ktorej čitateľov oboznamuje s procesom vnútorného uzdravenia. Vyvinul techniky, aby sa oslobodil od problémovej minulosti a vyliečil si emocionálnu bolesť a traumu. Tieto techniky, ktoré využívajú princípy jogy a jedinečné cvičenia, sú jednoduché, zrozumiteľné a prinášajú výnimočné výsledky. V procese vnútorného uzdravovania sa odpútate od starých návykov, vytvoríte si nový, posilňujúci systém presvedčení a prijmete neznámu budúcnosť, dôverujúc vlastnej sile a schopnostiam bez ohľadu na to, čo vám príde do cesty. Kniha vyšla vo vydavateľstve Tatran.

Denník Milana Lasicu s kresbami Mareka Ormandíka

Milan Lasica/Marek Ormandík: V krítkosti Foto: Slovart
kniha vb kratkosti Milan Lasica/Marek Ormandík: V krítkosti

Prečo si písať denník? Lebo človek si doň píše to, čo chce on, a nie to, čo očakávajú iní. Sebe predsa nebude písať to, čo netreba. Také sú denníkové zápisky Milana Lasicu z rokov 2009 až 2015. Presné datovanie udalostí nepokladal za dôležité. Dôležité sú len spomienky, ktoré zostali. Keď na jeseň minulého roka zatelefonoval Milan Lasica výtvarníkovi Marekovi Ormandíkovi, či by ilustroval jeho denník, netušil, že jeho priateľ má skicár s kresbami, ktorý má podobný charakter – každý deň od vypuknutia pandémie si nakreslil jeden obrázok. Oba denníky, obrazový aj textový, ukazujú dvoch tvorcov, ako sme ich doteraz nepoznali. Pod názvom V krátkosti ich vydal Slovart.

Maliar z Moulin Rouge

Pierre La Mure: Maliar z Moulin Rouge Foto: Slovenský spisovateľ
kniha Maliar z Moulin Rouge Pierre La Mure: Maliar z Moulin Rouge

Henri de Toulouse-Lautrec bol bohém spätý s nočným životom parížskeho Montmartra, jeho podnikmi a tanečnicami kankánu. Nachádzal tam inšpiráciu pre svoje obrazy a litografické plagáty. Génius zohavený nevyliečiteľnou chorobou za svoju krátku životnú púť vytvoril viac než iní za dlhý život. V knihe Maliar z Moulin Rouge z vydavateľstva Slovenský spisovateľ sledujeme osudy umelca od útleho detstva až po predčasnú smrť. Dosiahol slávu, ale jeho osobný život bol plný bolesti. V románe vystupuje aj celá vtedajšia parížska bohéma – Vincent van Gogh, Edgar Degas, Claude Debussy, César Franck, Oscar Wilde, Sarah Bernhardtová, Émile Zola, Anatole France a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy