Kvety zla už znova kvitnú

Baudelaire je básnik, ktorého sme ako študenti nosili v ošúchanom batohu a stránky jeho kníh sme dychtivo obracali na lúkach, na železničnej stanici a v zadymených krčmách hltali spolu s vínom. Teraz si básnika môžeme vychutnať v knihe, ktorú by sme s bázňou držali najradšej v bielych rukavičkách.

14.12.2021 05:00
debata
Baudelaire: Tej, čo prešla popri mne Foto: Perfekt, 2021
kniha Baudelaire tej-co-presla-popri-mne Baudelaire: Tej, čo prešla popri mne

Baudelairove Kvety zla aj ďalšie básne rozkvitli v nádhernej výberovej publikácii s očarujúcimi ilustráciami Kataríny Vavrovej. Kniha pod názvom Tej, čo prešla popri mne v preklade a s doslovom Ľubomíra Feldeka, vyšla vo vydavateľstve Perfekt dvojjazyčne, pre frankofilov je to teda viacnásobná lahôdka.

Žena ako bohyňa i šelma

Prečo je Baudelaire mladý aj dvesto rokov po svojom narodení? Hádam preto, že ako jedno zo zaznávaných práv človeka videl právo protirečiť si a aj právo odísť. Jeho vnútornú dialektiku neodhalili ani marxisti, veď po roku 1948 u nás vyšiel iba podfukom. S cenzúrou mal Baudelaire svoje skúsenosti už zaživa, celé prvé vydanie jeho zbierky Kvety zla šlo príkazom súdu „do šrotu“ ako poburujúce a nemravné. Niekoľko básní musel najprv vyradiť, aby sa ostatné dostali k čitateľom, a tento verdikt súdu vo Francúzsku oficiálne zrušili až takmer po sto rokoch!

Medzi tie, čo neprešli cenzúrou v čase svojho zrodu, patrí tiež báseň Klenoty: „Aj tigra, nielen mňa by skrotil jej mdlý zrak, zatiaľ čo vystrieda vždy zasnene viac polôh/ a cudnosť a chlipnosť sa zmiešajú v nej tak, že býva pôvabná na oboch svojich póloch.“ Alebo Lesbos: „Nedá sa odlíšiť vždy vina od neviny. Ó, devy vznešené, vy pýcha ostrovná, váš kult je dôstojný tak ako každý iný!“

Ilustrácia Kataríny Vavrovej k básni Charlesa... Foto: Perfekt, 2021
Baudelaire Katarina Vavrova Ilustrácia Kataríny Vavrovej k básni Charlesa Baudelaira Víno milencov. Z knihy Baudelaire: Tej, čo prešla popri mne
Ilustrácia Kataríny Vavrovej k básni Charlesa Baudelaira Víno milencov.

Čo teda vtedajšiu kritiku aj strážcov morálky v roku 1857 na básnikovi tak pobúrilo? Myslím, že presne to isté, čo nás na ňom dodnes fascinuje: schopnosť vidieť krásu a lásku v protirečivosti ľudských citov. Baudelaire vidí ženu bohyňu a zároveň ženu šelmu, je preňho krásna loď aj milá bosorka, čo má „pod sukňou vznešený pár nôh, dve hravé sestry, túžiace po slastiach zakázaných a pestrých“. Balansuje na hrane cynizmu, vysmieva sa sám zo seba ako vo svojej prvotine, v novele Fanfarlo (ktorú tiež v knihe nájdete) a pritom túži po naplnení svojich snov.

Za jedinou vetou Čítajte aj Pre každého je na svete báseň

Skvelé básne aj ilustrácie

Baudelaire nie je žiadny egocentrik, čo láme druhých cez koleno a netrpí ani narcizmom (hoci s oboma rovinami sa trocha pohráva). Je bystrý a láskavý (neberte do úvahy báseň, v ktorej zničí predajcovi zrkadiel jeho tovar) a je nadovšetko úprimný. Keď pri priamom pohľade na hnijúce mŕtve zviera na kraji lesa svojej milej jemne pripomenie, že aj ona, ako všetci, sa raz stane obeťou červov, vôbec pritom nie je zlomyseľný. Jednoducho vidí veci, ako sú: dočasné, strašné a krásne zároveň.

Tremolo ostinato Čítajte aj Recenzia knihy: Veronika Šikulová videla báseň v rieke

Akú tvár má teda zlo u Baudelaira? Nuž, má tvár obyčajnej ľudskej nedokonalosti, ktorá však môže byť (a býva) na zemi priam peklom. (,,Meče sú zlomené a vášeň vyšla z cviku. No nič to, drahá. Či zubov a nechtov niet?„ – Duellum). On ju však ničím nemaskuje, prijíma ju a vypúšťa do sveta. O čo sú farby jeho citov pestrejšie, o to sú jeho básne ostrejšie, no ostávajú láskavé. Píše: "Na fascinované oči poslušných milencov mám číre zrkadlá, čo skrášlia každú vec, bezodné oči a v nich svetlo večných sviec.“

Ilustrácia Kataríny Vavrovej ku knihe... Foto: Perfekt, 2021
Baudelaire 1 Katarina Vavrova Ilustrácia Kataríny Vavrovej ku knihe Baudelaire: Tej, čo prešla popri mne
Ilustrácia Kataríny Vavrovej ku knihe Baudelaire: Tej, čo prešla popri mne

Baudelaire prichádza po dvesto rokoch a ponúka víno milencom a krídla básnikom. Preto tak neskutočne k jeho básňam pristane jemný výtvarný štetec Kataríny Vavrovej. Jej bohato zastúpené ilustrácie približujú ženu v mnohých podobách, vždy inak a fascinujúco. So všetkými emóciami, ktoré život prináša a v majstrovskom predvedení by samy osebe ozdobili každý priestor. V kombinácii so skvelým básnikom môžu presvetliť aj ten váš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy