Skvelý Muž, ktorého asi poznám

Čo môžu mať po rokoch spoločné dvaja niekdajší spolužiaci z "dobrej školy", ktorí v školských laviciach ani neboli blízki kamaráti? Každý sa uberal inou cestou a ich životy by sa vyvíjali celkom inak, nebyť nešťastnej náhody.

15.12.2021 13:00
debata
Mike Gayle: Muž, ktorého asi poznám Foto: Lindeni
vik38-kniha-Muz-ktoreho-asi-poznam Mike Gayle: Muž, ktorého asi poznám

Kedysi súperili o prestížnu cenu, ktorá im mala zaručiť skvelú budúcnosť, dnes majú 36 rokov a ich niekdajšie plány ležia v troskách. Ich veľmi nepravdepodobné stretnutie obom zmení život. Druhýkrát.

Cambridge či podpora?

Román britského spisovateľa Mikea Gayla Muž, ktorého asi poznám je strhujúci príbeh dvoch mladých mužov, ktorým do života vstúpilo nešťastie. Jednému jeho predchádzajúci dobrý život ukradol násilný čin, druhému rodinná tragédia, a každý sa s tým vyrovnáva po svojom. Danny je nezamestnaný abstinujúci alkoholik, ktorý pod hrozbou straty podpory prijme prácu opatrovateľa. V domove stretáva dávneho spolužiaka Jamesa, ktorý má čiastočne poškodený mozog a nevie sa o seba postarať sám. James je obklopený starostlivou rodinou, Danny si rozbil všetky blízke vzťahy a pláva životom sám, hoci je navonok zdravý. Kto z nich je na tom lepšie a kto horšie? Obaja mali skvelé plány – jeden bol úspešným podnikateľom a poslancom, druhý študoval na vychytenej univerzite v Cambridgei. Všetko by dopadlo celkom inak, nebyť toho nešťastného dňa niekde v ich minulosti.

kniha Baudelaire tej-co-presla-popri-mne Čítajte aj Kvety zla už znova kvitnú

„Nie je pravda, že by som si nedokázal nájsť zamestnanie, ak by som na to vynaložil aspoň trochu úsilia. Miest je kopec, ak ste ten typ. Lenže ja nemám záujem o žiadne z nich – a tak je to už dlho. Viem, že to znie, akoby som nemal nijaké ambície. Predstavujete si človeka, ktorý takmer zanevrel na život. Leňoch, ktorý je nadmieru spokojný, že sa vyvaľuje ako tlstá mucha mäsiarka na parapete života. Pravdou je, že v tom nevidím zmysel, a to už poriadne dlho,“ predstaví sa čitateľom Danny.

„Predtým, ako ma zvolili za poslanca, som bol výkonným riaditeľom vo firme DeWitt and Partners. Bola to developerská spoločnosť. Prerábali sme staré administratívne budovy na bytové domy. Už nepracujem s nehnuteľnosťami a nemám ani politické ambície. Väčšinou sedím vo svojej izbe a pozerám dévedéčka,“ uvedie sa James. Obaja muži postupne odhaľujú svoje vnútro a staré, traumatizujúce zážitky, ktoré nasmerovali ich osud tam, kde sa ocitli dnes.

kniha vb kratkosti Čítajte aj Nové knihy pod stromček

Brokolica a démoni

Život aj na precízne plánovanej dráhe prináša prekvapujúce zvraty – negatívne aj tie dobré. Stretnutie Dannyho s Jamesom nepochybne patrí do tej druhej kategórie. Pre oboch je ich nové priateľstvo požehnaním, pretože jeden druhého vedia podporiť – nezávisle od toho, kto je tu opatrovateľ a kto pacient.

Danny ako opatrovateľ Jamesovi pomáha postaviť sa na vlastné nohy napriek zadúšajúcej starostlivosti jeho rodičov. James Dannyho povzbudzuje, aby si dal do poriadku rozbité vzťahy. James je dospelý muž a nechce, aby mu mama krájala každý deň brokolicu na tanieri. Danny ho rešpektuje ako rovnocenného človeka, nie ako „nesvojprávneho“ pacienta. Danny už nechce byť nezamestnaný, závislý od príjmu svojej partnerky, ale odmieta sa popasovať so svojimi dávnymi démonmi a nájsť si cestu k vlastnej rodine. Jedného démona majú pritom v hĺbke duše spoločného: ani jeden z nich sa nevie zmieriť s tým, čo sa im stalo kedysi.

Danny Allen nepremrhal svoj život. Robí niečo oveľa dôležitejšie ako predvádzanie sa, koľko kto zarobil peňazí. Pomáha tým, ktorí si nedokážu pomôcť sami

Obaja majú pred sebou ťažkú a dlhú cestu, z ktorej je veľmi ľahko odbočiť a jednoducho to celé vzdať. S napätím sledujeme Jamesove pokroky, v Dannyho starostlivosti je v dobrých rukách a čím ďalej tým viac samostatný. Kým príčina Jamesovho nešťastia je známa takmer od začiatku, Danny si kľúč k svojej trinástej komnate necháva dlho ukrytý. Čo môže z človeka vysať všetku vôľu a radosť zo života? Čo zapríčiní, že sa díva na dno pohárika, aby zabudol, na čo sa zabudnúť nedá? A čo ho následne prinúti, aby celé roky abstinoval, hoci sa nachádza (podobne ako James) v akejsi vegetatívnej vrstve svojho vlastného života?

kniha Dievca-zena-ine Čítajte aj Kniha týždňa: Dievča, žena, iné

Napriek ťažobe, ktorá prikvačila ich životy, sa chlapci vedia aj dobre zabávať, hoci ľudia si myslia, že keď James ťažko hovorí a chodí, nevie hovoriť vtipy. Len nie každý ich postrehne tak ako Danny. Aj na stretnutí spolužiakov po rokoch si James vymyslí pre Dannyho úspešnú kariéru, aby ostatní nemali reči, že sa z premianta prestížnej školy stal obyčajný opatrovateľ.

„Som nesmierne rád, že sa Danny zabáva. Viem, že sem nechcel ísť. Že sa obával, ako naňho budú ostatní zazerať, keď sa dozvedia, že je môj opatrovateľ. Možno by si pomysleli, že premrhal svoj život. No Danny Allen nepremrhal svoj život. Robí niečo oveľa dôležitejšie ako predvádzanie sa, koľko kto zarobil peňazí. Pomáha tým, ktorí si nedokážu pomôcť sami. A to je ten najlepší spôsob, ako nepremrhať život,“ zhodnotí v duchu James. Mať pri sebe človeka, ktorý sa o vás bojí a zároveň vás rešpektuje, je dôležité, ale k životu naplno ani to nestačí. Podarí sa obom kamarátom nájsť vlastnú cestu?

„Pravda je taká, že všetci občas robíme chyby a sami na sebe, alebo aj iní na nás, sa dopúšťame vecí, ktoré nás zvádzajú z cesty. Vďaka jednej fantastickej učiteľke, ktorá vo mne spoznala niečo výnimočné, som dostal možnosť študovať na škole, ktorá od svojich žiakov očakávala veľké veci. Postupom času som však prišiel na to, že niečo také zmení váš život iba vtedy, ak ich budete očakávať aj sami od seba,“ Dodáva Danny. Krásny a svieži príbeh o chlapskom priateľstve nielen pre mužov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy