Fantazmagorický kamarát: Bláznivá knižka nielen o skrumplovaných policajtoch

Dvojica Alexandra Salmela a Martina Matlovičová zasa spojila sily a výsledkom je pozoruhodná knižka Fantazmagorický kamarát, ktorú vydalo vydavateľstvo Artforum.

15.12.2021 15:00
Fantazmagorický kamarát - kniha Foto:
Obálka knihy
debata

Obom autorkám sa zjavne spolupráca osvedčila, zaujali už ich predošlé tituly Žirafia mama a iné príbehy (Artforum, 2013) či Strom (Literárne informačné centrum, 2020). Vlaňajší Strom bol alegorickým príbehom o ľudskej krátkozrakosti pre školákov i predškolákov a vzhľadom na etické a ekologické posolstvo bol určený aj rodičom detí.

Podobné je to aj s novinkou nazvanou Fantazmagorický kamarát. Sama autorka dielo v krátkosti charakterizovala ako „rozprávku, ako obvykle a ako obvykle pre deti i pre dospelých“.

A ako obvykle ho ilustrovala držiteľka Zlatého jablka na BIB 2009 Martina Matlovičová a graficky ho opäť upravila Mária Rojko. Čo je pozoruhodné, vlastný text Alexandra Salmela, ktorá sa narodila na Slovensku, no žije a tvorí vo Fínsku, preložila z fínskeho originálu Mielikutitusystävä (v Helsinkách vyšiel v roku 2019).

vik45 kniha tak to vidim ja Čítajte viac Kniha týždňa: Tak to vidí Orwell

Nečakajte žiadnu klasiku, tento text je o prekonávaní detského strachu. Originálna nie je len téma, ale aj stvárnenie, zrejme nie náhodou vydavateľstvo knižku odporúča "skúseným čitateľom a čitateľkám z nižších ročníkov ZŠ, resp. 10+“.

Hlavnou postavou je dieťa Papu-Pau, ktorému na pleci sedí verný hromovták. Salmela sa hrá so slovami, takže dieťa, ktoré neustále vtipne komolí slová, hromovtákovi hovorí Strombrd, štvrtok prekrstí na "škvrtok“ a policajti sú podľa neho "skrumplovaní, tak to bolo v novinách“.

Namiesto školskej rady si dieťa poznačí, že sa bude konať "mačkarada“, čím myslí maškarádu. Najviac zo všetkého sa však obáva hrôzostrašného Drsniaka, ktorý sa mu vysmieva a stále má v rukách lesklú tabuľku. Hrozí dieťaťu, že ho hodí na sieť a Papu-Pau váha: Na akú sieť? Lepkavú pavúčiu?

Michal Ksinan Čítajte viac Recenzia knihy o M. R. Štefánikovi: Muž, ktorý sa rozprával s hviezdami

Dieťa Papu-Pau očividne nie je priaznivcom ani smartfónov, ani sociálnych sietí. Keď mu je ťažko, objaví sa odkiaľsi Gepard – imaginárny či vlastne fantazmagorický kamarát. Spolu zachraňujú hromovtáka, ktorý na Gepardov údiv nie je búrkovzdorný.

Aj tak však tvrdí, že zachrániť operenca je "ľahké ako facka a nájsť iglu v kope sena“. Kamošov čaká bláznivé putovanie, počas ktorého ich "zožerie kanál“, kde sú "dokonalé podmienky pre motantov“…

Zvyšok si prečítajte sami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #detská literatúra #Martina Matlovičová #Alexandra Salmela