Knihy na Vianoce? Áno!

Drsné írske prostredie, život známych umelcov, psychoterapia ako intelektuálna tradícia aj 13 000 rokov ľudskej histórie. Čo z toho vás zahreje vo vianočnom čase?

16.12.2021 05:00
debata

Žiť sa musí

Frank Tallis: Žiť sa musí Foto: Inaque
kniha Zit-sa-musi Frank Tallis Frank Tallis: Žiť sa musí

Veda, technológia a západná liberálna demokracia ovplyvňujú kvalitu nášho života. V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami máme nevídaný prístup k informáciám, väčšiu osobnú slobodu, vyššie materiálne pohodlie. A predsa sa oveľa viac ľudí než kedykoľvek predtým sťažovalo už dávno pred pandémiou na depresiu, úzkosti a nespokojnosť. V lepších materiálnych podmienkach akoby bol život ťažší. Kniha Franka Tallisa z vydavateľstva Inaque podáva psychoterapiu ako intelektuálnu tradíciu a cenný zdroj rozmýšľania o svete, vysvetľuje prínos významných osobností praktickej psychoterapie od Freuda po Ellisa, od Junga po Lainga, od Adlera po Hayesa.

kniha vb kratkosti Čítajte viac Nové knihy pod stromček

Veľké maličkosti

Claire Keegan: Všetky tie maličkosti Foto: Artforum
kniha vsetky tie malickosti Claire Keegan Claire Keegan: Všetky tie maličkosti

Útla beletria viazaná v plátne, drsné írske prostredie v hrejivom vianočnom čase. Bill Furlong predáva uhlie, rašelinu, antracit, koks a drevené dosky. Je otcom piatich dcér. Píše sa rok 1985 v Írsku. Okolie Billa nabáda, aby viedol skromný, nenápadný život. Čosi hlboko zakódované v jeho minulosti a v jeho vnútri ho však ťaží a vyzýva, aby prekročil vlastný rubikon. Blížia sa Vianoce, čas pokoja, radosti, ale najmä nádeje – že zajtra bude lepšie, že zajtra bude človek lepší. Írskej spisovateľke Claire Keegan sa v novele Všetky tie maličkosti z vydavateľstva Artforum darí vojsť do najhlbších záhybov citlivej duše v drsnom svete. Snažíme sa všímať si tých najzraniteľnejších – veď keď nie na Vianoce, tak kedy potom?

kniha kam chodia snehovi anjeli Čítajte viac Mikulášska nádielka kníh pre deti

Osudy ľudstva

Jared Diamond: Osudy ľudských spoločností Foto: Premedia
kniha Osudy ludskych spolocnosti Jared Diamond Jared Diamond: Osudy ľudských spoločností

Kniha Jareda Diamonda Osudy ľudských spoločností prináša pohľad na 13 000 rokov ľudskej histórie. Opisuje odlišný vývoj rôznych ľudských skupín a spoločností na našej planéte. Najviac bohatstva a moci majú dnes národy s euroázijským pôvodom, na opačnom konci sú Afričania či pôvodní obyvatelia oboch Amerík alebo Austrálie. Čo to spôsobilo? Často za tým boli prírodné podmienky, ktoré pomáhali či brzdili krajiny v rozvoji. No teória o priaznivých klimatických podmienkach nestačí a už vôbec za tým nestoja vrodené predpoklady niektorých skupín. Príčin rozdielneho vývoja ľudstva muselo byť viac. Mnohé súviseli s vynálezom železa, výrobou strelných zbraní, používaním písma, rozvojom cestovania a so šírením chorôb.

Život umelcov

Umelci, život a dielo Foto: Ikar
kniha Umelci zivot a dielo Umelci, život a dielo

„Každý dobrý maliar maľuje to, čím je,“ povedal Jackson Pollock. A tento citát by mohol byť aj podtitulom knihy Umelci, život a dielo z vydavateľstva Ikar, ktorá mapuje fascinujúce životné príbehy, osudové lásky a tvorivé úsilie výnimočných umelcov maliarov, ktorých diela obdivuje ľudstvo už celé storočia. Zostavil ju kolektív autorov ako oslavu viac než osemdesiatich umelcov od ranej renesancie až po súčasnosť. Majstrovské ťahy štetcom v knihe približujú reprodukcie známych umeleckých diel. Umelci a ich diela sú zasadené do historických súvislostí, ktoré objasňujú prehľadné časové osi tvorby jednotlivých autorov.

Temné storočie

Ivan Mrva: Temné storočie Foto: Perfekt
kniha temne storocie Ivan Mrva Ivan Mrva: Temné storočie

Slovenské dejiny sú príťažlivé, zábavné, dynamické, len ich treba spoznať. Kniha Temné storočie z vydavateľstva Perfekt približuje dramatické obdobie ohraničené rokmi 1618 – 1718. Sto rokov od vypuknutia tridsaťročnej vojny po zlomenie tureckej moci je naplnených tragickými udalosťami. Slovensko sa ocitlo na hranici dvoch svetov: kresťanského a moslimského. Obyvatelia odolali náporom osmanských armád, odohrávali sa neľútostné náboženské zápasy medzi katolíkmi a protestantmi. No i v zložitých časoch rástla vzdelanosť, pribudli dve univerzity, kolégium a viacero gymnázií, upevňovala sa kultúra slova a ducha. Naši predkovia napriek vojnám, drancovaniam a obetiam preukázali obdivuhodnú životnú silu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy