Knižka Vitaj v múzeu: V tomto múzeu prach na veci nesadá

Dá sa povedať, že v pravý čas vyšla publikácia Vitaj v múzeu, ktorú napísala Andrea Kellö Žačoková (vydal Slovart). Je to jej druhá práca po úspešnom titule SuperŽENY, v ktorom sa venovala príbehom osobností z našej histórie. Vďaka novej knihe o múzeách, hradoch, zámkoch a skanzenoch sa čitateľ môže aj napriek súčasným pandemickým obmedzeniam poprechádzať po stopách našej minulosti.

17.12.2021 12:00
30-kresba Foto:
Autorkou ilustrácií a dizajnu knihy Vitajte v múzeu je výtvarníčka Emília Holečková Jesenská.
debata
Andrea Kellö Žačoková: Vitajte v múzeu Foto: Slovart
30 Vitaj v muzeu Andrea Kellö Žačoková: Vitajte v múzeu

Autorka jej dala podtitul Dobrodružná výprava do slovenských múzeí a v prípravách na písanie navštívila asi šesťdesiat zbierkových a pamiatkových miest. Do knihy z nich vybrala štyridsaťdva. Pri svojich cestách po celom Slovensku nafotila okolo 10 000 snímok. Fotografický podklad poskytla výtvarníčke Emílii Holečkovej Jesenskej, ktorá snímky trpezlivo prekreslila a navrhla celkový dizajn knihy. Ten je hravý, veselý, pestrý, ale aj prehľadný. Knihu môže čítať dieťa, no zaujme aj dospelých.

JS D1A4985 Čítajte viac Aj umelci zohľadňujú ekológiu

Čitatelia získajú informáciu o slovenských múzeách, ale zároveň sa dozvedia aj to, čo ich charakterizuje a aké zaujímavé exponáty ponúkajú. V múzeu dopravy je to napríklad aj poštový vagón alebo obrovská pumpa, zvaná vodný žeriav, z ktorej sa tankovala voda do zásobární vo vlakoch. V múzeu mincí a medailí predstavujú zasa kus železa, ktorý sa kedysi používal ako platidlo. Pôvabné sú exponáty z múzea obchodu, kde majú obal zo starej kávy alebo reklamu dávneho krému na čistenie topánok, ktorý sa volal Schmoll pasta.

Autorkou ilustrácií a dizajnu knihy Vitajte v...
Andrea Kellö Žačoková: Vitajte v múzeu
+2Autorkou ilustrácií a dizajnu knihy Vitajte v...

Okrem konkrétnych kresbičiek predmetov z muzeálnych zbierok sú v knihe aj zovšeobecňujúce texty. V kapitole Zaujímavosti sa napríklad konštatuje, že Slovenské národné múzeum je najväčšia a najvýznamnejšia inštitúcia v oblasti múzejníctva u nás, čo asi každý vie, ale už asi málokto tuší, že ochraňuje vyše 3,8 milióna zbierkových predmetov a spravuje 18 špecializovaných múzeí, v ktorých je približne 60 expozícií. V publikácii nechýba ani slovník, ktorý by mal návštevník múzea ovládať, a súpis pravidiel, ako sa v múzeu správať. V slovníku sú termíny, ktorých objasnenie sa deťom určite zíde (a možno aj niektorým dospelým) – kustód, mobiliár, kurátor, dioráma a pod. V pravidlách správania v múzeu dominuje známa výstraha: Nedotýkať sa vystavených predmetov ani sklených vitrín! V knihe sa môže chytať všetko. Exponáty si čitateľ osvojí v podobe, ktorú zvolila ilustrátorka, aby zvýraznila podstatu.

Mira Keratova Čítajte viac Unikátna výstava Petra Bartoša

Slovensko je krajina, kde sa múzeám darí, je o ne záujem. Okrem klasických kamenných je aj veľa takých, čo vznikli priamo na zaujímavých miestach. Tam, kde sa našli archeologické rarity, kde je zaujímavá architektúra či príroda, alebo v lokalitách, kde žijú národnostné menšiny. Múzeá stále pribúdajú, podávajú čoraz ucelenejšiu správu o kultúre, rozširujú svoj záber. Zameriavajú sa na pretrvávajúce hodnoty, ale sa aj modernizujú. Majú ambíciu priblížiť minulosť ako živú cez konkrétne predmety, cez príbehy. V súlade s týmito trendmi je aj nová publikácia Vitajte v múzeu: obsahuje síce tzv. zaprášené historky, ale prach na ne nesadá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovart