Vianočný tip Pravdy: Kodanská pieseň piesní

Šalamúnova pieseň piesní znie stáročiami a preniká hlboko do ľudských sŕdc. Tak ako očarujúci román dánskej spisovateľky, hudobníčky a maliarky Annette Bjergfeldtovej, v ktorom členovia jednej rodiny po niekoľko generácií hľadajú svoju "lásku storočia". Kodanská pieseň piesní znie nádherne.

19.12.2021 06:00
debata
Annette Bjergfeldt: Kodanská pieseň piesní Foto: Premedia, 2021
kniha kodanska piesen piesni Annette Bjergfeldt: Kodanská pieseň piesní

Všetko sa začína cirkusovým hrochom v Petrohrade, pokračuje starým klavírom v Kodani a občas si pritom odskočíme do parížskej opery alebo na tichý švédsky ostrov. Aby sa nakoniec ukázalo, že lásku storočia nájde ten, v kom sa usadí láska k životu.

Čajkovskij a psie dostihy

V živom rozprávaní mladej maliarky Esther ožíva jej starý otec Hannibal, ktorý pred sto rokmi kúpil v Kodani dom a chcel ho naplniť hudbou a láskou. Z Petrohradu si priviedol svojráznu manželku z cirkusantskej rodiny v nádeji, že sa v ich dome zabýva Čajkovskij aj s Annou Kareninovou. Ukázalo sa, že jeho žena dáva prednosť psím dostihom. No napriek tomu v nich tóny piesne piesní zazneli.

Ich dcéra Eva nezdedila vášeň pre umenie, no vášnivo rada lietala. A keď letuška s pôvabom Grace Kellyovej stretne plachého chovateľa poštových holubov zo Švédska, Šalamún si vyhliadne aj ich. A spieva im do ucha aj vtedy, keď na rodinu padne tieň tragédie.

Klavír po starom otcovi vytiahnu z pivnice až Evine deti a dom na Palermskej ceste v Kodani sa krásne rozozvučí. Tak, že za spevu mladej Olgy ožívajú rastliny v záhrade, aby ich na plátno mohla zachytiť jej sestra Esther. Dvojčatá sú talentované, každá v inom smere, a odkedy ako malé dievčatká objavili v dedovej Biblii Šalamúnovu Pieseň piesní, neúnavne pokračujú v hľadaní svojej lásky storočia.

kniha Baudelaire tej-co-presla-popri-mne Čítajte aj Kvety zla už znova kvitnú

Lazy fucker

Samozrejme, ako sa dozvedáme z Estherinho rozprávania, občas sa im do toho pripletie namiesto „alfa samca“ nejaký „lazy fucker“, ktorý vyčkáva niekde na kraji a kým sa tí statoční o svoju lásku bijú – on sa zatiaľ prikradne a využije príležitosť. Svojská ruská babička Varinka má aj na to svoj obligátny komentár. Ignoruj to hovno!, vyhlási, keď sa jej vnučky utápajú v slzách. A keďže v tomto dome žijú pod jednou strechou tri generácie a každý má o živote vlastné predstavy, všade to bzučí ako v úli. No vždy, keď treba, všetci usilovne spolupracujú, každý svojím spôsobom.

Moji rodičia boli zlatým párom štvrte, krásne zvučiacim silným akordom skladajúcim sa z rozmanitých tónov

Olga je diva, čo zaplní každý priestor, kam vstúpi, vrátane parížskej opery, kde až dosiahla jej kariéra. Esther je tichá medvedica, ktorej vášeň pre farby naráža v galériách na moderný minimalizmus. Obe statočne hľadajú svoj poklad.

„Dokonca ani silná lupa, ktorú som zdedila po Filippe, nedokáže v to leto Olge pomôcť. Stále má len 1,7 centimetra, jej výška sa prispôsobila Pierrovej pokrútenej optike. A tak musí Ocko zobrať moju sestru do vrecka a pohládzať ju, kým ju srdce neprestane bolieť,“ spomína Esther.

Prevýši sesterskú lásku súrodenecká rivalita? Unesie ich rodina aj veľmi ťažkú stratu? Čo hovoria skúsenosti troch generácií: môžu spolu žiť lepšie tí, ktorí majú len málo spoločného, či tí, ktorých spája rovnaká vášeň pre umenie?

„Moji rodičia boli zlatým párom štvrte, krásne zvučiacim silným akordom skladajúcim sa z rozmanitých tónov. Až teraz nastal čas zaplatiť za to, že sa zaľúbili do niekoho, kto bol ich pravým opakom,“ hovorí Esther.

vik38-kniha-Muz-ktoreho-asi-poznam Čítajte aj Skvelý Muž, ktorého asi poznám

Starká Varinka ako stokrát „prepílená“ cirkusová žena verí drsnému životu, na aký ju v detstve naučili, jej dcéra Eva je nákupná maniačka a zároveň jasnovidka, ktorá s hlavou v oblakoch uviazla v 60. rokoch, a tie najmladšie veria v mágiu umenia aj v mágiu lásky. Väzby z jemných vlákien držia pevnejšie než oceľové laná a veža z kameňa sa rozsype ako hrad z piesku.

Rozprávanie o živote plnom bizarných postáv a situácií odhaľuje jeho tajomstvá citlivým jazykom aj štipľavým glosovaním. Rodinná sága Annette Bjergfeldtovej je svieža, výživná a pohladí každého – či už má radšej Čajkovského, alebo psie dostihy. Kodanská pieseň piesní znie nádherne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy