Sedem knižných tipov Pravdy

Príbeh o živote na mrazivom konci sveta, legendárna módna návrhárka Coco Chanel, nový Michel Houellebecq, pandémia hoaxov, neuveriteľné príbehy Mórica Beňovského aj tri ženy a jedna brutálna vražda. Knižné novinky, z ktorých si vyberiete.

21.12.2021 10:00
debata

Joachim B. Schmidt: Kalmann

Joachim B. Schmidt: Kalmann Foto: Literárna bašta
kniha kalmann Joachim B. Schmidt: Kalmann

Príbeh o živote na mrazivom konci sveta, ktorého hrdinom je Kalmann, 34 rokov, samozvaný raufarhöfnský šerif. Brázdi zasnežené pláne, loví polárne líšky a vyrába hákarl. V jeden chladný deň objaví pri potulkách v snehu čerstvú kaluž krvi. Stala sa vražda? Kalmann je odhodlaný pomôcť s vyšetrovaním, aj keď sa mu smejú, že má o koliesko menej. Vie, ako sa vyrovnať s ponižovaním, a hlavne musí vyriešiť tento prípad.

Pamela Binnings Ewenová: Kráľovná Paríža

Pamela Binnings Ewenová: Kráľovná Paríža Foto: Lindeni
kniha Kralovna-pariza-obalka Pamela Binnings Ewenová: Kráľovná Paríža

Legendárna módna návrhárka Coco Chanel sa preslávila ikonickými malými čiernymi šatami a opojným parfumom. Veselá, bezstarostná a štedrá, no aj bezohľadná, manipulatívna či krutá. Keď do Paríža vtrhnú vojská wehrmachtu, ocitá sa v hoteli Ritz spolu s najvyšším ríšskym velením a urobí všetko pre to, aby prežila. Román na základe nedávno odhalených vojenských záznamov farbisto vykresľuje skrytý život módnej ikony počas nacistickej okupácie Paríža.

Maroš Hečko: Dedičstvo po barbaroch

Maroš Hečko: Dedičstvo po barbaroch Foto: Tatran
kniha dedicstvo po barbaroch Maroš Hečko: Dedičstvo po barbaroch

Osobný lekár najvyššie postaveného muža v krajine je v dvadsaťštyri­hodinovej permanentnej pohotovosti a postupne stráca viac ako len svoje súkromie. Nelieči iba jeho neduhy, ale aj stavy zúrivosti, zúfalstva alebo starosti s impotenciou. Doktor je vyčerpaný. Desať rokov nemal dovolenku, a tak sa bez výstrahy vzoprie a zmizne rovno na druhú stranu zemegule, do Austrálie. Netuší, aké ohnivé peklo ho tam čaká.

Houellebecq Moznost-ostrova Čítajte aj Čo zistil špión tohto sveta?

Michel Houellebecq: Podvolenie

Michel Houellebecq: Podvolenie Foto: Inaque
kniha podvolenie Michel Houellebecq: Podvolenie

Vo Francúzsku blízkej budúcnosti akademik François sleduje postupný rozklad svojho života. Sexuálna túžba upadá, nemá blízkych priateľov a vrchol kariéry už dosiahol. V spoločnosti, kde sa z konzumizmu stalo náboženstvo, je duchovne vyprázdnený. A nie je jediný. Krutá satira aj zamyslenie nad izoláciou, vierou a láskou vo Francúzsku budúcnosti, kde ženy musia chodiť zahalené, podporuje sa polygamia a François má nové možnosti.

Paula Hawkins: Pomalý oheň

Paula Hawkins: Pomalý oheň Foto: Slovart
kniha Pomaly ohen Paula Hawkins: Pomalý oheň

Tri ženy a jedna brutálna vražda. Napínavý príbeh, v ktorom sa dostanú do centra pozornosti, keď objavia telo brutálne zavraždeného mladého muža na riečnom člne v Londýne. Všetky tri obeť poznali a všetky dusia v sebe pocit trpkosti za minulé krivdy a túžia ich napraviť. Temperamentná čudáčka Laura strávila s Danielom poslednú noc pred jeho smrťou. Jeho suseda Miriam má trpkú skúsenosť, čo znamená byť v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, a vie, že krv na šatách ešte nemusí odhaliť páchateľku. A Carla, teta zavraždeného, trúchli nad smrťou iného člena rodiny a nedôveruje nikomu.

Roland Oravský (zost.): Pandémia hoaxov

Roland Oravský (zost.): Pandémia hoaxov Foto: artis omnis
kniha pandemia hoaxov Roland Oravský (zost.): Pandémia hoaxov

Skupina lekárov a ďalších odborníkov bojujúcich proti hoaxom a nezmyslom v medicíne je známa ako Lovci šarlatánov. Spolu s autormi z oblasti sociálnych a ekonomických vied rozoberajú najpopulárnejšie témy, ktoré sa stali aj najčastejším terčom dezinformácií. Približujú metódy liečby a prevencie COVID-19, očkovanie a vývoj vakcín.

Martin Kellenberger Čítajte viac Beňovský ako komiks bude romantický aj krvavý

Miroslav Musil, Martin Kellenberger: Neuveriteľné dobrodružstvá grófa Beňovského

Miroslav Musil, Martin Kellenberger:... Foto: Vydavateľstvo Matice slovenskej
kniha neuveritelne-dobrodruzstva-grofa-benovskeho Miroslav Musil, Martin Kellenberger: Neuveriteľné dobrodružstvá grófa Beňovského

Komiks približuje dobrodružstvá slovenského šľachtica Mórica Beňovského, ktorý objavoval svet na štyroch svetadieloch a troch oceánoch, prepojil Japonsko a Taiwan s Európou, bojoval za slobodu národov v Poľsku, Rusku i v Amerike. Ako veľkokráľ na Madagaskare zakázal obchod s otrokmi. O svojich bohatých zážitkoch napísal bestseller, ktorý v rôznych jazykoch vychádza už dvesto rokov. Ilustroval Martin Kellenberger.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy