Milan Lasica v knižnom denníku prezrádza, čo znamená, že išiel na zboj

Len naozajstní spisovatelia povedia na seba všetko. Ja nie som spisovateľ, tvrdí Milan Lasica. Práve tento výrok je mottom knihy V krátkosti, ktorá je spojením dvoch denníkov - Lasicových zápiskov z rokov 2009 až 2015 a obrázkov Marka Ormandíka.

22.12.2021 06:00
kniha vb kratkosti Foto:
Milan Lasica/Marek Ormandík: V krátkosti
debata (1)

Výtvarník si totiž každý deň od vypuknutia pandémie nakreslil do skicára jeden obrázok. O existencii Ormandíkových nonsensových kresieb a cykle Karantéma Milan Lasica vôbec netušil, keď na jeseň 2020 zatelefonoval svojmu priateľovi, či by mu neilustroval jeho denník.

A tak teraz, na sklonku roka 2021 a niekoľko mesiacov po Lasicovej smrti, vydavateľstvo Slovart vydalo oba denníky v spoločnej knihe. Hoci sa volá V krátkosti, texty prelínané kresbami zaplnia vyše 400 strán.

Nebohý Milan Lasica si do denníka zapisoval, čo... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Milan Lasica Nebohý Milan Lasica si do denníka zapisoval, čo mu napadlo.

Lasica si píše to, čo chce on, a nie čo očakávajú iní – a tak sú niektoré zápisy inšpirované aktuálnym dianím a iné sú raz zábavnými, inokedy smutnými či nostalgickými spomienkami na detstvo, mladosť či trebárs starú mamu.

Dozvieme sa, že sa narodila ako sedliacka dcéra Anna Ratkovská a predávala v trafike. „Večer stará mama vyšla pred dom, debatovala s okoloidúcimi, a potom sa rozkročená a ruky v bok vyšťala do trávy. Spomienka na pôvod.“

Milan Lasica Čítajte viac L + S sú opäť spolu

Inokedy Lasica spomína na básnika Milana Rúfusa, ktorý mu kedysi poslal bylinky na nespavosť. Pripomenie, ako Vladimír Mináč pochválil Rúfusove smutné básne v zbierke Až dozrieme a napísal, že básnik má právo byť smutný. Lasica glosuje, že dnes má právnik právo byť, aký chce, hoci aj nadržaný, ale v tom čase optimizmu bola revolučná zmena byť smutný.

Marek Ormandík v galérii Danubiana. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Marek Ormandik Marek Ormandík v galérii Danubiana.

Zábavná je zmienka o tom, ako Lasica vymyslel reklamný bilbord pre Slovenský plynárenský priemysel s nápisom PUSTITE SI PLYN! SPP. Vraj to ako reklama neprešlo.

Objasňuje, čo myslí slovným spojením „idem na zboj“. Termín vraj vymyslel Ivan Krajíček pre vystúpenia umelcov za honorár, a nie pravidelný mesačný plat. Skrátka – kšeft.

Jedna z nonsensových kresieb Mareka Ormandíka,... Foto: Marek Ormandík
Milan Lasica kresba Ormandík Jedna z nonsensových kresieb Mareka Ormandíka, ktorý s Milanom Lasicom pripravoval knihu ne(denníky).

Umelec sa na firemných večierkoch či plesoch snaží zaujať publikum, ktoré ho často nepočúva či ani neregistruje. A pripomína odpoveď starého barda na otázku mladého herca, ako sa dá prežiť taká potupa.

„Chlapče, v takej chvíli si predstavujem na bielizňovej šnúre zavesené tie bankovky, ktoré za ten kšeft dostanem. Pomáha to.“ A sám Lasica dodáva: „Môžem to potvrdiť. Pomáha najmä, ak je tá šnúra poriadne dlhá. Netreba sa ponižovať pod cenu.“

Milan Lasica Čítajte viac Milan Lasica: Sme kultúrny národ. Možno viac kultúrny ako civilizovaný

A ešte jedno upozornenie od majstra slova: „Keď muž píše pamäti, je presný, ak ide o dejinné udalosti, a falošný, ak ide oňho. Človek sa vidí viac-menej v tom lepšom svetle. Vo svojich očiach je kladným hrdinom.“ Lasica tiež vie, prečo ženy nepíšu pamäti: Pretože píšu rovno romány.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #denník #ilustrácie #Milan Lasica #Marek Ormandík