John R. R. Tolkien sa narodil pred 130 rokmi

Anglický spisovateľ a pedagóg John Ronald Reuel Tolkien sa preslávil románom The Hobbit (Hobit) a trilógiou The Lord of the Rings (Pán prsteňov). Svojou spisovateľskou zručnosťou, ktorá ovládla svet fantázie, si získal milióny čitateľov po celom svete. Jeho príbehy ožili aj na filmovom plátne a stali sa kasovými trhákmi. Od narodenia legendárneho autora uplynie v pondelok 3. januára 130 rokov.

02.01.2022 16:00
Beren and Lúthien Foto:
Spisovateľ J. R. R. Tolkien .
debata

John Ronald Reuel Tolkien sa narodil 3. januára 1892 v juhoafrickom mestečku Bloemfontein. Po smrti otca sa spolu so zvyškom rodiny usadil neďaleko britského Birminghamu. Údolie Ribble Valley na severozápade Anglicka bolo údajne inšpiráciou pri vytvorení Stredozeme, detailne známej z jeho románov, v ktorých sa zrejme odrazila aj severná priemyselná časť Birminghamu. Keď mu v roku 1904 zomrela aj matka, John sa spolu s mladším bratom stal zverencom katolíckeho kňaza. Ako teenager sa zamiloval do siroty Edith Bratt, no jeho cirkevný opatrovník mu neumožnil stretávať sa s ňou až dokým nedovŕšil 21 rokov. Zosobášili sa v roku 1916.

Hobit Martin Freeman Čítajte viac Tolkien písal Hobita pre svoje deti, no čítal ho celý svet

Tolkien v roku 1919 vyštudoval jazyky na Oxfordskej univerzite. Vyučoval anglický jazyk a literatúru so špecializáciou na starú a strednú angličtinu na univerzitách v Leedse (1920 25) a Oxforde (1925 59). Počas akademických rokov napísal niekoľko vplyvných publikácií medzi ne patrí rozsiahly vedecký komentár k staroanglickému hrdinskému eposu s názvom Beowulf, ktorý aj preložil.

Podporučík J. R. R.Tolkien v roku 1916. Foto: Wikipédia
J. R. R. Tolkien Podporučík J. R. R.Tolkien v roku 1916.

V súkromí sa Tolkien zaoberal písaním prepracovaných fantastických príbehov, často temných a smutných, odohrávajúcich sa vo svete, ktorý sám vytvoril. Písal legendy, ktoré sa nakoniec stali súčasťou súboru príbehov známych pod názvom Silmarillion (kniha bola vydaná až v roku 1977 po doplnení a úprave synom Christopherom Tolkienom), čiastočne preto, aby vytvoril prostredie pre elfské jazyky, ktoré vymyslel. Tolkienova tvorba o fantasy svetoch Arde a Stredozemi vznikla aj z túžby rozprávať historky inšpirované mýtmi a legendami, ktoré miloval. Aby zabavil svoje štyri deti, vymýšľal ľahšie a často aj humorné príbehy.

Beren and Lúthien Čítajte viac Tolkienovo dielo v socialistickom tábore

Jedným z nich bolo dielo Hobit, ktoré začal písať okolo roku 1930. V knihe zachytáva dobrodružstvá hobita Bilba Bagginsa, ktorý na ceste za strateným pokladom putuje so skupinou trpaslíkov a čarodejníkom Gandalfom. Bilbo pritom získa prsteň, ktorý ho robí neviditeľným. Táto próza publikovaná v roku 1937 obsahovala aj ilustrácie autora. Stala sa tak populárnou, že vydavateľ požiadal o pokračovanie.

Výsledkom bolo Tolkienovo majstrovské dielo Pán prsteňov (prvé vydanie vyšlo v roku 1954), moderná verzia hrdinského eposu. Niektoré témy z Hobita boli prenesené do Pána prsteňov. Ide najmä o magický prsteň, ktorý musí byť zničený predtým, ako sa ho zmocní hrozný Temný pán Sauron, túžiaci s pomocou prsteňa ovládnuť svet. Dej Pána prsteňov nadväzuje taktiež na dielo Silmarillion (The Silmarillion), v ktorom Tolkien vytvoril históriu fantastického sveta, v ktorom sa odohráva Pán prsteňov, vrátane histórie elfov, trpaslíkov, ohyzdov a ľudí.

Beren and Lúthien Čítajte viac Vyšla nová kniha J. R. R. Tolkiena Beren and Lúthien

V prieskumoch z 90-tych rokov bol Pán prsteňov označovaný za najlepšiu knihu 20. storočia. Do začiatku 21. storočia sa z nej predalo viac ako 50 miliónov kópií v približne 30 jazykoch. Celosvetový úspech dosiahla aj filmová verzia Pána prsteňov od novozélandského režiséra Petra Jacksona natočená v troch častiach – The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa, 2001), The Lord of the Rings: The Two Towers (Pán prsteňov: Dve veže, 2002) a The Lord of the Rings: The Return of the King (Pán prsteňov: Návrat kráľa, 2003).

Jackson neskôr adaptoval Hobita ako trilógiu, ktorú tvoria filmy The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobit: Neočakávaná cesta, 2012), The Hobbit: The Desolation of Smaug (Hobit: Smaugova pustatina, 2013) a The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Hobit: Bitka piatich armád, 2014).

Pán prsteňov - upútavka

V roku 2007 sa dostala na trh nová Tolkienova kniha The Children of Húrin (Húrinove deti). Zostavil ju jeho syn a správca jeho literárnej pozostalosti Christopher z rukopisov, ktoré otec nedokončil. Temný dej knihy sa odohráva dávno pred dejom trilógie Pán prsteňov v časti Stredozeme, ktorú zaplavilo ešte pred objavením sa hobitov a rozpráva príbeh o Túrinovi a jeho sestre Niënor, ktorých preklial nepriateľ Morgoth.

O J. R. R. Tolkienovi nakrúcali životopisnú... Foto: Blogspot
J.R.R. Tolkien O J. R. R. Tolkienovi nakrúcali životopisnú snímku.

V roku 2009 vyšla The Legend of Sigurd and Gudrún (Legenda o Sigurdovi a Gudrún), ktorá je starostlivým prepracovaním staroseverského eposu vo veršoch. Legendu napísal Tolkien v 20. a 30. rokoch minulého storočia. Vďaka Christopherovi Tolkienovi vyšla aj kniha inšpirovaná vzťahom jeho otca a matky s názvom Beren and Lúthien (2017), ktorá zachytáva románik medzi smrteľníkom – mužom a nesmrteľnou elfkou či dielo The Fall of Gondolin (2018) o elfskom meste, ktoré vzdoruje vláde temného pána.

John Ronald Reuel Tolkien zomrel 2. septembra 1973 v juhoan­glickom Bournemouthe.

Pán prsteňov ako rozhlasová hra v skvelom obsadení
debata chyba
Viac na túto tému: #J. R. R. Tolkien