V USA zatkli muža, ktorý desil literárny svet krádežami nevydaných rukopisov

V Spojených štátoch zatkol Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) muža, ktorý roky desil vydavateľa po celom svete svojimi prepracovanými podvodmi a krádežami nevydaných rukopisov známych autorov. Medzi postihnutými boli napríklad spisovateľky Margaret Atwood a Sally Rooney.

07.01.2022 11:00
Margaret Atwood Foto: ,
Spisovateľka Margaret Atwood bola jednou z obetí podvodníka a zlodeja nevydaných rukopisov.
debata

Podľa denníka The Guardian je podozrivým 29-ročný zamestnanec britského vydavateľstva Simon & Schuster, ktorému sa podarilo oklamať známych redaktorov, agentov a dokonca aj porotcov Bookerovej ceny.

Talian Filippo Bernardini bol zatknutý v stredu po svojom prílete na newyorské letisko Johna F. Kennedyho. Zástupca FBI uviedol, že dotyčný je podozrivý z toho, že „sa vydával za iné osoby a pomocou podvodu oklamal alebo sa pokúsil oklamať stovky ľudí“. Na súde bude čeliť obvineniu z podvodu a krádeží identity. Od roku 2016 muž podľa FBI založil viac ako 160 podvodných internetových domén, s pomocou ktorých sa snažil od zamestnancov vydavateľstva a agentov vylákať nevydané rukopisy alebo informácie o chystaných projektoch a predaji filmových práv.

Vydavateľstvo Simon & Schuster vo vyhlásení uviedlo, že obvinenia proti Bernardinimu sú pre neho „šokujúce a hrozivé“. Zatiaľ dočasne mu preto pozastavilo zamestnanecký po­mer.

Ľudia z nakladateľskej brandže sa podľa The Guardian roky snažili márne prísť na to, kto za rozsiahlymi podvodmi stojí a čo je ich motívom. Žiadny z podvodne získaných rukopisov sa nikdy neobjavil on-line a páchateľ nepožadoval výkupné, ani firmy inak nevydieral.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Guardian #Margaret Atwood #Bookerova cena