Päť nových kníh na tento týždeň

Desivý príbeh, päť poviedok z najzložitejšieho obdobia života, výber zo súčasnej ruskej tvorby, publikácia o živote a tvorbe významného publicistu a zakladateľa slovenskej novinovedy Mieroslava Hyska aj šokujúce zlo z kanadských internátnych škôl pre pôvodných obyvateľov vo výbere Pravdy.

11.01.2022 05:00
debata

Sally Hepworthová: Dobrá sestra

Sally Hepworthová: Dobrá sestra Foto: Tatran
kniha dobra sestra Sally Hepworthová: Dobrá sestra

Všetci máme svoju temnú stránku. No keď vyjde na povrch, môže ohroziť našich najbližších. Dvojčatá Fern a Rose sú od detstva nerozlučné. Jedna pre druhú by urobili čokoľvek. Rose svoju sestru vždy ochraňovala a Fern jej chce na odplatu darovať niečo, čo Rose mať nemôže – dieťa. Desivý príbeh, v ktorom zistíme, ktorá je tá „dobrá sestra“.

Paolo Cognetti: Niečo malé, čo každú chvíľu vybuchne

Sally Hepworthová: Dobrá sestra Foto: Inaque
kniha Nieco male Sally Hepworthová: Dobrá sestra

Päť poviedok z najzložitejšieho obdobia života. Keď dospievame objavujeme svoju identitu, sex, priateľstvo, krutosť sveta, prekračujeme hranice a búrime sa. Príbehy rozprávajú dievčatá zavreté na klinike pre anorektičky, synovia a dcéry prežívajúci v troskách manželstva svojich rodičov, ktorí nachádzajú útechu vo fantázii.

kniha sest cudzincov Marek Vadaas Čítajte aj Kniha týždňa: Šesť cudzincov

kolektív autorov. Samyzdat: Nostalgie

kolektív autorov: Samyzdat: Nostalgie Foto: Literárna bašta
kniha samyzdat-nostalgie kolektív autorov: Samyzdat: Nostalgie

Výber z poviedkovej tvorby súčasných ruských spisovateliek a spisovateľov v preklade študentiek a študentov prekladateľstva z projektu Samyzdat. Spomienky, prelínanie minulosti s prítomnosťou. Traumy, s ktorými sa treba vysporiadať. A jediným liekom je zase len plynutie času. Kde vzniká nostalgia?

Marta Szattlerová a kol.: Mieroslav Hysko

Marta Szattlerová a kol.: Mieroslav Hysko Foto: SSN
kniha mieroslav hysko Marta Szattlerová a kol.: Mieroslav Hysko

V publikácii o živote a tvorbe významného publicistu a zakladateľa slovenskej novinovedy sú texty samotného Mieroslava Hyska, ale aj ľudí, ktorí ho poznali. Čitatelia sa zoznámia napr. s historickým Hyskovým vystúpením na I. zjazde Slovenského zväzu novinárov alebo na pôde FF UK v roku 1969, po ktorom autor dostal zákaz publikovania.

Joanna Gierak-Onoszko: 27 smrtí Tobyho Obeda

Joanna Gierak-Onoszko: 27 smrtí Tobyho Obeda Foto: Absynt
kniha 27-smrti-tobyho-obeda Joanna Gierak-Onoszko: 27 smrtí Tobyho Obeda

Kanadské internátne školy, kam až do roku 1996 umiestňovali proti vôli rodičov deti pôvodných obyvateľov, boli zlo. Prevýchova, bitie, ponižovanie, sexuálne zneužívanie. Za chybu, plač aj za chorobu nasledoval trest. Veci sú však zložitejšie: bezprávie, ktoré zažívame, vraciame iným. Kruh násilia, bolesti a pomsty je ťažké prerušiť. (čes.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy