Obchod s korením, čipkami aj sírou: Floriovci to roztočili na Sicílii

Taliansky bestseller Floriovci s podtitulom Nekorunovaní králi Sicílie, ktorý napísala Stefania Auci (Vydavateľstvo Metafora), je o úspešnej talianskej rodine, ktorá začínala v biede a stala sa sicílskou elitou. Román, ktorý približuje tri generácie ambiciózneho rodu, preložila do slovenčiny Júlia Mackovová.

17.01.2022 13:00
Stefania Auci Foto:
Autorka románu Stefania Auci.
debata

Kniha je inšpirovaná skutočným príbehom Floriovcov, autorka sa však neuspokojila s prerozprávaním rodinnej ságy. Priblížila celé teritórium južného Talianska, najmä Sicílie, ktorá je jedným z pupkov sveta. Vždy sa tu krížili obchodné cesty, o Sicíliu sa bojovalo, nikdy tam nebol pokoj.

Tento ruch podnecoval vynálezy, podnikanie, umenie, život sa jednoducho na Sicílii rozvíjal rýchlejšie než inde. Ostrov bol v kontakte s inými kultúrami, hrnuli sa tam podnikavci, kraľoval mu istý čas napríklad aj Napoleon. Potenciál Sicílie priťahoval tiež Floriovcov, ktorí však pôvodne žili v chudobnom Bagnare, kde sa aj príbeh začína.

Autorka predstavuje mladú rodinu v osudnú noc, keď ich zobudilo ničivé zemetrasenie (október 1799). Dramatická situácia urýchlila rozhodnutie Floriovcov odísť na Sicíliu, konkrétne do Palerma a podnikať tam. Bolo to veľké riziko, lebo spoločnosť v Palerme bola celkom iná než v ich biednom rodisku.

Mesto bolo bohaté, malo svoju smotánku a na chudobných prisťahovalcov sa pozeralo zvrchu. Floriovci však mali ambície aj vízie. Vedeli, ako na to a podarilo sa. Ako dokazuje aj román, boli draví, ale čestní. Rodinu tvorili dvaja bratia, Paolo a Ignazio, Paolova manželka a deti. Neskôr sa táto zostava menila, v knihe je aj rodokmeň.

Príchod do Palerma

Floriovci sa v meste usídlili síce na frekventovanej ulici, ale ich prenajatá apatieka – obchodovali s liečivými rastlinami a vzácnym korením – bola v strašnom stave. Samá pleseň, črepy, špina, rozlámané skrinky.

Všetci im predpovedali (aj želali) krach, konkurenti ich obsmievali. Mali nedostatok zákazníkov, mesto nimi pohŕdalo, ale nedali sa odradiť. Čitateľ sleduje, ako sa ich sny napĺňajú, čo všetko musia prekonávať, ako sa presadzujú.

Autorka podrobne vykresľuje charaktery, odhaľuje skryté myšlienky, motívy aj pochybnosti. Rozpráva o ich láskach, ktoré nie sú celkom ideálne, ale ak sa má rodine dariť, musia byť pevné. Popri opisovaní súkromia Floriovcov objasňuje autorka históriu Sicílie a Palerma.

Čitateľ sa dozvedá cez rôzne podrobnosti a farbisté obrazy, ako sa vývoj na Sicílii posúval, čo prinášal technický pokrok, ako sa uplatňovali rôzne novinky a vynálezy. Od ťažkého priemyslu až po gurmánske objavy.

Floriovci novinky vítali, v mnohom boli priekopníkmi, a tak si napokon získali nielen peniaze, ale aj rešpekt. Spočiatku im prekvital obchod s koreninami, rybolov, ale neskôr mali aj továrne, prístavy, lode, boli finančníci, stavali pekné domy a rozhodovali o dianí.

Obálka knihy Floriovci. Foto: Metafora
Floriovci Obálka knihy Floriovci.

Večná dilema: Zisk a česť

Autorka rozpráva o každodennom živote Floriovcov, o vzťahových problémoch, o výchove, o dôležitých rozhodnutiach, ktoré museli urobiť, aj o smútku zo smrti a rozchodov.

V texte stále rezonuje otázka – čo je pre podnikateľa dôležité? Naozaj musí vždy myslieť iba zisk? Oprávňuje ho to k akýmkoľvek činom? Nakoľko sa má podnikateľ prispôsobovať režimu, ktorý práve vládne?

Počas života troch generácií Floriovcov sa spoločenské podmienky viac razy zmenili. Aj oni si kládli otázku, ako prejsť chvíľami, keď sa lámu dejiny, so cťou. Neskrachovať ani nezradiť samých seba. Aj na túto tému sú teda v knihe zaujímavé úvahy týkajúce sa charakteru človeka, ktorý pôsobí v biznise.

Floriovci si zachovali vážnosť aj v kontroverzných časoch a sú aj vďaka tomu pozitívne hodnotení v talianskych dejinách.

Nebožtíci padali z okien

Okrem historických udalostí opisuje Stefania Auci aj dobové zaujímavosti. Napríklad choleru v Palerme, keď ľudia mreli ako muchy. Medzi ľuďmi panoval názor, že nákazu niekto naschvál privliekol, aby znížil počet obyvateľov.

Epidémie boli vtedy o niečo nepríjemnejšie než dnes – všade smrdeli mŕtvoly. Po meste ťahali drevený vozík, do ktorého zbierali obete. Máte mŕtvych?, vykrikovali samaritáni a z okien hádzali príbuzní na vozík svojich nebožtíkov.

Ale v knihe sú aj veselšie pasáže. Napríklad o výrobe čipiek, o vzácnom korení, o mori, o rastlinách. Najmä pre suchozemcov je tento román priam exotickým čítaním, pri ktorom sa dozvedia napríklad množstvo nových slov z oblasti námorníctva, lodiarstva, rybárstva.

Každá kapitola sa začína sicílskym príslovím, z ktorých väčšina je známa aj u nás. Napríklad, že komu sa nelení, tomu sa zelení. Floriovcom sa zelenilo, ale stálo ich to veľa úsilia. Úsilie však nie je utrpenie – práve ono prináša aj radosť zo života. Aj o tom je román Stefanie Auci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bestseller #Floriovci #Stefania Auci #Júlia Mackovová