Dežo Hoffmann bol stále medzi hviezdami. Slovák fotil Beatles aj Rolling Stones

Nová kniha Mariána Pauera Dežo Hoffmann s podtitulom Slovenský fotograf svetových hviezd (vydal Slovart) prináša neznáme fakty o úspešnom rodákovi z Banskej Štiavnice a sľubuje veľký čitateľský zážitok.

25.01.2022 06:00
Dežo Hoffmann Foto:
Nová kniha o fotografovi Dežovi Hoffmannovi.
debata

Už prvá kniha na túto tému – Fotograf Beatles – ktorú o Dežovi Hoffmannovi Marián Pauer napísal, bola u nás objavom. Málokto vedel, že umelec, ktorý originálne nafotil slávnu hudobnú skupinu, pochádza zo Slovenska. Každý bol zvedavý na podrobnosti o človeku, ktorý je známejší vo svete než doma a ktorý vymýšľal pre umelcov imidž. Ako sa mu to vlastne podarilo? Čím upútal zahraničné hviezdy? Ako na neho spomínajú blízki a spolupracovníci?

Tieto otázky si kládol aj Marián Pauer. Po publikovaní prvej knihy o Hoffmannovi vo výskume pokračoval a z nových poznatkov zostavil objemnú a pútavú publikáciu, ktorá obsahuje veľa spomienok, ale aj reportážnych záznamov z ciest po stopách Deža Hoffmanna. Samozrejme, veľkú časť publikácie tvoria fotografie. Mnohé až vyrážajú dych!

Sandie na trhu

Marián Pauer vypátral aj Hoffmannove deti, dostal sa k archívom, kde boli vzácne snímky, vypočul si jeho spolupracovníkov. Z množstva záberov – a ich obsahu – vyplýva, že Dežo Hoffmann bol pri všetkom podstatnom, čo sa dialo v umeleckom svete v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch.

Fotografoval mnohé osobnosti, ktoré vtedy začínali a dodnes ich sláva nevybledla. Na snímkach sú rôzni hudobníci, napríklad Cliff Richard, David Bowie, Mireille Mathieu, ale aj Twiggy alebo herečka Sophia Loren. Nechýbajú ale ani slovenskí hudobníci či pamätníci.

Obľúbená britská speváčka Sandy Shaw na... Foto: FOTO DEŽO HOFFMANN Z KNIHY MARIÁNA PAUERA DEŽO HOFFMANN, SLOVENSKÝ FOTOGRAF SVETOVÝCH HVIEZD, SLOVART
Sandie Shaw Obľúbená britská speváčka Sandy Shaw na Centrálnom trhovisku v Bratislave v roku 1967.

Dežo Hoffmann bol stále medzi hviezdami, fotil na festivaloch, s každým v brandži sa poznal. To bolo veľké šťastie aj pre Bratislavskú lýru, ktorej na začiatku veľmi pomohol. V rokoch uvoľnenia sa naši organizátori festivalu dostali s Hoffmannom do kontaktu, prichádzal do Bratislavy a pomáhal pri organizácii. Odporúčal, koho z hviezd do Bratislavy pozvať a aj to zariaďoval. Zahraniční speváci mu dôverovali a boli ochotní vystupovať na Bratislavskej lýre aj za menšie honoráre, než boli zvyknutí.

dezo hoffmann muzeum Čítajte viac Dežo Hoffmann: Fotil Beatles, múzeum má v Banskej Štiavnici

V tých časoch vznikli vzácne fotografie, na ktorých sú naši hudobníci v mladosti alebo na ktorých je nafotený aj sám Dežo Hoffmann. Pôvabná je napríklad snímka z Centrálneho trhoviska, ktoré sa teraz spomína v súvislosti s Istropolisom. Dom odborov – neskorší Istropolis stojí totiž na mieste bývalého trhoviska. Na jednej snímke je speváčka Sandie Shaw, ktorá bola na festivale u nás v roku 1967. Na zábere je obklopená babkami, ktoré vtedy predávali na trhu v Bratislave. Speváčka, ktorá spievala vždy bosá, bola zvedavá na túto bratislavskú atrakciu. Vtedy sa Dom odborov ešte len chystali postaviť a Bratislavská lýra bola v PKO.

Kniha približuje históriu aj cez atmosféru prvých hudobných festivalov. Vyjadruje sa napríklad Kamil Peteraj, v rozprávaní ožíva Ivan Stanislav a mnohé ďalšie osobnosti.

Zažil aj Extázu

Po prečítaní knihy si čitateľ pomyslí, že Dežo Hoffmann musel byť aj miláčik Šťasteny. Tá zariadila, že bol vždy v správnom čase na správnom mieste. Keď dospel, pokúšal sa uspieť v Žiline, ale rozhodol sa skúsiť aj Prahu. Tam sa stretol s veľkou hviezdou tých čias, Hedy Lamarrovou, ktorá hrala v erotickom filme Extáza.

Do dejín filmu sa dostala Extáza aj vďaka tomu, že sa v nej objavila po prvý raz pred kamerou ženská nahota. Herečku Lamarrovú považovali za najkrajšiu ženu sveta, mohla sa teda uplatniť aj v Amerike. Podľa knihy sa dá predpokladať, že Dežo Hoffmann, ktorý pomáhal českému režisérovi Machatému pri filme Extáza ako „klapka“, neskôr z kamarátstva s Hedou čerpal. Mohla ho zoznámiť s dôležitými ľuďmi, a tí mu dali príležitosti.

Autor knihy Marián Pauer. Foto: Ivan Čaniga
Marián Pauer Autor knihy Marián Pauer.

V knihe je aj spomienka na to, ako sa stal z vojnového korešpondenta počas občianskej vojny v Španielsku fotografom: Keď sa mu pokazila kamera, začal vraj fotiť a išlo mu to výborne. A vždy dokázal dopraviť fotografie včas do redakcie! Vďaka týmto vlastnostiam – pohotový, bystrý, citlivý – sa stal rešpektovaným profesionálom. Priatelia spomínajú, že bol veľmi skromným a tichým človekom, ktorý v spoločnosti nikdy na seba nepútal pozornosť, ale výsledky mal nápadné. Jeho príbeh je skrátka na román a tak sa aj číta.

Fotografie rozprávanie dotvárajú, sú čerešničkami na torte. Čitateľ uvidí. V knihe je aj snímka rodného domu Deža Hoffmanna v Banskej Štiavnici, kópia jeho rodného listu a iné dôverné svedectvá o jeho živote. Ide skrátka o návrat úspešného človeka, ktorý niečo dosiahol a prináša tým radosť aj rodákom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #fotografie #The Beatles #fotograf #Marián Pauer #Dežo Hoffmann