Autori sú nespokojní, spísali petíciu

V najbližších dňoch by Národná rada Slovenskej republiky mala prerokovať novelu Autorského zákona. Predstavitelia kultúrnej obce sú však s návrhom novely nespokojní, a svoje rozhorčenie a nesúhlas vyjadrili v petícii Za férovú kultúru.

28.01.2022 10:42
Literárny klub, kniha, román, novela,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa autorov petície je súčasný systém zle nastavený, kvôli čomu až 90 % autorov nedostáva adekvátnu odmenu za svoju prácu. Zároveň im prekáža fakt, že v týchto podmienkach musí mať takmer každý autor popri svojej umeleckej tvorbe iné zamestnanie.

„Obsah a hodnotu pre spoločnosť vytvárame často vo voľnom čase a v neférových podmienkach,“ uvádzajú autori petície. Ďalším problémom podľa nich je, že od roku 2004 sú odmeňovaní jednorazovo pri vytvorení diela, čo znamená, že nie je zohľadnený jeho ďalší úspech či opätovné používanie.

Autori vidia príležitosť k zlepšeniu podmienok v pripravovanej novele, o ktorej konečnej podobe budú poslanci NRSR čoskoro rokovať. Podľa nich je však sklamaním. Nezlepšuje pozíciu autorov pri dohadovaní podmienok použitia ich diel, aj naďalej ich núti podpisovať nevýhodné zmluvy, nezabezpečuje primerané odmeňovanie a dokonca ich poškodzuje tým, že im odoberá posledné finančné istoty v oblasti náhrady odmien. „Novela navrhuje len udržanie doterajšieho stavu, čo znamená, že sa autori a autorky stále nedočkajú férovej odmeny,“ hodnotia autori petície.

Zároveň navrhujú tri body, ktoré majú byť zaradené do Autorského zákona. Po prvé žiadajú, aby bol Autorský zákon právnou oporou pre autorov pri dohadovaní použitia ich diel tak, ako je Zákonník práce oporou pre zamestnancov. Ich druhou požiadavkou je, aby zákon jasne definoval, že za každé použitie ich diela musia byť odmenení, pričom jednorazová odmena sa môže uplatňovať len výnimočne. Napokon požadujú, aby autori pri hromadných použitiach svojich diel dostali odmenu priamo od svojej autorskej organizácie kolektívnej správy, ktorá zastupuje ich práva pri výbere odmien.

Autorkou petície je Jana Vozárová, riaditeľka autorskej spoločnosti LITA. Petíciu v čase písania článku podpísalo 945 ľudí, medzi nimi napríklad scenáristka, dramatička a režisérka Valeria Schulczová, karikaturista Martin Šútovec, maliar, grafik a ilustrátor Martin Kellenberger, spisovateľ Dušan Dušek či dramatik a režisér Roman Polák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #autorský zákon #NRSR