Kniha týždňa: Medzi ruinami

Pán doktor je psychiater v malom meste a pije. Veľa. Pýtate sa prečo? Lebo pochopil, že sa ocitol medzi ruinami. Medzi ruinami tohto sveta a napokon aj medzi svojimi vlastnými.

30.01.2022 05:00
debata
Balla: Medzi ruinami Foto: KK Bagala
kniha medzi ruinami Balla: Medzi ruinami

Jeho príbeh v najnovšej Ballovej knižke je príbehom dnešnej doby, v ktorej sú mnohí osamotení a stratení. Ako doktorovi pacienti, ktorí si uňho podávajú kľučku. Lenže čo robiť, keď „nefunguje psychiatria, nefunguje muzikoterapia, nefunguje urológia, nefunguje žiadna ideológia, je tu dno a ešte aj v ňom sú padacie dvierka“?!

Fľaše mu nosili vypočítaví pacienti aj manželia, ktorým sa zbláznili manželky od nešťastia

Pravdou je, že „fľaše mu nosili vypočítaví pacienti, chceli lieky, na ktoré už nemali nárok, ale páčilo sa im, že tie tabletky vždy zaberali, a doktorovi (už) bolo jedno, komu čo predpisuje. Fľaše mu nosili aj manželia, ktorým sa zbláznili manželky od nešťastia, ponižovania, dlhodobého týrania a znásilňovania, ale najviac flaiš mu nosili práve tie nešťastné manželky, aby sa k tomu alkoholu nedostali ich agresívni manželia“.

Ale pravdou je aj to, že psychiatria je nevďačná robota, ako si povzdychol doktor Felešlegi. Ľudia sú ohrození duševnými chorobami, ale najmä tým, že normalita môže byť kedykoľvek vyhlásená z úchylku, dodal k tomu na vysvetlenie. Skrátka, nevďačná robota. Aj ľudia sú nevďační. Ako Vargová, ktorá mu vypisuje listy z basy.

kniha sest cudzincov Marek Vadaas Čítajte aj Kniha týždňa: Šesť cudzincov

Nikomu to neželám

„Za každým zdanlivým demokratom, tým hnusným škriatkom, je skrytý súdruh. Žmurkajú na mňa a ja na nich… Ľud chce znovu otočiť koleso dejín, aby každý mal chlieb a prácu a červenú a žltú malinovku… Ja som na námestiach kľúčmi neštrngala. Za socializmu sme mali mlieko, maslo a párky plné mäsa. Sloboda je nezamestnanosť a homosexualita… A prišelci si voči nám dovoľujú. Opíjajú sa, my si to neželáme. Kradnú. A zabíjajú bábätká,“ konštatuje Vargová.

Nikomu to neželám. Niekedy ani vám, pán doktor…

Žena, ktorá oplakáva tyranského otca a brýzga na slobodu, sa hanbí. Hanbí sa za všetko, čo jej robil jej muž aj za to, čo neurobili susedia, aby ju chránili – nespravili nič. „Nič horšieho som si predstaviť nevedela. Nikomu to neželám. Niekedy ani vám, pán doktor… Namiesto toho, aby ste liečili iných, mali ste liečiť seba,“ píše Felešlegimu pacientka Vargová z Ústavu nápravnej výchovy. A má zaiste pravdu.

Hanbí sa aj doktor Felešlegi. Za svoje stratené roky. Za to, že puchne. No puchnúť sa dá, ako píše Balla, nielen od vodky a piva, ale aj od nedeľných malomeštiackych obedov, ktoré dekorujú pusté, zničené životy ako ošúchaná, ale milá ozdôbka, no spod nej vytŕča celotýždenná pravda popoludňajšej, večernej a nočnej samoty, pravda starnutia, úpadku a úvah o príčinách a následkoch a vinníkoch a obetiach a spravodlivých trestoch a stieraní rozdielu medzi vinou a trestom a páchateľom a obeťou.

kniha GRM Čítajte aj Kniha týždňa: GRM? OMG! WTF

Doktor ako delfín

Balla opisuje jeden zvláštny rok v živote jedného zvláštneho doktora a na prvý pohľad väčšieho cynika ako Felešlegi azda nestretnete. No keď nás zoznámi nielen s jeho pacientmi, ale aj s doktorovou rodinou, kolegami aj s objektom jeho túžby, postupne sa ponárame čoraz hlbšie medzi príčiny a následky. Aby sme nakoniec zazreli doktorove slzy, ktorými kropí ruiny tohto sveta aj svoje vlastné.

„Nechal sa indiferentne unášať vlnami a šumom krčmového oceánu, bol ako mladý plavec, ktorému pod opálenou kožou hrajú žilky, pľúca sa nadúvajú srdce pravidelne tlčie, a podobný delfínom miznúcim v šírych slaných vodách, pomaly sa strácal v mori nonsensu,“ popisuje autor svojho hrdinu. A kto už by sa hneval na strateného delfína, všakže?

Ballove postavy odrážajú odvrátenú tvár našej reality

Ballovi stačí aj malý priestor, aby nám odkrýval bolesť a prázdnotu, v akej žijeme a občas o tom ani nevieme. Ballova kniha Medzi ruinami je smutná, hoci humor jej vonkoncom nechýba. Ballove postavy odrážajú odvrátenú tvár našej reality ako historická nostalgia, xenofóbia, násilie na ženách, nacionalizmus, extrémizmus aj našu osobnú neschopnosť. Jeho doktor Felešlegi nám určil diagnózu (aj jeho meno z maďarčiny znamená Zbytočný). Liečbu si už musí nasadiť každý sám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy