Termín na prihlásenie sa do súťaže Najkrajšie knihy Slovenska predĺžili

Termín na zasielanie nominácií do súťaže Najkrajšie knihy Slovenska predĺžili do 31. marca. Informoval o tom hlavný usporiadateľ súťaže Medzinárodný dom umenia pre deti – BIBIANA na svojom webe.

30.01.2022 18:00
43-cipar-2x
Jednou z najkrajších kníh ocenených vlani je aj publikácia Cipár&Logo et...c.
debata

Súťaž je zameraná na výtvarnú a grafickú stránku kníh a polygrafickú kvalitu ich spracovania. Na prihlásenie do súťaže je potrebné na adresu Medzinárodného domu umenia pre deti zaslať bezchybný výtlačok knihy spolu s kompletne vyplnenou prihláškou.

Prihlásené knihy hodnotí 20-členná odborná porota podľa výtvarných a polygrafických hodnôt i podľa súhry všetkých zložiek knižného celku. Knihy pritom hodnotia v rámci siedmich skupín, a to vedecká a odborná literatúra, krásna literatúra, literatúra pre deti a mládež, učebnice, knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie, bibliofilské tlače a študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl. Každý rok tak vznikne ocenená kolekcia maximálne 20 kníh, ktoré spĺňajú náročné výtvarné a technické kritériá.

kniha V-tieni-einsteina Čítajte viac Do nového roku novú knihu! Vyskúšajte pár tipov Pravdy

Súťaž je pokračovateľom tradície založenej v roku 1965 a od svojho vzniku sleduje zámer zvyšovať výtvarnú úroveň a kvalitu polygrafického spracovania kníh. Medzi spoluusporiadateľov ceny patrí Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR, Slovenská národná knižnica a Zväz polygrafie na Slovensku. V súťaži sa preto udeľuje aj Cena Ministerstva kultúry SR vydavateľstvu za celkovú výtvarnú a technickú kvalitu knihy, Cena Ministerstva kultúry SR autorovi za vynikajúce ilustrácie, Cena Ministerstva kultúry SR autorovi za vynikajúcu grafickú úpravu, Cena Ministerstva kultúry SR vydavateľstvu za bibliofilské vydanie a Cena Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vydavateľstvu za učebnicu. Tiež Cena Zväzu polygrafie na Slovensku tlačiarni za mimoriadne polygrafické spracovanie, Cena BIBIANY vydavateľstvu za najkrajšiu detskú knihu a Cena Slovenskej národnej knižnice za študentskú prácu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #najkrajšie knihy Slovenska #Bibiana