Tieto zábavné mapy vás dostanú. Do 66 krajín a na 6 kontinentov

Aj v dobe GPS a navigácií v smartfónoch sa oplatí zohnať si ilustrovaný atlas pre deti od poľskej ilustrátorskej dvojice Aleksandry a Daniela Mizielinských. Z ich diela nazvaného jednoducho Mapy sa predali tri milióny výtlačkov vo vyše 30 krajinách sveta, získali množstvo ocenení v kategórii knihy pre deti po celom svete.

01.02.2022 06:00
MAPY_SK_fioletowe_160pp_block.pdf Foto:
Svetový knižný bestseller Mapy prichádza v novom, rozšírenom vydaní.
debata

Mapy sa stali knižným fenoménom, pretože sú viac než len nejaký suchopárny atlas. Tejto fascinujúcej obrazovej encyklopédii plnej zaujímavostí podľahnú aj mnohí dospelí. Vydavateľstvo Slovart ho vydalo už v roku 2016 a teraz prichádza v novom, rozšírenom vydaní s fialovou obálkou.

Koľko štátov má Európa

Oproti staršiemu, modrému vydaniu pribudlo vo fialovej reedícii z roka 2022 dvadsať nových máp: Argentína, Kuba, Konžská demokratická republika, Dánsko, Estónsko, Etiópia, Gruzínsko, Indonézia, Irán, Írsko, Litva, Lotyšsko, Nigéria, Nórsko, Portugalsko, Južná Kórea, Slovinsko, Taiwan, Venezuela a Vietnam. Nové vydanie atlasu tak obsahuje celkovo 75 máp, ktoré čitateľa prenesú do 66 krajín a na 6 kontinentov. V knižke (má veľký formát, no milovník kníh ju musí titulovať s láskou) síce nie sú žiadne súvislé texty, no je nabitá obrázkami a tiež faktami – o to ťažšiu prácu musel mať prekladateľ Alexander Horák. Aj vďaka nemu môžeme podniknúť fascinujúcu obrazovú cestu po kontinentoch, moriach a kultúrach sveta a dozvieme sa mnoho netušeného. Len sa sami preskúšajte z geografie.

Svetový knižný bestseller Mapy prichádza v... Foto: Slovart
mapy Svetový knižný bestseller Mapy prichádza v novom, rozšírenom vydaní.

Napríklad vedeli ste, že Európa má 740 miliónov obyvateľov a 47 štátov? Prvou európskou krajinou, kam s manželmi Mizielinskými zavítame, je Island. Túto severskú krajinu som navštívila, a tak hneď s potešením nachádzam kúsok od hlavného mesta Reykjavíku národný park Thingvellir, gejzír Strokkur, pri ktorom je poznámka, že chrlí vodu do výšky 30 metrov. Tesne nad gejzírom je obrázok svetra z ovčej vlny – veľmi podobný sme si tam kúpili aj my. Na mape sa teším z obrázkov islandských oviec aj koní, množstva sopiek (je tu Hekla, Katla aj Eyjafjallajökull, ktorej výbuch pred rokmi zastavil aj leteckú dopravu, spomínate si?).

Je tu dokonca aj rašelinový dom, presne taký sme videli v skanzene cestou do druhého najväčšieho islandského mesta Akureyri. A nechýbajú obrázky vodopádov, typického vresu a miniatúrnych vŕb (tie sme videli aj v parku Thingvellir), a aha, je tu aj mníšik bielobradý – ten rozkošný vtáčik, ktorého nemožno rušiť v čase hniezdenia, no v niektorých reštauráciách v Reykjavíku ho dodnes nájdete na menu medzi špecialitami. A čo ešte jedia na ostrove? Aj to tu nájdete zobrazené: skyr (druh jogurtu), rúgbraud (sladký ražný chlieb) či vyprážaný pampúch kleina… A zo známych osobností je tu nakreslený spisovateľ Halldór Laxness, ktorého zmieňovali aj v mojom milovanom islandskom románe Príbeh o Áste. Ak vás zaujímajú typické islandské mená, tak je tu nakreslený chlapec Ólafur a dievča Aníta.

kniha medzi ruinami Čítajte viac Kniha týždňa: Medzi ruinami

Stačilo Islandu? Tak šup do Nórska, tu nájdeme Olava a Ingrid a zo známych osobností maliara Edvarda Muncha, polárnika Fridtjofa Nansena či spisovateľa Henrika Ibsena. Aj tu nosia teplé svetre, a volajú ich lusekofte. Čitateľovi až zrak prechádza – upútajú ho stredoveké domy vo štvrti Bryggen juhonórskeho mesta Bergen aj moderná opera v Osle. Zo zvierat tu zbadáme nórskeho losieho psa, líšku polárnu a kdesi pod mestom Tromso žije lumík pestrý. Aj tu možno podobne ako na Islande ísť na výpravu a pozorovať veľryby. Časť pobrežia obmýva Barentsovo more a v ňom je nakreslená plť Kon-Tiki, na ktorej sa Thor Heyerdahl preplavil cez Tichý oceán. Ách, ešte je tu polárna žiara, psí záprah, Saamovia, fjordy a Huldra. Čo to je? Predsa ženská bytosť s kravským chvostom známa z nórskych ľudových povier. Nórsko má síce len 5,2 milióna obyvateľov, len o niečo menej ako Slovensko, no rozlohu 323 802 štvorcových kilometrov, nečudo, že sme sa tu toľko zdržali.

A už nasledujú pútavé krajiny Dánsko (môžeme tu obdivovať zrekonštruovaný dom Vikingov, katedrálu v Roskilde aj zábavný park Tivoli, pripomenúť si architekta a návrhára nábytku Arneho Jakobsena, spisovateľku Karen Blixenovú či jazykovedkyňu Unu Cangerovú, odborníčku na aztécky jazyk) a Švédsko (tu nemôže chýbať Astrid Lindgrenová s Pipi, Alfred Nobel s dynamitom ani obrázok švédskeho stola, pobavia typické mená pre dievča – Ebba a chlapca – Hugo). Fínsko je zasa hrdé na svojho hudobného skladateľa Jeana Sibelia, architekta a dizajnéra Alvara Aalta či autorku kníh o Muminovcoch Tove Janssonovú. Vedeli ste, že tu okrem trpasličej brezy rastie aj orchidea Calypso?

Kde je mesto Panevežys

Nie, tá kniha sa nedá pustiť z ruky, a to sme ešte stále len v Európe: po Litve, kde majú mestá neuveriteľné názvy ako Druskininkaiki, Marijampole, Mažeikiai či Panevežys skočíme do Írska (pochádza odtiaľ Kerry Blue teriér), Veľkej Británie (ako prvý mi tu padol zrak na Charlesa Darwina a kráľa Artuša) a už je tu Holandsko s tulipánmi a svojimi maliarmi Rembrandtom, Vermeerom, Vincentom van Goghom či Pietom Mondrianom, pozrieť sa môžeme do Amsterdamu, najväčšieho európskeho prístavu Rotterdamu alebo trebárs do Haarlemu. Pred Nemeckom je Belgicko, odkiaľ pochádza mnoho slávnych autorov komiksov, ale aj maliar René Magritte, kde majú pamätník s levom vo Waterloo aj kovovú sochu opice pre šťastie zvanú Singe du Grand Garde alebo si možno pozrieť Atómium a fontánu Manneken Pis v Bruseli.

kniha oteckovia-mamicky-deti-psy-a-macicky Čítajte viac Knihy na tento týždeň: napätie aj teen age

Pri nemeckej rieke Fulde pobaví obrázok chlapíka na odrážadle, predchodcovi bicykla a maliar Albrecht Dürer by si možno rozumel s dnešnými hipstermi. Vo Švajčiarsku s radosťou objavím hrad Castelgrande v mestečku Bellinzona (v skutočnosti sú tam aj ďalšie tri, do knihy sa zmestil jeden) aj Viliama Tella v zelenej kapucni, ktorý mieri na jablko na hlave svojho syna. Preletím Rakúsko, Poľsko a Česko a na strane 38 sa objaví Slovensko.

A čo u nás uznali za pozoruhodné autori atlasu? Bratislavské Hlavné námestie, Hrad, konkatedrálu sv. Martina, ale aj drevený most v Kolárove, ktorý je s 86 metrami najdlhší v Európe. Nakreslili aj tradičný čepiec nevesty z obce Dačov Lom, maľované domy v Čičmanoch, odzemok, krpce, fujaru, skalický trdelník, langoš, bryndzové halušky aj jaternice, bratislavský rožok, parené buchty i žinčicu. Zaujalo ich splavovanie rieky Styx v jaskyni Domica, Rákocziho palác v Prešove, drevené kostolíky v Bodružali aj v Ruskej Bystrej a dokonca aj stavanie mája. Medzi zvieratami nechýba bobor európsky, slovenský čuvač, rys ostrovid ani tchor, ktorý si tu hovie hneď vedľa termálnych kúpeľov. Nuž, čítanie tejto knihy je pôžitok na mnoho dní či večerov, veď je tu ešte 49 krajín Ázie (začína sa Ruskom a končí Indonéziou), 55 krajín Afriky, 23 štátov Severnej Ameriky, 12 štátov Južnej Ameriky, Austrália a Oceánia, Arktída i Antarktída. A na záver si možno pozrieť všetky vlajky sveta, aj krajín, ktoré sa do tohto úžasného atlasu nezmestili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy