Cukráreň v Paríži je kniha ku káve

Poznáte hádam romantickejšie mesto ako Paríž a niečo sladšie ako cukráreň? Tak teda poďme do cukrárne v Paríži! Autorka Julie Caplinová napísala celú knižnú sériu Romantické úteky. po Kaviarni v Kodani a Pekárni v Brooklyne tentoraz uteká mladá Nina do Cukrárne v Paríži - pred svojou vlastnou rodinou. A tiež aby našla sama seba.

03.02.2022 14:00
Cukráreň v Paríži Foto:
Cukráreň v Paríži.
debata (1)

Poznáte to, vlastnú rodinu milujete najviac na svete, ale niekedy jej máte plné zuby. Najmä ak vám rodičovská a súrodenecká starostlivosť nedajú dýchať ani v tridsiatke. Najmladšie dieťa v rodine ostane pre všetkých benjamínkom, o ktorého sa treba starať a ochraňovať ho. Ninu nenapĺňa ani jej práca servírky, hoci rada pečie koláče do rodinnej kaviarne na farme.

Nemá ani partnera, hoci nevie zabudnúť na bratovho najlepšieho priateľa, do ktorého bola pred desiatimi rokmi zaľúbená až po uši. A odrazu, čo čert nechcel, práve tento Sebastián, z ktorého sa stal úspešný podnikateľ, potrebuje pomoc. A „malá sestrička“ jeho najlepšieho kamaráta má práve pár týždňov čas. Nič nebráni tomu, aby zdvihla kotvy z Britských ostrovov a prišla do Paríža.

Sebastián kedysi býval v dome Nininých rodičov ako doma, ako piaty syn v rodine. Proti vôli svojho otca sa chcel stať kuchárom a dosiahol úspech, dnes vedie celú sieť reštaurácií. Teraz mu však život skomplikovala zlomená noha v sadre, práve keď má viesť plánovaný cukrárenský kurz, a tak je odkázaný na pomoc. Nine to svojím nevrlým správaním nijako neuľahčuje. Podľa dohody preňho pracuje a on vyžaduje stopercentnú robotu.

Na kurze pre cukrárov sa stretne zaujímavá partia. Láskavá stará dáma, rodená Parížanka s noblesou, mladá veselá študentka, ktorej sa ústa len tak nezatvoria, „mladomanželia“ v rokoch na svadobnej ceste a hrmotný bývalý vojak. A v cukrárni nad kuchyňou večne zamračený čašník, ktorému však prvé domáce dobroty z vlastnej cukrárenskej kuchyne vyčaria na tvári úsmev.

Britská spisovateľka Julie Caplinová. Foto: Archív
Julie Caplin Britská spisovateľka Julie Caplinová.

Všetci sa s chuťou pustia do prípravy lahodných zákuskov pod vedením majstra Sebastiána a Nina pri tom nielen asistuje šéfovi, ale sama sa učí a trénuje cukrárske umenie.

Jej éclairky, rezy mille-feuilles či minitortičky s lieskovými orieškami sú čoraz lahodnejšie a pri dobrej káve a sladkej dobrote jej priatelia z kurzu odhalia, že v ich živote nie je všetko také sladké, ako by sa mohlo zdať.

Nina si pri svojej priateľskej povahe ľahko získa ľudí, sympatickí „cukrárski učni“ sú jej ako nová rodina. No jej šéf Sebastián je čoraz ufrflanejší. Navyše, jej misia sa má skončiť o sedem týždňov, presne vtedy, keď sa skončí cukrárenský kurz a zo starej cukrárne sa stane moderné bistro.

Tak ako parížska cukráreň skrýva svoje tajomstvá a poklady, každý z účastníkov kurzu má niečo, čo môže ponúknuť ostatným. A kde je dobrá vôľa a sily sa spoja, tam sa môžu diať zázraky. Cukráreň v Paríži je kniha stvorená ku káve, ako sladká tortička, pochopiteľne, v tvare srdiečka.

Nechýba v nej romantická láska s vôňou Paríža, prekážky, ktoré treba prekonať, ani priateľské holúbky, ktoré Popoluške pomáhajú plniť ťažké úlohy, ktoré si však stanoví ona sama. Kde máte najbližšiu cukráreň?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #Julie Caplinová #Cukráreň v Paríži