Recenzia: Herakles mal problémy s hnevom, Perseus zabil vlastného deda

Kniha Hrdinovia je voľným pokračovaním Mýtov od Stephena Frya. Zatiaľ čo v Mýtoch ide o prvý náhľad do gréckej mytológie (dozvieme sa o zrode bohov a ich rôznych pletkách s vážnymi následkami na náš svet), v Hrdinoch už ide o dlhšie poviedky. Ako napovedá názov, je o najznámejších gréckych hrdinoch.

04.02.2022 11:00
Hrdinovia, kniha, Tatran Foto:
Knihu vydal Tatran v roku 2021.
debata

Hoci kniha Hrdinovia vydavateľstva Tatran na Mýty priamo nenadväzuje, odporúčam ich prečítať, keďže sa na ňu autor často odvoláva.

Dej plynie príjemne ako zbierka krátkych príbehov, avšak v poznámkach pod čiarou nájdete veľa historických odkazov, pôvody dnešných slov, vysvetlení rodokmeňov či humorných vsuviek. Práve preto si myslím, že si v nej nájdu svoje rovnako milovníci mytológie, ale aj ľudia, ktorí o nej doteraz nič nevedeli.

Príbehy majú kratučké kapitoly, avšak kniha má informačne veľmi bohatý obsah. Nejde teda o typický oddychový román. Niekedy sa čitateľ môže až stratiť vo všetkých tých rodokmeňoch a komplikovaných menách. Grécka mytológia nie je dokonalá, a preto Fry dáva často do kontrastu aj rôzne odlišnosti v príbehoch, ktoré sa líšia od zdroja k zdroju. Za touto knihou muselo byť veľa výskumu. Komplikovanosť sa snaží autor odľahčiť svojím typickým suchým humorom, ktorý je niekedy dobrý, inokedy slabší. Kniha je oproti Mýtom menej odľahčená a dej sa vlečie pomalšie. Autor išiel viac do detailov a snažil sa na čo najmenej strán natlačiť čo najviac informácií. V konečnom dôsledku to však malo skôr negatívny efekt.

Panstvo soli a smutku, kniha, recenzia, Ikar, fantasy Čítajte aj Recenzia: 12 tancujúcich princezien a nočné mory

Avšak čitateľ tu nájde krásne vyobrazenia toho, ako si Gréci vysvetľovali niektoré prírodné javy. Napríklad vznik Mliečnej dráhy, síra v močiaroch alebo aj pôvody jednotlivých súhvezdí. Dozviete sa dokonca, prečo sa Egejské more volá Egejské a po kom má meno Atlantický oceán. Za zamyslenie tiež určite stojí fakt, že ani jeden z gréckych hrdinov nebol dokonalý. Každý mal nejaké chyby, čo je dôležité ukázať. Robilo ich to ľudskejšími. Predsa len, ako autor na konci napísal: Mýty sú perly, ktoré vznikli zo zrniečok faktov.

Knihu považujem za slabšiu v porovnaní s predošlou knihou Mýty, ale čitateľom, ktorí sa zaujímajú o antické Grécko, dávne príbehy a dobrodružné cesty, dá stále veľa.

(Autorka recenzie je študentka strednej školy.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #recenzia #Tatran #grécka mytológia