Huxleyho vizionársky Prekrásny nový svet vyšiel pred 90 rokmi

Kniha britského spisovateľa Aldousa Huxleyho Koniec civilizácie dnes patrí ku kultovým dielam vedecko-fantastickej literatúry. V antiutópii s ironickým názvom Prekrásny nový svet vizionár Huxley rozvinul tému slobody jednotlivca v konflikte s fungovaním spoločnosti.

07.02.2022 17:00
debata
Aldous Huxley napísal vizionárske sci-fi... Foto: Wikipedia
Aldous Huxley 1947 Aldous Huxley napísal vizionárske sci-fi Prekrásny nový svet pred 90 rokmi.

Podobenstvo o spoločnosti, ktorá sa pokúsila pretvoriť na svoj obraz nielen prírodu, ale aj ľudskú dušu, prvýkrát vyšlo pred 90 rokmi, 7. februára 1932. V slovenčine román vyšiel prvýkrát už v roku 1933 v preklade Leopalda Mazáča pod titulom Koniec civilizácie. Názov Prekrásny nový svet sa dostal do podtitulu v ďalších edíciách.

Koniec civilizácie je paródiou totalitného sveta, v ktorom sa v ústrednej liahni klonuje z jedného vajíčka až 96 identických jedincov a už pri narodení sa vytvárajú kasty klonov. Niektorým sa napríklad elektrickými šokmi odstraňuje láska k prírode.

Jonáš Záborský Čítajte viac Spisovateľ a teológ Jonáš Záborský sa narodil pred 210 rokmi

K napísaniu knihy viedli Huxleyho vlastné skúsenosti s Mussoliniho Talianskom a správy zo Sovietskeho zväzu. Inšpiroval ho sociálno-vedecký utopický román anglického spisovateľa Herberta Georgea Wellsa Ľudia ako bohovia. Huxley sa rozhodol napísať paródiu tejto optimistickej vízie budúcnosti. Sám svoje dielo nazval „negatívnou utópiou“. Jeho vízia budúcnosti s pevne štruktúrovanou spoločnosťou, v ktorej je geneticky a psychologicky vopred určené postavenie každého jedinca, sa nakoniec v určitej miere zrealizovala a napríklad Hitlerova diktatúra v Nemecku či Stalinova v Sovietskom zväze ju aj v mnohom prekonali. Ostatne jeho popis manipulácie s jedincom je aktuálny aj dnes.

Huxley, ktorý sa narodil 26. júla 1894, oslňoval encyklopedickou šírkou vedomostí aj vášnivým záujmom o najnovšie vedecké výskumy. Už v mladosti ho stretlo niekoľko tragických udalostí – v štrnástich mu zomrela matka, o päť rokov neskôr sa mu obesil brat a sám Aldous trpel od 16 rokov očnou chorobu, kvôli ktorej sa nemohol venovať svojej vysnívanej kariére vedca a takmer oslepol.

Naučil sa Braillovo písmo, vyštudoval prestížnu Oxfordskú univerzitu a vrhol sa na dráhu literáta. K Huxleyho ďalším románom patrí Kontrapunkt, Ranený slepotou či Ostrov. Brány vnímania, ako nazval aj jednu svoju knižku, mu pomáhali otvárať meskalín a LSD, ktorých ale podľa manželky „za desať rokov užil menej, než dnes mnoho ľudí prehltne za týždeň“.

Smrť tohto vizionárskeho spisovateľa, ktorý väčšinu života prežil v Spojených štátoch, zaznamenal 22. novembra 1963 len málokto. V ten istý deň totiž na následky zranení pri atentáte zomrel aj americký prezident John Fitzgerald Kennedy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aldous Huxley #Prekrásny nový svet