Kniha týždňa: Anomália

Počas celkom bežného transatlantického letu na linke Paríž - New York sa udeje niečo veľmi nezvyčajné. Dokonca také nezvyčajné, že nikdy doteraz nikto nič také nezažil. Počas výnimočne silnej búrky sa Boeing 737 patriaci Air France dostane do silných turbulencií, ktoré otrasú nielen posádkou a pasažiermi letu, ale napokon aj životmi celého osadenstva našej planéty.

12.02.2022 12:00
debata
Hervé Le Tellier: Anomália Foto: Inaque
kniha Anomalia Hervé Le Tellier: Anomália

Zasiahol Boh, fyzikálne zákony alebo neznáma vyššia inteligencia, ktorá sa s nami zahráva? V majstrovskej knihe francúzskeho spisovateľa Hervé Le Telliera stačí jedna anomália, aby sa svet, ako ho poznáme, obrátil hore nohami.

Skutočný pesimista vie, že už je prineskoro ním byť.

Le Tellierov román Anomália (vydalo vydavateľstvo Inaque v preklade Márie Michalkovej) je napínavý od začiatku až do konca. Viacerých pasažerov, ktorí nastupujú v osudný deň do lietadla, v tej chvíli už poznáme – a so záujmom sledujeme ich ďalšie osudy.

Je medzi nimi nájomný vrah Blake, ktorý si za roky svojej práce vypracoval profesionálnu otrlosť aj druhú identitu ako vzorný otec rodiny. Spisovateľ Victor Miesel, ktorý márne čaká na úspech v podobe literárnej ceny, ale aj lásky. Nerovný pár, ktorý tvorí starnúci architekt André a mladá filmová strihačka Lucie.

Ambiciózna právnička Joanna, túžiaca po pomste za všetku nespravodlivosť, ktorá našla lásku. Nigérijský hiphoper Slimboy, skrývajúci svoju homosexualitu. A je tu aj malá Sofie, ktorá cestuje so svojou mamou a nesmie jej prezradiť jedno veľké tajomstvo.

Napokon, všetci máme svoje tajomstvá, veď čo by sa stalo, keby niekto vedel o vás absolútne všetko, delil by sa s vami o všetky spomienky, tie šťastné aj tie nelichotivé, ponižujúce a zahanbujúce? Videli by sme sa odrazu bez príkras, ako v zrkadle? Zmenilo by to naše rozhodnutia, náš pohľad na život, náš život?

kniha GRM Čítajte aj Kniha týždňa: GRM? OMG! WTF

Pasažieri letu Air France sú vystavení niečomu, čo nikto iný pred nimi nezažil. O tom, aký rozvrat v ich životoch spôsobí jedna anomália, nemá nikto ani tušenie. Napokon, skutočný pesimista vie, že už je prineskoro ním byť, hovorí spisovateľ Miesel, postava z románu Anomália (a iste tiež alter ego autora).

Okrem cestujúcich z osudného letu sa zoznámime s vedcom Adrianom (autor tiež vyštudoval matematiku), pretože nevysvetliteľné javy si vyžadujú vedecké vysvetlenie. Hypotézy od kvantovej fyziky cez červie diery až po biologické kopírovanie (to by musel niekto naprogramovať) vyznievajú smiešne, ale aj desivo. Rovnako ako "ekumenické stretnutie“ zástupcov všetkých relevantných svetových náboženstiev, ktoré usúdi, že "diabol nemôže nič stvoriť“, no nezabráni násiliu v mene Boha.

kniha apokalypsa nehrozi Čítajte aj Kniha týždňa: Apokalypsa nehrozí

S armádou a tajnou službou však nie sú žarty, keď ide o národnú bezpečnosť! Aktivuje sa Protokol 42, ktorý vznikol po páde dvojičiek, na scéne sa objavia US Force, FBI, mihne sa niekoľko nositeľov Nobelovej ceny aj aktívna šéfka špičkových psychológov (budeme ich potrebovať) a do vyšetrovacieho tímu pribudne americký generál s poverením od samotného prezidenta a napokon aj prezident sám. Objaví sa jedna malá ropucha, ktorá prežila, aj keď nemala, zopár tých, ktorí neprežili, hoci by mali, a niektorí, čo si myslia, že prežijú, lebo na to majú dobré poistenie a vysoký bankový účet. Dosť bohaté obsadenie na to, aby sme pochopili vážnosť situácie, ktorej v Le Tellierovom podaní nechýba humor – miestami uštipačný, no v hĺbke jemný a láskavý. Ako keď starší muž v románe osloví krásnu ženu vo veku jeho dcéry s ponukou: Chceli by ste byť mojou vdovou?

kniha medzi ruinami Čítajte aj Kniha týždňa: Medzi ruinami

Už len z bohatého zastúpenia rôznorodých postáv je jasné, že v tomto románe si prídu na svoje nielen priaznivci špionážnej literatúry a fanúšikovia Star Treku. Le Tellierova Anomália je síce napínavé krimi, triler a sci-fi v jednom, ktoré len tak ľahko nepustíte z rúk. Zároveň je to však hlboký sociálny román, ktorý spracúva témy ako rasizmus, náboženskú či sexuálnu intoleranciu a fanatizmus, ľudskú osamelosť aj obmedzenosť, strach zo smrti – a to všetko vážne i veselo. Nie nadarmo je francúzsky spisovateľ prispievateľom satirických časopisov a členom literárnej školy OULIPO (Dielne potenciálnej literatúry), kam sa môže dostať len autor, ktorý nestratil detskú chuť hrať sa. No deti majú ešte jednu čarovnú schopnosť: pýtať sa. Vieme my ešte, čo je a čo už nie je anomália?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy