Nové knihy pre vás

Román zo zlatého fondu, poviedky o zlomových okamihoch života, kniha o tom, ako sa stromy vyrovnávajú s klimatickými zmenami, príbeh nevery aj traumy tínedžerov.

13.02.2022 05:00
debata

J. Cronin: Klobučníkov hrad

J. Cronin: Klobučníkov hrad Foto: Slovenský spisovateľ
kniha Klobucnikov hrad J. Cronin: Klobučníkov hrad

Kniha zo zlatého fondu klasickej románovej spisby, autorova prvotina (1931). Ústrednou postavou je klobučník James Brodie, ktorého arogancia a nesmierna krutosť postupne zničia celú jeho rodinu aj jeho samotného. Príbeh sa odohráva v malom škótskom mestečku v druhej polovici 19. storočia a zožal mimoriadny úspech.

Ľudmila Ulická: O tele duše

Ľudmila Ulická: O tele duše Foto: Slovart
kniha o tele duse Ľudmila Ulická: O tele duše

Autorka je ruská biologička a píše o témach spojených s telesnou schránkou, o zlomových okamihoch života, keď telesné nemožno oddeliť od duševného. Jej poviedky hovoria o hraniciach, ktoré si dávame sami alebo nám ich určuje spoločnosť, tradícia, iní ľudia. Jej hrdinovia a hrdinky svoje hranice posúvajú. Preložil Ján Štrasser.

kniha Anomalia Čítajte aj Kniha týždňa: Anomália

Peter Wohlleben: Dlhý dych stromov

Peter Wohlleben: Dlhý dych stromov Foto: Tatran
kniha dlhy dych stromovs Peter Wohlleben: Dlhý dych stromov

Všetci hovoria o umieraní lesov. Čo však skutočne umiera a prečo? Kniha s podtitulom Ako sa stromy snažia vyrovnať s klimatickými zmenami a prečo nás les zachráni, ak mu to dovolíme opisuje nové poznatky zo života stromov a kritizuje ľudí, ktorí prírodu využívajú. Stromy si bez nás nejako poradia, ale my bez nich neprežijeme.

Ivana Dobrakovová: Pod slnkom Turína

Ivana Dobrakovová: Pod slnkom Turína Foto: Marenčin PT
kniha pod slnkom turina Ivana Dobrakovová: Pod slnkom Turína

Kristína nasleduje manžela spolu s ich dvoma synmi za prácou do Turína. Tam sa rozvíja príbeh nevery, ktorá má fatálny dosah najmä na tých, ktorých chceme chrániť. Medzi nedokonalými matkami, poznačenými deťmi, prítomnými či chýbajúcimi mužmi sa zdá, že všetko smeruje ku katastrofe. Tá však naberie celkom nečakanú podobu.

Nina LaCour: Daj na mňa pozor

Nina LaCour: Daj na mňa pozor Foto: CooBoo
kniha daj-na-mna-pozor Nina LaCour: Daj na mňa pozor

Mila práve zmaturovala a musí odísť z pestúnskej rodiny. Vezme prácu na odľahlej farme, no netuší, že obrovský dom je nielen útočiskom pre mnohé opustené deti – zhmotňujú sa tam ich dávne traumy a tajomstvá, s ktorými sa musia porátať. Temné spomienky sa opäť vynárajú a Mila musí zistiť, či dokáže milovať, a dovoliť, aby ju milovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy