Aké sú najlepšie slovenské poviedky?

Literárna súťaž Poviedka už 25 rokov otvára mladým spisovateľom a spisovateľkám dvere k čitateľom. Odmenou pre tých najlepších je publikovanie ich diela v každoročnom zborníku. Porota v podobe šiestich víťazov predchádzajúcich ročníkov udelila tri ceny a tri prémie.

14.02.2022 06:00
debata
Foto: KK Bagala
poviedka

Niektorí autori či autorky nie sú v súťaži nováčikmi a získali ocenenie už v predchádzajúcich ročníkoch, ale nájdu sa aj čerství debutanti. Zborník najlepších poviedok roka 2021 už vyšiel, postupne sa nahrávajú aj ako audiopoviedky (nájdete ich na rovnomennej stránke) a najnovšie si môžete na stránke súťaže Poviedka vypočuť aj rozhovory s jednotlivými autormi a autorkami, v ktorých odhaľujú čo-to o svojom písaní a často aj svoj pohľad na život. Aké sú teda najnovšie slovenské poviedky?

kniha Anomalia Čítajte viac Kniha týždňa: Anomália

V dobrých poviedkach nechýba imaginácia a predseda poroty Peter Balko sa odvoláva na schopnosť imaginácie ochrániť človeka. „Julka ochraňuje svet pred klimatickou katastrofou, zatiaľ čo sa jej pod rukami rozpadá vzťah. Adam ochraňuje svoju mamu obrastajúcu pavučinou babieho leta. Krista ochraňuje zvyšky vlastnej hrdosti pred tradičnou slovenskou rodinou svojho frajera. Suka ochraňuje svoje telo aj identitu v chaotickou toku sexu, lásky a prázdnoty. Maďarka ochraňujú Gutiho pred samotou v meste, ktoré nikdy nespí a učiteľ Janči ochraňuje spoločnosť pred hlupákmi a svoje črevá pred tragédiou…“ vyratúva Balko vo svojom preslove. Byť chránený je obzvlášť dôležité v dnešnom svete poznačenom pandémiou, ale viac dobrých autorov a autoriek pokope vie vytvoriť kolektívnu imunitu, vyhlasuje predseda poroty.

kniha dlhy dych stromovs Čítajte viac Nové knihy pre vás

Niektoré z poviedok zaujmú svojou témou, iné štýlom. Nájdu sa tam príbehy drsné až šokujúce, ale aj jemné, veselé aj smutné, ale asi najviac tragikomické. V tom je práve čaro poviedkového zborníka, že je rôznorodý a predsa ho niečo spája – talent (a zväčša aj mladý vek autorov). Ak niektorých už poznáte, na ich novú poviedku sa tešíte už dopredu. Tí noví zas môžu príjemne prekvapiť, vzbudzujú zvedavosť. V každom prípade víťaz získava právo publikovať u vydavateľa a vyhlasovateľa súťaže KK Bagalu celú knihu a tak súťaž Poviedka za štvrťstoročie zrodila už veľa spisovateľov, ktorým naštartovala kariéru.

Do 25. ročníka poslalo 155 autorov a autoriek spolu 222 svojich diel. Spomedzi nich hlavnú cenu získala Jana Turzáková za poviedku Nosné múry. Druhú cenu porota udelila Jane Šturdíkovej (Nechty) a tretiu Miroslave Kuľkovej (Vrany Sarajeva). „Vrany Sarajeva priniesli intímny, spoločensky angažovaný a štylisticky precízny text oscilujúci na hrane fikcie a reportáže zo smutného mesta, v ktorom ľudia nedokážu piť cappuccino. Nechty ohúria – i znechutia, ako radikálny manifest subjektivity, jazyka, telesnosti a nekonečnej transformácie. Naopak, Nosné múry sú zdanlivo pevné a spoľahlivé, podobne ako ich hrdinka chytená v sieti starostlivosti o deti, manžela, domácnosť i rozpadávajúci sa dom, no pod pokojnou hladinou každodennosti cítiť spodné prúdy, nervózne a temné…“ predstavuje tri víťazné diela predseda poroty Peter Balko.

Prémie v súťaži získali Michaela Macejková (Desať stupňov nad nulou), Kristián Lazarčík (Zrazenina), A. Rasin (Babie leto), Daša Krištofičová (Ježiši, Krista!), Timea Krekovič Beck (Guti) a Viliam Nádaskay (Inžinier ľudských duší). Čitateľov určite ochránia – svojím talentom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #K.K. Bagala #poviedka #Peter Balko