Vo veku 74 rokov zomrel americký novinár a satirik P. J. O'Rourke

Vo veku 74 rokov zomrel americký novinár, politický satirik a populárny spisovateľ P. J. O'Rourke. Muž, ktorý sa preslávil ako šéfredaktor dnes už neexistujúceho humoristického časopisu National Lampoon, bol autorom viac ako 20 kníh vrátane niekoľkých bestsellerov.

16.02.2022 14:22
P. J. O'Rourke Foto: ,
P. J. O'Rourke.
debata

„P. J. bol jedným z významných hlasov svojej generácie. Po viac než 40 rokoch bol tiež blízkym kamarátom a partnerom,“ uviedol Morgan Entrekin, riaditeľ vydavateľstva Grove Atlantic. Podľa neho sa O'Rourke zásadne podieľal na tom, že si vydavateľstvo zachovalo svoju nezávislosť. O'Rourkea označil za veľký talent, ktorého bystré spravodajstvo a schopnosť písať veľmi humorne nemali obdoby.

Spisovateľ, celým menom Patrick Jake O'Rourke, mal na svojom konte viac ako 20 kníh venovaných politike, ekonomike a autám. Dve z týchto publikácií zaradil The New York Times na zoznam bestsellerov. Išlo o knihu Parliament of Whores, v ktorej O'Rourke použil humor k vysvetleniu vnútorného fungovania politiky vo Washingtone, a Gove War a Chance, čo je kniha o medzinárodných konfliktoch a krízach.

O'Rourkeove články tiež publikovali viaceré známe americké časopisy.

Napriek tomu, že O'Rourke patril ku konzervatívcom s libertariánskymi názormi, jeho humor nemal fanúšikov len medzi stúpencami politickej pravice, píše spravodajský web BBC. Za jeden z jeho zapamätateľných výrokov pritom označuje tvrdenie, že demokrati sľubujú, že vás vláda spraví „múdrejšími, vyššími, bohatšími a odstráni burinu z vášho trávnika“, zatiaľ čo republikáni tvrdia, že vláda nefunguje, potom sú zvolení a dokazujú to.

O'Rourke vyrástol v Tolede v americkom štáte Ohio. Po dokončení štúdia na Miamskej univerzite sa presťahoval do Baltimoru v Marylande, kde študoval na Univerzite Johna Hopkinsa. V začiatkoch svojej kariéry pracoval pre menšie noviny v Baltimore a v New Yorku.

Na začiatku 70. rokov nastúpil do National Lampoon, kde sa neskôr stal šéfredaktorom. Na voľnej nohe pracoval tiež pre časopisy The Atlantic Monthly, Esquire či Vanity Fair a bol riaditeľom zahraničnej redakcie časopisu Rolling Stone.

Bol členom konzervatívneho think tanku Cato Institute, ale tiež pravidelným hosťom ľavicovo orientovanej televízie MSNBC. Pravidelne kritizoval demokratických prezidentov, ale v roku 2016 podporil demokratku Hillary Clintonovú namiesto republikána Donalda Trumpa.

O'Rourke mal manželku Tinu a tri deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #novinár #spisovateľ #P. J. O'Rourke #satirik