Lucka Vondráčková a František Kovár sypali lupene na Sen

Exkluzívnu knihu básnika Kamila Peteraja a maliara Martina Augustína Sen menom láska uvítali priaznivci poézie na slávnostnom stretnutí s autormi. Knihu uviedol do života herec František Kovár a speváčka Lucie Vondráčková, ktorí sa stali „krstnými rodičmi“ publikácie z Luxusnej knižnice Ikaru. (Lucka poznamenala, že ona je krstná slečna.)

17.02.2022 13:00
Kamil Peteraj, Martin Augustín Foto:
Autori knihy Sen menom láska Kamil Peteraj a Martin Augustín s dizajnérkou Barbarou Baloghovou.
debata

Česká speváčka prekvapila aj samotného Kamila Peteraja. Na podujatí nielen zaspievala Dotyk lásky, ale aj odpremiérovala videoklip k piesni Tak nebuď prekvapená na texty Kamila Peteraja. Obe piesne má totiž Lucka Vondráčková na novom albume. Kým prvá pieseň zaznela po česky (začína sa slovami Umývej moje oči vodou a preložila si ho sama speváčka), druhú s názvom Tak nebuď prekvapená (o tom, že slzy po zotmení padnú do prázdnej dlane a láska sa končí rozlúčkou) zaspievala Vondráčková po slovensky.

peteraj pilc m Čítajte viac Rátam len úspešné piesne, hovorí Kamil Peteraj

Kamil Peteraj sa pochválil, že známu speváčku inšpiroval k tomu, aby Lucka spievala po slovensky. Jej prejavom bol nadšený. A ona bola nadšená ním, vyslovila mu obdiv, dokonca ho nazvala kráľom a pri svojom vystúpení básnika aj vyzvala, aby si s ňou zatancoval. Peteraj sa chvíľu bránil, ale napokon ju vzal do náručia a pri tónoch vlastnej pesničky si so spievajúcou Luckou v elegantných pruhovaných šatách zatancoval. Šarm mu pri tom nechýbal. Zdôrazňoval ho aj modrý šál, podobný mal aj pri fotení do nášho dnešného magazínu, kde si o knihe prečítate viac.

Knihu pokrstila i česká speváčka Lucie... Foto: Dušan Kittler
Lucie Vondráčková Knihu pokrstila i česká speváčka Lucie Vondráčková.

Na uvedení Sna menom láska sa, samozrejme, zúčastnil aj celý tvorivý tím: riaditeľka Ikaru Gabriela Belopotocká, dizajnérka Barbara Baloghová, ktorej úlohou je pospájať umne básne Kamila Peteraja s obrazmi Martina Augustína a dať knihe rytmus, aby všetko spolu ladilo. Prezradili aj to, ako sa nežný projekt zrodil. Gabriela Belopotocká povedala, že všetkých šesť kníh, ktoré s týmto tímom robila, sa začalo pri „tataráku“. V reštaurácii si ho dali toľko, aby večera bola dlhá a mohli pri ňom vymýšľať. „Tentoraz chcela knihu o láske, ale to je téma ako vesmír, tak sme ju urobili ako kaleidoskop rôznych textov a obrazov. Chceli sme, aby to bolo neobyčajné a tomu sme všetko podriadili. Obsah aj vzhľad,“ zdôveril sa Kamil Peteraj.

Martin Augustín: Záhradná slávnosť I. Čítajte viac Martin Augustín: V hlave mám veľa žien. Vstúpte do Ateliéru tajomstiev

Neobyčajné sú už samotné texty básnika, z ktorých niektoré poznáme veľmi dobre a ani si neuvedomujeme, že to sú jeho slová. František Kovár napríklad zarecitoval báseň Ako obrázok, ktorá sa začína slovami Najkrajšia si, keď si češeš vlasy… Keď to spieva Miro Žbirka, človek vníma text len ako súčasť hudobného diela, ale takto, v tichu a cez prednes recitátora, znie text svojbytne, v plnej sile. Bez hudby má inú hodnotu a čaro. Možno takto, nahlas, si budú zaľúbenci z knihy recitovať po večeroch.

Kniha Sen menom láska. Foto: Dušan Kittler
Kniha Sen menom láska Kniha Sen menom láska.

Je to spoľahlivé afrodiziakum, pokiaľ má človek zmysel pre poéziu. A to má v láske skoro každý. Padla však aj provokatívna otázka moderátorky Andrey Belányovej, či knihu niektorí manželia či partneri nepoužijú ako náhradu za vlastné dvorenie. Darujú knihu o láske, partnerka si bude čítať a oni budú mať voľný večer. Na to pôvabne zareagoval výtvarník Martin Augustín, ktorý také niečo vôbec nepripustil: „Sen menom láska je našou poctou ženám, a to sa nedá nijako spochybniť. Ja žijem v obkľúčení troch krásnych žien, manželky a dcér. Viem, že si takú knihu zaslúžia a som rád, že ženám takto vyslovujeme obdiv.“

Publikácia má 264 strán, je v darčekovom balení, patrí k nej aj hodvábna šatka potlačená maľbou Martina Augustína. Kúpiť sa však dá len cez internet a vydanie je limitované na 500 kusov. Dúfajme, že sa splní želanie Lucky Vondráčkovej, aby kniha vznietila lásku, prípadne aj tam, kde už vyhasla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #krst knihy #poézia #Lucie Vondráčková #Martin Augustín #František Kovár #Kamil Peteraj