Týždeň slovenských knižníc ponúkne v SNK aj bezplatnú registráciu

Slovenská národná knižnica (SNK) v Martine ponúkne počas Týždňa slovenských knižníc od 28. februára do 6. marca odpustenie sankčných poplatkov a bezplatnú registráciu nových používateľov. Podľa hovorkyne SNK Kataríny Štefanides Mažáriovej pripravuje knižnica množstvo podujatí v sídelnej budove i v Literárnom múzeu SNK.

18.02.2022 12:00
Slovenská národná knižnica
Slovenská národná knižnica v Martine.
debata (1)

Doplnila, že na podujatí Krasopis alebo škrabopis ukážu archivári, ako písali či škriabali známe osobnosti P. O. Hviezdoslav, Krista Bendová, Ľudmila Podjavorinská, Ľudovít Štúr.

„Nebude chýbať ani tajné písmo Martina Kukučína. Po tematicky i vizuálne zaujímavých dokumentoch siahnu organizátori na prednáške Najstaršie učebnice na území Slovenska do roku 1777. Predstavia, ako a z čoho sa kedysi vyučovalo,“ uviedla hovorkyňa SNK.

Literárne múzeum ponúkne bezplatné prehliadky stálej expozície a aktuálnej výstavy Cesta životom Pavla O. Hviezdoslava s odborným výkladom.

„V stálej expozícii sa počas prehliadky zoznámia návštevníci s dejinami slovenskej literatúry od jej prvopočiatkov až po 20. storočie. Pomôžu vám v tom vystavené faksimile a originály významných písomností, diel slovenských umelcov, historický nábytok a rôzne zaujímavé osobné predmety autorov. Hviezdoslav známy i neznámy je názov podujatia, ktoré bude venované 100. výročiu jeho úmrtia,“ dodala Štefanides Mažáriová.

Týždeň slovenských knižníc podľa nej ponúkne aj komentované prehliadky služieb v sídelnej budove SNK.

„V jej priestoroch bude možnosť pozrieť si výstavu ocenených prác celoslovenskej fotografickej výstavy AMFO 2021. Pohľadom môžu návštevníci spočinúť aj na soche Martina Kukučína – doteraz prvej 3D sochy spisovateľa na Slovensku i vo svete. Vytvorili ju podľa bronzového originálu sochy Kukučína od svetoznámeho sochára Ivana Meštrovića,“ uzavrela hovorkyňa SNK.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Týždeň slovenských knižníc #Slovenská národná knižnica #SNK