Autor Klubu bitkárov Chuck Palahniuk slávi 60. narodeniny

Jeden z najobľúbenejších súčasných amerických spisovateľov, Chuck Palahniuk, sa narodil 21. februára 1962. Preslávil sa už svojou prvou vydanou knihou s názvom Klub bitkárov z roku 1996. Na filmové plátno ju uviedol režisér David Fincher.

21.02.2022 08:00
Americký spisovateľ Chuck Palahniuk na... Foto: ,
Americký spisovateľ Chuck Palahniuk na archívnej snímke.
debata

Palahniukove príbehy sú plné bizarností a úchyliek, jeho témy sú často odpudivé a hrdinovia psychicky narušení nihilisti. Svoje príbehy, častokrát až hororové, rozpráva minimalistickým štýlom a korení ich cynickým a čiernym humorom. A skoro vždy ich ukončí tragicky.

Jeho diela sú nemilosrdné, na prvý pohľad depresívne, a predstavujú nemilosrdnú kritiku súčasnej euroamerickej spoločnosti.

Svetový úspech zaistila Palahniukovi aj ďalšie diela, romány či novely Neviditeľní netvory, Program pre preživších, Zalknutí, Snuff či Tvoje prekrásne ja. Vďaka prekladateľovi Richardovi Podanému a Odeonu majú českí čitatelia k dispozícii takmer všetky jeho diela.

V roku 2016 prišiel Palahniuk aj do Prahy na Festival spisovateľov, kde predstavil pokračovanie Klubu bitkárov, ktoré vyšlo aj po česky ako komiks a on k nemu napísal scenár.

Predposledným Palahniukovým románom, s ktorým prišiel v roku 2018 po niekoľkých rokoch, je Deň prispôsobenia. Spisovateľ v ňom provokuje kontroverznou reorganizáciou spoločnosti podľa príslušnosti k rôznym skupinám, či už ide o bielych, čiernych alebo homosexuálov. Vyžaduje ju vraj prebytok mladých mužov, ktorí by inokedy museli narukovať do vojny. Jeho doposiaľ posledným titulom je The Invention of Sound z roku 2020.

Trailer k filmu Klub bitkárov.

Vyštudovaný žurnalistika Palahniuk vo svojich knihách odhaľuje zrejme aj tie najtemnejšie zákutia svojho vnútra. Aj jeho rodinu totiž postihli kruté „príbehy“. Jeho otec ako malý prežil, schovaný pod posteľou, vyvádzanie svojho otca, ukrajinského emigranta, ktorý v záchvate šialenstva zabil manželku a potom aj seba.

Palahniukov otec, ktorý sa s jeho matkou rozviedol, sa zasa stal so svojou milenkou obeťou brutálnej vraždy zo žiarlivosti.

Palahniukovou prvotinou bol román Neviditeľné monštrá, ktorý ale v polovici 90. rokov vydavatelia ešte odmietli ako príliš depresívny. Bol vydaný až v roku 1999. Ako prvý mu tak v roku 1996 vyšiel Klub bitkárov, v ktorom nevýrazný úradník založí spoločenstvo, ktorého hlavným krédom je agresivita.

Táto kniha sa aj vďaka rovnomennému filmu z roku 1999 s Bradom Pittom čoskoro stala kultovým dielom. Klub bitkárov sa dostal aj na české divadelné pódiá, do roku 2018 ho desať rokov uvádzalo ústecké Činoherné štúdio, ktorému dal Palahniuk výnimočný súhlas k scénickému uvádzaniu tohto diela. Pri každej repríze bolo vypredané.

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #literatúra #autor #Klub bitkárov #Chuck Palahniuk