Podzemie je kniha pre tých, ktorí chcú ísť do hĺbky

Svet je plný prekvapení a tie najneuveriteľnejšie veci sa často ukrývajú doslova pod povrchom, v podzemí. Britský spisovateľ Robert Macfarlane už pätnásť rokov píše o prírode a tentoraz zoberie čitateľov na dobrodružnú cestu do tajomných hlbín Zeme, v ktorých objavujú celý vesmír.

27.02.2022 16:00
debata
Robert Macfarlane: Podzemie Foto: Absynt
kniha podzemie Robert Macfarlane: Podzemie

Podzemný svet bol od čias bájnej rieky Styx po celé tisícročia spojený s mýtami, ale rovnako aj s veľmi praktickou ľudskou činnosťou, ktorá na povrch vyniesla množstvo surovín, aby pomáhali prežiť celým generáciám. Rovnako aj kniha Podzemie (preložila Ivana Krekáňová, vydal Absynt) spája v sebe filozofiu, poéziu aj čisto vedecký pohľad na tento úžasný, neviditeľný svet, ktorý zachytáva plynutie času celkom inak, ako sme tu na povrchu zvyknutí.

Tajomne-puto-medzi-clovekom-a-prirodou Čítajte aj Peter Wohlleben: Tajomné puto medzi človekom a prírodou

Spod zeme skúmame hviezdy

Podzemie nás spája s celým vesmírom a to zďaleka nie len obrazne. Viete, že stovky metrov pod zemou pracujú vedecké laboratóriá, v ktorých vedci skúmajú hviezdy a snažia zachytiť neznámu temnú hmotu, ktorá tvorí súčasť vesmíru? Je to len vesmírny vánok a kde inde hľadať tmu než v tme a tichu?

Hmota sa premieňa zo živej na neživú a zas naopak a tento zázračný cyklus života často už ani nevnímame. „Z pohľadu hlbokého času sa kameň ohýba ako vrstvy, tečie ako láva, rozlieva sa ako platne, posúva ako šindle. Naprieč dlhými vekmi kameň absorbuje, transformuje, dvíha sa z dna mora do výšok… Dole sú hranice medzi životom a neživotom menej jasné,“ píše Robert Macfarlane. Jeho napínavé rozprávanie posúva hranice nášho vnímania sveta okolo nás. „Sme čiastočne tvory z minerálov – naše zuby sú koraly, naše kosti – kamene – a rovnako ako poznáme geológiu krajiny, existuje aj geológia tela. Je ňou mineralizácia, schopnosť premeniť vápnik na kosť,“ pripomína.

kniha apokalypsa nehrozi Čítajte aj Kniha týždňa: Apokalypsa nehrozí

Kameň tečie

Spisovateľ a milovník prírody a života v jeho rôznych formách zavedie čitateľov do mnohých krajín sveta. Všade na čaká spoľahlivý miestny sprievodca. Jaskynné systémy aj ľudskou rukou vytvorené siete podzemných chodieb a celých podzemných miest oddávna slúžili ako bezpečné útočisko pred nepriazňou prírody aj pred ohrozením ľudí ľuďmi. Začíname teda v jeho rodnej Británii v jaskyniarskom raji v Mendipe, kde cez vrstvy podložia odhaľuje tajomstvo kolobehu života. Spolu s výskumníkmi zájdeme aj do obrovského podzemného mesta pod ulicami Paríža.

V londýnskom lesíku neďaleko rušnej diaľnice Robert Macfarlane predstavuje čitateľom „lesný internet“ stromov, ktoré medzi sebou komunikujú prostredníctvom húb. Na dobrodružnej ceste spolu s ním prejdeme od ľudských skalných pohrebísk až po pohrebiská rádioaktívneho odpadu. Pri prameni, čo vyviera zo zeme, žasneme nad objavom štvorročného dieťaťa, že kameň tečie, a v jaskynnom pohrebisku s údivom sledujeme, ako si príroda berie späť do svojho kolobehu ľudské kosti. Zároveň s odhaľovaním minulosti sa v hĺbke času spolu s autorom nutne zahľadíme do budúcnosti, ktorá plynie už teraz. Aký bude svet po nás? Aké tvory ho budú obývať? Kam sa pohnú nehybné horstvá? Macfarlane nehľadá odpoveď v budúcnosti, ale, naopak, v tom, čo tu bolo už dávno pred nami. Pod povrchom.

Peter Wohlleben, Tajný život stromov Čítajte aj Peter Wohlleben: Tajný život stromov

Z knihy Roberta Macfarlana sála teplo Zeme a hĺbka ľudského poznania. Podzemie je kniha pre tých, ktorí chcú ísť do hĺbky a zamyslieť sa nad vzťahmi a súvislosťami vo svete, ktorý nás obklopuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy