Slovenský kandidát na európsku cenu za literatúru je Richard Pupala

Organizátori Európskej ceny za literatúru (EUPL) dnes zverejnili nominované knihy v tomto ročníku súťaže. Slovensko v nej bude reprezentovať prozaik Richard Pupala s jeho zbierkou poviedok Ženy aj muži, zvieratá.

28.02.2022 16:00
PUPALA europska cena zA LITERATURU nominacia Foto:
Slovenským kandidátom na európsku literárnu cenu je kniha Richarda Pupalu Ženy aj muži, zvieratá.
debata

Redakciu Pravda o tom informovalo Literárne informačné centrum.

Predstavitelia Európskej ceny za literatúru zdôrazňujú bohatstvo súčasnej európskej literatúry a rozmanité kultúrne a jazykové dedičstvo Európy. cena sa zameriava na začínajúcich autorov a autorky beletrie z Európskej únie aj mimo nej.

Cena, do ktorej sa zapojilo 41 krajín z programu Európskej komisie s názvom Creative Europe (Kreatívna Európa), zviditeľňuje počas trojročného cyklu 41 nových výnimočných literárnych talentov. Európska cena za literatúru sa zameriava na kreativitu a obrovské a rozmanité bohatstvo súčasnej európskej literatúry v oblasti beletrie a jej cieľom je podporovať rozširovanie literatúry v rámci Európy a podnecovať väčší záujem o inonárodné literárne diela.

„Na prebiehajúcom ročníku sa zúčastňuje štrnásť autorov a autoriek zo štrnástich krajín a prináša niekoľko zmien: namiesto výberu jedného laureáta z každej zo zúčastnených krajín určí sedemčlenná porota jedného celkového víťaza z tejto skupiny a ďalších päť získa čestné uznanie,“ povedal Marek Vadas za Literárne informačné centrum.

zeny aj muzi zvierata richard pupala Čítajte viac Poviedky, čo pália: ženy aj muži, zvieratá

Slovenského kandidáta do európskej súťaže nominovalo v tomto roku Literárne informačné centrum, ktoré si k výberu prizvalo aj expertov z externých inštitúcií. Tí našli veľkú zhodu na tom, že zástupcom Slovenska v tomto ročníku Európskej ceny za literatúru má byť Richard Pupala s knihou Ženy aj muži, zvieratá (2020, Lindeni).

„Richard Pupala sa vyprofiloval ako najvýraznejší súčasný slovenský poviedkár. Získal si priazeň čitateľov i kritiky a všetky tri jeho knihy boli nominované na rešpektované literárne ceny. Jeho kniha Muži aj ženy, zvieratá prepája zdanlivo samostatné prózy do vyššieho komponovaného celku. Na malej ploche dokáže realisticky a pritom moderne evokovať silnú životnú drámu. V centre jeho záujmu sú sociálne témy: marginalizovaní ľudia, outsideri či deti z rozvrátených rodín a ich subjektívne vyrovnávanie sa s neľahkou životnou situáciou. Je to písanie plné silných emócií, ale bez lacného sentimentu,“ uvádza Literárne informačné centrum ku výberu slovenského kandidáta.

Na svojom oficiálnom webe organizátori taktiež dodávajú: „Európskej ceny za literatúru je odhodlaná oslavovať rôznorodosť literatúry a kultúry, čo je v týchto neistých časoch obzvlášť dôležité. Konzorcium EUPL je poctené, že môže na zoznam zaradiť aj nomináciu z Ukrajiny. Sme solidárni s Ukrajinou a najmä s ukrajinskými spisovateľmi, prekladateľmi, vydavateľmi, kníhkupcami a knihovníkmi. Pred štyrmi rokmi vyhlásila EUPL svoju prvú ukrajinskú laureátku Hasku Shyyanovú a v roku 2022 Ukrajinský knižný inštitút nominoval Eugeniu Kuznecovovú. Spolu s literárnou komunitou na celom svete konzorcium EUPL odsudzuje ruské útoky a vyzýva na obnovenie mieru na Ukrajine.“

Zoznam všetkých nominovaných kníh na Európskej ceny za literatúru:

  • Rakúsko: Peter Karoshi, Zu den Elefanten (The elephants), Vydavateľstvo: Leykam Verlag
  • Bosna a Herzegovina: Slađana Nina Perković, U Jarku (In the ditch), Vydavateľstvo: Imprimatur
  • Belgicko: Gaea Schoeters, Trofee (Trophy), Vydavateľstvo: Uitgeverij Querido
  • Gruzínsko: ივა ფეზუაშვილი (Iva Pezuashvili), ბუნკერი (A garbage chute), Vydavateľstvo: ინტელექტი (Intellect)
  • Grécko: Τάκης Καμπύλης (Takis Kampylis), Γενικά Συμπτώματα (Generla Symptoms), Vydavateľstvo: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (Kastaniotis)
  • Írsko: Tadhg Mac Dhonnagain, Madame Lazare, Vydavateľstvo: Futa Fata
  • Taliansko: Daniele Mencarelli, Sempre tornare (Always return), Vydavateľstvo: Mondadori
  • Litva: Tomas Vaiseta, Ch., Vydavateľstvo: Baltos lankos
  • Severné Macedónsko: Владимир Јанковски (Vladimir Jankovski), Скриени желби, немирни патувања (Hidden Desires, Restless Travels), Vydavateľstvo: Антолог (Anthology)
  • Nórsko: Kjersti Anfinnsen, Øyeblikk for evigheten (Moments for eternity), Vydavateľstvo: Kolon forlag
  • Rumunsko: Raluca Nagy, Teo de la 16 la 18 (Cléo from 5 to 7), Vydavateľstvo: Ne­mira
  • Slovensko: Richard Pupala, Ženy aj muži, zvieratá (Women and men, animals), Vydavateľstvo: Lindeni
  • Španielsko: Jacobo Bergareche, Los días perfectos (Perfect days), Vydavateľstvo: Libros del Asteroide
  • Ukrajina: Євгенія Кузнєцова (Eugenia Kuznetsova), Спитайте Мієчку (Ask Miyechka), Vydavateľstvo: Видавництво Старого Лева (Old Lion Publishing House)

Víťaza Európskej ceny za literatúru 2022 (EUPL) vyhlásia 21. apríla počas otváracieho ceremoniálu na knižnom veľtrhu v Paríži. Všetci nominovaní autori a autorky budú neustále propagovaní na európskej scéne s cieľom osloviť širšie a medzinárodné publikum, ako aj spojiť sa s novými čitateľmi.

EUPL organizuje konzorcium združení, ktoré tvorí Federácia európskych vydavateľov (FEP) a Európska a medzinárodná federácia kníhkupcov (EIBF) s podporou Európskej komisie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #Richard Pupala