Nebojte sa využiť knižnicu, hovoria utečencom

Celý tento týždeň je venovaný domovu kníh - knižniciam. Vo vojne však ani knižnice nezabúdajú na tých, ktorí o svoje domovy prišli.

02.03.2022 11:00
Týždeň slovenských knižníc 2022 Foto:
Plagát k tohtoročnému Týždňu slovenských knižníc.
debata

Budú sa prihovárať ukrajinským utečencom nápisom v ich jazyku, aby im ponúkli svoje priestory na oddych, bezpečné miesto s vodou, toaletami, počítačmi a pripojením na internet, kde sa môžu skontaktovať na diaľku so svojimi blízkymi. V knižnici si tiež môžu dohodnúť stretnutie, nabiť mobilný telefón či notebook a mnohé majú aj detský kútik.

Knihovník môže pomôcť vyhľadať potrebné informácie, skontaktovať ľudí s inštitúciami. Nepotrebujú na to peniaze ani čitateľský preukaz.

„Nebojte sa využiť knižnicu, pomôžeme vám,“ hovoria utečencom.

Týždeň slovenských knižníc sa pre domácich tento rok zameriava na ochranu prírody, veď knižnica je miesto priateľské nielen k ľuďom, ale aj k životnému prostrediu. Vďaka knižniciam rozkvitne myseľ aj príroda, ako znie tohtoročné heslo. Hoci mnohé aktivity sa budú diať on-line, hostia si predsa užijú besedy so spisovateľmi, výstavy, kvízy, hry, potešia ich knižné burzy a najmä – čítanie.

Tento piatok o 14. h sa všetky knižnice spoja a bude sa v nich čítať naživo pre všetkých. Dobrou tradíciou Týždňa slovenských knižníc býva bezplatná registrácia nových čitateľov a odpustenie pokút. Možno má pre vás dobrý program práve vaša obľúbená knižnica.

V Slovenskej národnej knižnici v Martine uvidíte, ako vyzerali učebnice na našom území pred 300 – 400 rokmi. Ukáže sa, ktorí spisovatelia a spisovateľky si na krasopis veľmi nepotrpeli a dokonca odhalíte aj tajné písmo Martina Kukučína a uvidíte jeho sochu, umiestnenú na troch kontinentoch sveta. Je to prvá 3D socha spisovateľa na Slovensku i vo svete, urobená podľa bronzového originálu známeho sochára Ivana Meštrovića.

Archivári, reštaurátori a knihovníci hostí presvedčia, že práca v knižnici nie je nuda. Hosťom Národnej knižnice bude Juraj Koudela, zakladateľ vydavateľstva Absynt, ktoré prináša slovenským čitateľom reportážne knihy z celého sveta. Okrem toho v Literárnom múzeu v Martine navštívite storočného Hviezdoslava.

V košickej Verejnej knižnici Jána Bocatia privítajú spisovateľky Tinu Van der Holland, autorku deviatich kníh, aj víťazku literárnej súťaže Anasoft litera Barboru Hrínovú a čerstvého slovenského kandidáta nominovaného na Cenu Európskej únie za literatúru Richarda Pupalu.

Návštevníkov poteší aj výstava drôtených šperkov umeleckého šperkára Jozefa Sikoru, ktorý čerpá inšpiráciu v ornamentoch starých šperkov z rôznych častí sveta.

V knižnici v Žiline si dnes dospelí precvičia pamäť a deti sa dozvedia ako cestovať ekologicky, zajtra si vyskúšajú vedomosti v kvíze a v sobotu bude knižná burza. Univerzitná knižnica v Bratislave korešponduje s ekologickou témou týždňa knižníc výstavou dizajnového nábytku z odpadu, ktorý vyrobili študenti Strednej odbornej školy drevárskej vo Zvolene. Ďalšia výstava je zameraná na architektúru v Bratislave, predstavuje počiatky modernej metropoly.

V Malokarpatskej knižnici v Pezinku čítajú deťom tento týždeň každý deň o 14. h rozprávku z novej knižky o bodkovanom psovi, napísala ju spisovateľka Veronika Šikulová, ktorá je zároveň aj knihovníčka. Deti si môžu svojho psíka namaľovať alebo sa v knižnici len tak hrať.

V piatok v pezinskej knižnici otvoria výstavu ukrajinskej maliarky a ilustrátorky Oxany Palyi, ktorá žije a tvorí na Slovensku. Návštevníci budú môcť na mieste prispieť obyvateľom Ukrajiny buď finančným darom, alebo kúpou obrazu. Každá knižnica je plná kníh o vojne, ale aj o láske, priateľstve a všetkých krásach sveta.

V piatok o 15.30 h sa knižnice v rovnakom čase spoja a budú čítať verejne všetkým – z okna, v parku, na námestí, v miestnom rozhlase – aby tak upozornili, že čítanie je dôležité a literatúra je krásna. Verejné čítanie bude znieť pod heslom Je nás počuť, pretože čím nás je viac, tým viac je nás počuť. A to nielen v otázke kníh a čítania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #Týždeň slovenských knižníc #knižnica #vojna na Ukrajine