Kniha týždňa: Očarujúca Hymna demokratickej mládeže

Serhij Žadan je ukrajinský spisovateľ, ktorý žije v Charkove. V tom istom Charkove, ktorý dnes obliehajú nepriateľské vojská. Pred troma rokmi mu na Slovensku vo vydavateľstve Brak vyšla kniha s názvom Hymna demokratickej mládeže. Vtedy to bol celkom iný Charkov ako dnes. A taký podobný Košiciam či Bratislave!

05.03.2022 05:00
debata
Serhij Žadan: Hymna demokratickej mládeže Foto: BRAK
kniha hymna demokratickej mladeze Serhij Žadan: Hymna demokratickej mládeže

Ako teda znie Žadanova Hymna demokratickej mládeže? Famózne. Šesť očarujúcich poviedok servíruje smutnosmiešny obraz nedávnej Ukrajiny s nadhľadom a šarmom, vyvoláva úsmev aj pocit niečoho dôverne známeho, čo sme zažili aj my sami. Je v nich veľa láskavého humoru, ale aj otrasnej reality jednej veľkej postsovietskej krajiny, zaskočenej náhlou zmenou pomerov, s ktorou máme spoločného oveľa viac než krátku hranicu.

Striptérky z Domu pionierov

Hnusné deväťdesiate roky plné kriminality a v nich jeho hrdinovia – novodobí "biznismeni“ vo farebných sakách, ktorí zápasia so skorumpovanými úradníkmi, policajtmi a colníkmi, kňazi dávajú rozhrešenie za úplatu zo svojich kradnutých bavorákov, striptérky z Domu pionierov, prostitútky s charakterom a bezcharakterní riaditelia, súťaž ľudovej tvorivosti organizovaná v gejbare. Do toho prichádzajú korporácie, ktoré zhltnú celý súkromný život svojich zamestnancov, a stretnutia anonymných alkoholikov, na ktorých sa každý predstaví plným menom a po sedení zájde do baru.

Vtipné historky so značnou dávkou absurdity, ale aj poetiky vôbec nie sú pritiahnuté za vlasy. Po rokoch sa nám svet vtedy otvoril, doľahla na nás demokracia a voľný trh a všetci sme z toho boli tak trocha (ba i viac) zmätení. Mnohí okúsili biedu a beznádej, a tú vie pretlačiť len celkom obyčajná ľudskosť. Nájdeme ju v každej Žadanovej poviedke. Nech sú akokoľvek absurdné či komické, drsnosť reality prikrýva láskavosťou, s akou sa díva na svojich smutnosmiešnych hrdinov. Pasujú sa s dobou, v ktorej žijú, muži aj ženy, úspešní aj skrachovanci.

LIC Po Citame s Ukrajinou Čítajte aj PoČÍTAME s Ukrajinou - slovenskí spisovatelia čítajú z kníh svojich kolegov

Obložené chlebíčky, Vyšívané ručičky

Napríklad taký majiteľ najkrajšieho klubu pre gejov je bývalý zápasník a člen organizácie Boxeri za spravodlivosť a sociálne prispôsobenie. Z tohto pôvodného "biznisu“ vycúval a dal sa nahovoriť na klubový biznis. Prečo práve klub pre gejov? A prečo nie? Tento segment trhu vraj ešte nie je pokrytý. A aspoň nám sem nebudú chodiť kurvy, vyhlásil jeho spoločník. Trh sa však riadi dopytom, a tak gejbar, ktorý si ponechal pôvodný názov prevádzky Obložené chlebíčky, zachraňuje pred krachom miestna súťaž ľudovej tvorivosti Vyšívané ručičky. "Finančné zadlženie nad tebou visí ako mesiac v splne a jediné, čo môžeš urobiť, je vyť naň a upozorňovať na seba daňovú kontrolu… A vôbec, koho zaujímajú práva sexuálnych menšín v krajine s takým veľkým zahraničným dlhom?“ celkom oprávnene podotýka autor.

kniha pozor bodkovany pes Čítajte aj Ukrajinská výtvarníčka Oksana Palyi predáva obrazy na pomoc krajanom

Alebo taký Bill a Monika, hrdinovia ďalšej poviedky: čo robiť, keď žena po troch mesiacoch opitého sexu usúdi, že je načase vzťah posunúť do inej roviny? Napokon, "o radosť sa vždy môžeš podeliť s pracovným kolektívom, no skús sa s pracovným kolektívom podeliť o svoju vášeň. Skús porozprávať skupine manažérov, ako jej pokožka žiari v mesačnom svetle, ako ostro sa rysujú jej kľúčne kosti, ako sa vlnia nadránom, keď konečne vyčerpaná zaspáva…“ povzdychne si Serhij Žadan.

Korporácie! "Korporátne deti, ako apoštoli chodíte z konferencie na konferenciu, z prezentácie na prezentáciu, obťažkaní veľkou korporátnou náukou. Držíte sa jej a nesiete ju smädným ako chlieb a víno,“ poznamená. Na trhu sú však aj iné pracovné príležitosti, napríklad pašovanie či súkromné pohrebníctvo – s kaplnkou a zľavami.

Žadanovi hrdinovia skúsia všeličo, aj natočiť porno na štátne útraty. Zúčastnia sa medzinárodnej konferencie o ekumenizme – s marxistickými heslami. Alebo utekajú na falošný pas za svojou láskou. Skrátka, robia so životom, čo môžu. A my zisťujeme, že ich predsa poznáme, túto "Hymnu demokratickej mládeže“ sme spievali aj my.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy