Knižné novinky vo výbere Pravdy

Diablov denník, slovenský triler o tom, ako si kamaráti po celý život klamali, pokračovanie Obrysu, ruská cesta k diktatúre aj detská zmrzlináreň v zime. Päť nových kníh pre vás.

16.03.2022 05:00
debata

Leonid Andrejev: Diablov denník a iné novely

Leonid Andrejev: Diablov denník a iné novely Foto: Slovart
kniha Diablov dennik a ine novely Leonid Andrejev: Diablov denník a iné novely

Výber z prozaickej tvorby jedného z najvýznamnejších ruských spisovateľov z prelomu 19. a 20. storočia. Päť noviel vrátane diela Diablov denník, v ktorom autor prostredníctvom „stelesneného“ diabla poukazuje na morálnu dvojakosť ľudského správania, a dnes už klasickej prózy Príbeh o siedmich obesených.

Peter Derňár: Kladivo

Leonid Andrejev: Diablov denník a iné novely Foto: Lindeni
kniha kladivo Leonid Andrejev: Diablov denník a iné novely

Partia kamarátov si počas pandémie zaumieni, že päťdesiatku najstaršieho oslávia na chate. Dobrá nálada sa vytratí už cestou, lebo organizátor pozval aj čudáka, ktorý im bol v detstve dobrý len na šikanovanie. Na chate odrezanej od sveta atmosféra zhustne. Ráno nájdu jedného mŕtveho a desivé tajomstvá ožívajú.

kniha nieco male Čítajte aj Kniha týždňa: Niečo malé, čo každú chvíľu vybuchne

Rachel Cusk: Tranzit

Rachel Cusk: Tranzit Foto: Inaque
kniha Tranzit Rachel Cusk: Tranzit

Druhý diel trilógie, ktorá sa začala románom Obrys. Faye sa po rozvode presťahuje do Londýna a snaží sa vytvoriť novú realitu pre seba a svoje deti. Zraniteľnosť, skaza a obnova, prenikavé a dojemné úvahy o detstve, osude, hodnote utrpenia, osobnej zodpovednosti a záhady, ktorou je zmena.

Satter David : Čím menej vieš, tým lepšie spíš

Satter David : Čím menej vieš, tým lepšie spíš Foto: Artforum
kniha cim menej vies tym lepsie spis Satter David : Čím menej vieš, tým lepšie spíš

Kniha s podtilom Ruská cesta k diktatúre za Jeľcina a Putina podáva zasvätený obraz kľúčových udalostí obdobia pádu sovietskeho impéria, ktoré zastavili nábeh Ruska na cestu liberálnej demokracie a pretavili ho do pseudomodernej autokracie na čele s vladárom vytvoreným prostredím tajných služieb.

Zuzana Líšková: Zimná zmrzlináreň

Zuzana Líšková: Zimná zmrzlináreň Foto: BRAK
kniha zimna zmrzlinaren Zuzana Líšková: Zimná zmrzlináreň

Príď si po poriadnu porciu priateľstva a porozumenia. A zmrzliny. Keď si ctihodná pani Mráziková na námestí otvorí Zimnú zmrzlináreň, mnohí si ťukajú na čelo. Zmrzlina v zime? To je predsa nezmysel! Kopček zmrzliny a ľudskosti však ulahodí najmä novým priateľom, ktorí potrebujú porozumenie kvôli svojej inakosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy