Pred 90 rokmi sa narodil John Updike, autor slávnej "králikovskej" tetralógie

Svetový úspech a dve Pulitzerove ceny si americký spisovateľ John Updike vydobyl sériou románov - Králik, utekaj!, Králik sa vracia, Králik je bohatý a Králik na odpočinku, v ktorých je ústrednou postavou Harry Angstrom, prezývaný Králik. Vďaka úspešnému filmovému spracovaniu patrí medzi jeho známe prózy aj román Čarodejnice z Eastwicku.

18.03.2022 08:00
John Updike
Spisovateľ John Updike.
debata

Od narodenia Johna Updikea, jedného z najvýznamnejších amerických spisovateľov druhej polovice 20. storočia, kronikára života americkej strednej vrstvy, dnes uplynulo 90 rokov.

John Updike sa narodil 18. marca 1932 v Readingu v americkom štáte Pensylvánia. Vyrastal v mestečku Shillington v rodine stredoškolského učiteľa matematiky. V roku 1945 sa rodina presťahovala na vidiecku usadlosť v Plowville odkiaľ začal budúci spisovateľ dochádzať ako štipendista na Harvardovu univerzitu, kde študoval anglicky jazyk a literatúru.

Po skončení štúdia získal ročné Knoxovo štipendium na Ruskinovej výtvarnej škole v Oxforde. Po návrate do Spojených štátov v roku 1955 pracoval pre časopis The New Yorker, v ktorom uverejňoval aj svoje prvé literárne práce.

Knižne debutoval v roku 1958 básnickou zbierkou The Carpentered Hen and Other Tame Creatures (Sliepka vytesaná z dreva a iné krotké stvorenia). O rok neskôr vydal prvý román The Poorhouse Fair (Trh v chudobinci).

V roku 1959 uverejnil aj prvú zbierku poviedok The Same Door (Tie isté dvere), v ktorých hlavnou scénou podobne ako aj v poviedkových knihách Pigeon Feathers (Holubie pierka, 1962) alebo Olinger Stories (Poviedky z Olingeru, 1964), bolo mestečko Olinger. To bolo akousi literárnou podobou mestečka jeho detstva Shillingtonu.

Literárny úspech aj za hranicami Spojených štátoch však dosiahol románom Rabit, Run (Králik, utekaj!) z roku 1960, po ktorom nasledovali ďalšie tri pokračovania Rabbit Redux (Králik sa vracia, 1971), Rabbit Is Rich (Králik je bohatý, 1981) a Rabbit At Rest (Králik na odpočinku, 1990).

Hlavným protagonistom románov je Harry Angstrom, prezývaný Králik, bývalý basketbalista, „uväznený“ v manželstve bez lásky a v zamestnaní, ktoré ho neuspokojuje. Prostredníctvom jeho príbehu ponúkol Updike aj podrobný opis amerického malomestského prostredia s jeho tajomnými pravidlami. Za tretiu a štvrtú časť „králikovskej“ tetralógie dostal John Updike Pulitzerovu cenu.

Trailer k filmu Čarodejnice z Eastwicku, ktorý bol natočený na motívy Updikeovej knihy.

V roku 1984 vydal známy román The Witches of Eastwick (Čarodejnice z Eastwicku), ktorý sa v roku 1987 dočkal aj úspešného rovnomenného filmového spracovania. Hlavné postavy stvárnili Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandonová a Michel Pfeifferová. Napísal aj pokračovanie The Widows of Eastwick (Vdovy z Eastwicku), ktoré vydal v roku 2008.

Vo svojich prózach sa John Updike zaoberal aj témou manželskej nevery či mileneckých vzťahov. Platí to nielen o „králikovskej“ tetralógii, ale aj pre dnes už legendárny román Couples (Dvojice, 1968) alebo prózu Marry Me (Vezmi si ma, 1971).

Bol nesmierne pracovitým a plodným autorom, ktorý denne vyprodukoval minimálne tri strany textu, no dokázal ich napísať aj sedem. Spolu publikoval vyše šesťdesiat kníh. V časopise New Yorker mu v období rokov 1954 – 2008 vyšlo vyše 800 poviedok, básní, recenzií a článkov.

Písal až do konca života a pred smrťou vydal okrem pokračovania čarodejníc aj román Terrorist (Terorirsta, 2006) alebo poviedkovú knihu My Father's Tears and Other Stories (Otcove slzy a iné poviedky, 2009).

John Updike zomrel 27. januára 2009 na rakovinu pľúc vo veku 76 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #John Updike