Cenu Astrid Lindgrenovej za literatúru pre deti získala Eva Lindströmová

Cenu Astrid Lindgrenovej za literatúru pre deti tento rok získala švédska spisovateľka a ilustrátorka Eva Lindströmová. Oznámila to dnes porota, ktorá ocenila, že 70-ročná autorka dokázala vytvoriť nezameniteľný výtvarný svet a že vo svojich príbehoch s ľahkosťou kombinuje vážne témy aj humor.

23.03.2022 06:00
Eva Lindströmová Foto:
Spisovateľka Eva Lindströmová.
debata

Laureátka tento rok vzišla zo širšej skupiny 282 nominovaných z 71 krajín, medzi ktorými bola aj česká výtvarníčka Květa Pacovská.

„Tajomný svet obrazov Evy Lindströmovej je premenlivý… Stiera sa v ňom hranica medzi deťmi, dospelými a zvieratami. S veľkou vážnosťou a obrovským humorom sa v ňom riešia večné otázky: Kto sme? Kam ideme? A kto nám zobral klobúk?“ uviedla porota vo svojom zdôvodnení.

Lindströmová počas svojej dlhej kariéry napísala a ilustrovala desiatky titulov. V Česku jej vyšli knihy Lejlo, přijď domů a Na útěku!

Ocenenie nesúce meno slávnej spisovateľky Astrid Lindgrenovej, okrem iného autorky príbehov Pipi Dlhej pančuchy a Detí z Bullerbynu, dostávajú autori detskej literatúry každoročne od roku 2003.

Ide o najštedrejšie dotované ocenenie v oblasti literatúry pre deti, víťaz ískava finančnú odmenu vo výške piatich miliónov švédskych korún. Minulý rok získal cenu francúzsky autor Jean-Claude Mourlevat.

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #Cena Astrid Lindgrenovej #Eva Lindströmová