Recenzia: Layla spája romantiku s trilerom

Hovorí sa, že skutočnú lásku ani smrť nepremôže. Toto motto si vzala za svoje autorka románu Layla, a to doslova.

23.03.2022 11:00
debata
Americká spisovateľka Coleen Hooverová Foto: Julien Poupard
Colleen Hoover Americká spisovateľka Coleen Hooverová

Americká spisovateľka Calleen Hooverová vydala už dvadsať románov či noviel, ktoré v knižnom rebríčku patria medzi bestsellery. Jej pútavý autorský štýl umocňuje spojenie romantiky s prvkami trileru, také obľúbené najmä u mladých dospelých, ale aj u mnohých čitateliek. Práve táto kombinácia drží čitateľa v napätí od prvej po poslednú stránku. V slovenčine nedávno vyšiel jej román Layla vo vydavateľstve Lindeni v preklade Nikolety Račkovej.

Layla je zaujímavá mladá žena, ktorú na sestrinej svadbe upúta hudobník v kapele v pozadí. On, Leeds, je uchvátený jej bezprostrednosťou. Padnú si do oka a zdá sa, že tento pár je stvorený jeden pre druhého. Až do jedného osudného dňa, keď sa v okamihu všetko zvrtne. Leedsova bývalá priateľka sa nevie zmieriť s tým, že ju opustil, vyhľadá ich a Laylu postrelí.

kniha pod slnkom turina Čítajte viac Recenzia knihy: Pod slnkom Turína

Do tejto chvíle by to bol klasický romantický príbeh s tragickou zápletkou, lenže odteraz do hry vstupujú prvky nadprirodzena. V tejto knihe sa stretnete dokonca aj s duchmi! Nie sú však nebezpeční tak, ako by ste si to predstavovali: sú síce veľmi hladní, no nebažia po ľudskej krvi, stačí im aj obyčajná pizza.

Layla sa síce fyzicky zotavuje, ale jej duševné zdravie v dôsledku prežitej traumy stále trpí. Leeds sa preto rozhodne, že ju privedie na miesto, kde sa zoznámili – do penziónu, v ktorom sa nedávno konala svadba Laylinej sestry.

Penzión leží pánubohu za chrbtom a teraz je z neznámych dôvodov opustený, nikto ich teda nebude rušiť. Môže byť ideálny na oddych a načerpanie nových síl. Lenže namiesto toho sa situácia ešte zhorší. S týmto domom, rovnako ako s ich vzťahom, nie je všetko v poriadku.

„Stará Layla“ kedysi dokázala vytiahnuť svojho milého z pozadia svadobnej kapely a presvedčiť ho, aby robil hudbu, akú má rád. „Nová Layla“ je už jeho manažérkou a zásobuje sledovateľov na sociálnych sieťach Leedsovými fotografiami.

Coleen Hooverová: Layla (obálka knihy) Foto: Lindeni
Coleen Hooverová: Layla Coleen Hooverová: Layla (obálka knihy)

Obe tieto ženy vyzerajú rovnako, ale po tragédii akoby to boli dve rôzne osoby. Nečudo, že taká skúsenosť človeka zmení a Leeds sa s tým musí vyrovnať. On chcel na známom mieste posilniť ich vzťah, aby sa všetko vrátilo do starých koľají. Lenže Laylino správanie tomu nijako nenasvedčuje, naopak, je čoraz čudnejšie.

V odľahlom penzióne sa začnú diať nezvyčajné veci a zdá sa, že zmätení sú všetci zúčastnení: Layla, ktorá má po tragédii problémy s pamäťou, Leeds, ktorý prestáva rozumieť jej aj sebe a ešte niekto ďalší, kto má problémy so svojou identitou. Nakoľko silný je Leedsov vzťah k Layle?

V tomto románe láska prejde ťažkou skúškou, v ktorej karty zamiešajú aj nadprirodzené sily. Leeds musí balansovať na hrane noža. V presvedčení, že pravú lásku ani smrť nepremôže, riskuje všetko za malú štipku nádeje, že opäť získa svoju drahú Laylu – a ona jeho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #román #recenzia knihy