Milana Kunderu si uctili knihami a filmom

Aj keď sa názory naňho rozchádzajú, Milan Kundera patrí k najvýznamnejším českým spisovateľom. Pri príležitosti jeho 93. narodenín, ktoré dnes oslavuje, kníhkupectvo Artforum pripravilo dvojtýždňovú kampaň vrcholiacu práve v týchto dňoch. V rámci nej predajne ponúkajú zľavu na Kunderove diela a v bratislavskom kine Lumière zase premietnu dokumentárny film o tomto svetoznámom umelcovi.

01.04.2022 09:00
kundera Foto:
Snímka z dokumentárneho filmu Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti.
debata

Okrem predajní a internetového obchodu Artfora sa do akcie zapojila i kníhkupecká sieť Martinus. „Vo všetkých týchto kníhkupectvách nájdete až do 3. apríla slovenské preklady Kunderových francúzskych noviel Sviatok bezvýznamnosti a Nevedomosť za ,narodeninovú' zľavu. Preklady pripravila vynikajúca prekladateľka z francúzštiny Elena Flašková,“ informovala Alžbeta Vrzgula z vydavateľstva Artforum.

Ludvík Vaculík, Milan Kundera a Ivan Klíma... Foto: ČTK
Ludvík Vaculík, Milan Kundera, Ivan Klíma Ludvík Vaculík, Milan Kundera a Ivan Klíma (zľava doprava).

V jeho predajniach zostavili „narodeninový výber“, ktorý pozostáva z dvoch Kunderových kníh vydaných v slovenčine (Sviatok bezvýznamnosti, Nevedomosť), z dvoch románov v češtine (Nesnesitelná lehkost bytí, Život je jinde), audiozáznamu jeho divadelnej hry Ptákovina z januára 1970 a diel, ktoré sa zaoberajú jeho životom a tvorbou (monografia Milan Kundera aneb Co zmůže literatura?, Milan Kundera. Život spisovatele, Český spor o Milana Kunderu a audiokniha Kundera: Český život a doba).

V bratislavskom kine Lumière okrem toho uvedú český dokumentárny film Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti (2021). Diváci si ho môžu pozrieť dnes o 20.30 h alebo v utorok 12. apríla o 10. h. Dokument režiséra Miloslava Šmídmajera približuje umelcovu životnú cestu a hľadá odpovede na viaceré otázky. Prečo jeho tvorba zaujala ľudí doma i za hranicami? Prečo z bývalého Československa v roku 1975 odišiel do Francúzska, kde neskôr začal písať po francúzsky? Prečo nesúhlasil s prekladaním svojich posledných románov do rodného jazyka a prečo sa vyhýba publicite? Premietanie filmu je pritom spojené aj so súťažou – návštevníci kina tak môžu získať slovenské preklady Kunderových románov.

kniha roka 2020, Sviatok bezvýznamnosti Čítajte viac Kniha roka 2020: Ktorý kritik ocenil Kunderu a kto hlasoval za rozprávky Boženy Němcovej?

Dôvodom, prečo sa dnes o tomto autorovi toľko hovorí – najmä v jeho rodnom Česku, nie sú iba jeho úspechy. Je za tým i jeho sporná minulosť, keď sa z presvedčeného komunistu postupne zmenil na kritika režimu. A tiež viacero nevyriešených otázok.

Milan Kundera v apríli roku 1979 v Paríži. Foto: Profimedia/Jean-Pierre Couderc/Archív: Roger Viollet
kundera Milan Kundera v apríli roku 1979 v Paríži.

Pred 14 rokmi vyvolalo napríklad polemiku odhalenie, že Kundera v marci 1950 udal svojho známeho, ktorý pôsobil ako americký agent, čo spisovateľ označil za lož. Pravdou je, že ani po svojej emigrácii nemal dobré vzťahy s českými disidentmi. K politike sa veľmi nevyjadroval a do vlasti sa nevrátil ani po páde železnej opony.

Jan Novak Čítajte viac Spisovateľ Jan Novák: Kundera sa svojej komunistickej viery drží dodnes

Spory okolo jeho osoby oživil pred dvoma rokmi aj česko-americký spisovateľ Jan Novák, keď vydal neautorizovanú biografiu s názvom Kundera: Český život a doba. Niektorí kritici ju chválili, mnohí jej však vyčítali zaujatosť.

Slávneho umelca v nej obvinil, že je stále komunista. „Svojej komunistickej viery sa drží dodnes, aj keď nie v tej forme, ako za čias svojej stalinskej mladosti,“ povedal Novák v rozhovore pre Pravdu. Kontroverznosť Kunderovej osobnosti je o to väčšia, že sám väčšinou mlčí. Žije utiahnuto v Paríži a neposkytuje nijaké rozhovory.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Kundera