Kandidát - skutočný príbeh z budúcnosti

Debutový román autorskej dvojice Maroša Hečka a Michala Havrana Kandidát, s podtitulom denníky z odpočúvania, je mimoriadne vydarený. Autori na prebale knihy čitateľa upozorňujú, že vznikala súčasne so scenárom k pripravovanému filmu. Neviem, či sa filmu podarí knihu predbehnúť, alebo či za ňou bude, naopak, zaostávať, isté však je, že príbeh má všetky predpoklady na to, aby svojho čitateľa a neskôr aj diváka zaujal.

04.06.2012 13:00
Michal Havran a Maroš Hečko: Kandidát - denníky... Foto:
Michal Havran a Maroš Hečko: Kandidát - denníky z odpočúvania
debata

Dej románu sa odohráva počas dvoch mesiacov pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v jednej malej stredoeurópskej krajine, či skôr jednom malom hlavnom meste. K špecifiku tejto krajiny totiž patrí aj to, že všetko, čo sa v nej deje, je viac-menej sústredené do jedného mesta na Dunaji a všetci veľkí hráči sa v ňom navzájom poznajú. Každý o každom vie skoro všetko a zdá sa, že tieto pokojné vody veľmi nerozbúria ani nastávajúce prezidentské voľby. Predzvesťou konca idilky je zvláštna objednávka. Neznámy zadávateľ, záhadná pani Silvia, si za štedrú finančnú odmenu objedná sledovanie jedného z najväčších hráčov v pozadí tejto hry, ktorým je Adam Lambert, majiteľ najväčšej reklamnej agentúry v krajine.

Rozprávačom príbehu a súčasne autorom denníka je špecialista na odpočúvanie, ktorý spolu s bývalým legionárom Jazvom a počítačovým hackerom Emilom, nikdy nevychádzajúcim z izby, Lamberta sleduje. Najskôr sa zdá, že objednávka je omyl, Lambertove dni ubiehajú pokojne, medzi prácou, milenkou a fingovanými telefonátmi nezvestnej manželke. Pár týždňov pred voľbami však Lambert prijme ponuku vymyslieť a riadiť kampaň pre úplne neznámeho prezidentského kandidáta. A aby to nebola len povinná jazda, staví sa so svojím najväčším rivalom v oblasti reklamy Ivanom Müllerom o celý svoj majetok, že sa mu podarí s týmto kandidátom prezidentské voľby aj vyhrať.

Stávka spúšťa nielen ostrú kampaň, ale aj sériu dynamicky na seba nadväzujúcich odhalení, ktoré čitateľ vníma v chronologickom slede denníkových zápiskov. Text, ktorý je štylisticky veľmi dobre zvládnutý, situuje dej do blízkej budúcnosti, čo spolu s témou politiky umožnilo do románu vložiť aj vysokú mieru spoločenskej reality: „Internetové portály Sme a Pravdy písali, že do hry vstúpil nový záujemca. Outdoorové firmy odmietli médiám prezradiť, kto si u nich objednal kampaň. Mediálne.sk, Stratégie a blogeri mali o desiatej prvé špekulácie o identite nového kandidáta. Vraj sa vracia Mečiar, do hry nastúpila aj Radičová. Špiritistické weby sa domnievali, že kandiduje Dubček, ktorého vraj videli v rohu miestnosti na tlačovke v Mirbachovom paláci.“ (s. 121).

Pred čitateľom sa tak postupne odvíja vzájomne prepletený dvojitý príbeh. Na jednej strane príbeh veľkého hráča Adama Lamberta, ktorý však časom ustupuje do úzadia a uvoľňuje miesto príbehu neznámeho človeka, prezidentského kandidáta, Petra Potôňa. Ani sám Lambert spočiatku nevie, kto je v skutočnosti tento neznámy kandidát a to, ako dopadne stávka, sa čitatelia dozvedia až v závere románu. Je to nepochybne pozoruhodná kniha, ktorá aj keď sa na prvý pohľad tvári ako nevinný román k vode, nastavuje zrkadlo tým, ktorí skutočne rozhodujú o tom, ako vyzerá náš svet.

Michal Havran a Maroš Hečko: Kandidát. Denníky z odpočúvania, Inaque.sk 2012, Bratislava, 272 s.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba