Recenzia: Hotelík na Islande je útulný

Julie Caplinová sa preslávila knižnou sériou Romantické úteky a už to hovorí za všetko. K jej knihám Kaviareň v Kodani, Pekáreň v Brooklyne a Cukráreň v Paríži z vydavateľstva Grada teraz pribudol Hotelík na Islande. A je rovnako útulný ako tie predchádzajúce.

16.04.2022 14:00
Hotelík na Islande Foto:
Julie Caplinová: Hotelík na Islande.
debata

Mrazivá zima, horúce gejzíry

Britská spisovateľka Julie Caplinová necháva niektoré postavy prechádzať z jedného príbehu do druhého, a tak sa znova stretávame s príťažlivým hotelovým manažérom Alexom, ktorého sme spoznali v Paríži.

Teraz však na Islande musí vystupovať v prestrojení ako obyčajný barman. Hlavnou hrdinkou je Lucy, mladá, ambiciózna, no najmä sklamaná bývalá manažérka veľkého hotela, odkiaľ ju nezaslúžene vyhodili, keď sa ocitla v pikantnej situácii.

Sklamanie z prístupu zamestnávateľa ide ruka v ruke so sklamaním z lásky – z jej (už bývalého) partnera sa totiž vykľul poriadny zbabelec. Lucy je teda bez práce, sama a chopí sa jedinej šance v brandži – príjme ponuku riadiť malý hotelík kdesi na studenom a ľudoprázdnom Islande.

Už jej príchod na neznáme miesto dramaticky skomplikuje tajomný neznámy – miestni ľudia sú presvedčení, že v hoteli šarapatia mýtickí škriatkovi, ktorých si neradno rozhnevať. K jednej schválnosti však pomaly pribúdajú ďalšie. Lucy na škriatkov neverí, no kto by mal záujem hotelu škodiť?

Sprvu riadne vystresovaná a napätá manažérka sa na Islande postupne roztápa, keď spoznáva milých kolegov a kolegyne z hotela Polárna žiara, aj krásne prostredie, kde sú noci aj dni studené a gejzíry horúce ako láska.

Lucy sa na novom mieste čoraz viac páči, srdeční ľudia jej dávajú chuť znova dosiahnuť úspech a postaviť hotelík na nohy. Navyše jej novú prácu spríjemňuje spoločnosť charizmatického barmana Alexa. Obaja však majú svoje tajomstvo.

Spisovateľka Julie Caplinová. Foto: Grada
Julie Caplinová Spisovateľka Julie Caplinová.

Na polárnu žiaru treba čakať

Turisti prichádzajú do hotela Polárna žiara, aby si na vlastné oči užili skutočnú polárnu žiaru. Občas odídu sklamaní, no prírode sa rozkázať nedá. Na polárnu žiaru treba čakať, no kto je trpezlivý, bude odmenený.

Lucy musí za pochodu vyriešiť množstvo nepredvídateľných komplikácií, ktoré komplikujú chod hotela a môžu ho stáť priaznivé hodnotenia od klientov. Vrcholom je chorý šéfkuchár a pokazená elektrina práve v deň, keď je v hoteli naplánovaná veľká oslava.

Lucy musí improvizovať, ak chce túto beznádejnú situáciu zachrániť. Okrem škodoradostných škriatkov má však okolo seba kolegov, o ktorých sa môže oprieť.

Lucy na Islande okúsi mrazivú zimu, horúce pramene a ešte horúcejšiu lásku. No ako sa ukáže, o prácu aj o lásku musí zabojovať.

Román Julie Caplinovej Hotelík na Islande je príjemné čítanie o sile priateľstva, lásky aj húževnatosti, o tom, že šťastie a spokojnosť niekedy nájdeme tam, kde to vôbec nečakáme, a v celkom netušenej podobe. Je ako šálka teplej čokolády v chladnom počasí, keď sa zabalíte do deky a začítate do večného príbehu, ktorý má milión verzií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #recenzia #Julie Caplinová