Vo veku 71 rokov zomrel prozaik a esejista Ján Tužinský

Vo veku 71 rokov zomrel v piatok (15. 4.) prozaik a esejista Ján Tužinský, bývalý riaditeľ Slovenského rozhlasu. TASR to potvrdil Michal Dzurjanin, riaditeľ sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu RTVS.

16.04.2022 16:50
Ján Tužinský Foto:
Ján Tužinský na archívnej snímke.
debata (1)

Ján Tužinský sa narodil 29. marca 1951 v Zlatých Moravciach. Do literatúry vstúpil zbierkou poviedok Bičovanie koní, jeho knižný debut vyšiel v roku 1983. Začiatkom 80. rokov začal pracovať v Československom, resp. Slovenskom rozhlase.

Pôsobil ako redaktor jeho literárnej redakcie, dramaturg seriálov, od roku 1994 do rok 1997 bol ústredným riaditeľom Slovenského rozhlasu, neskôr dramaturgom rozhlasových hier. Bol tiež predsedom Spolku slovenských spisovateľov a v rokoch 1994 až 1998 poslancom Národnej rady SR.

Ako uvádza RTVS na svojej webstránke, Tužinský bol mimoriadne plodným autorom. Recenzie a literárne eseje a úvahy publikoval v Pravde, Smene, Ľude, Hlase ľudu, Večerníku, v Nových knihách v Literárnom týždenníku. Poviedky najprv uverejňoval časopisecky v Romboide a Slovenských pohľadoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #literatúra #Ján Tužinský