Kniha týždňa: Spev vtákov

Spisovateľke Christy Lefteri už na Slovensku vyšiel oceňovaný román Včelár z Aleppa (Tatran, 2020), za ktorý získala literárnu cenu Aspen Words Literary Prize. Je pôvodom Cyperčanka, no vyrastala v Londýne, kam sa jej rodina uchýlila po vojne a rozdelení ostrova na grécku a tureckú časť. O svojej rodnej krajine a jej ľuďoch píše v napínavom románe Spev vtákov.

23.04.2022 07:00
debata
Christy Lefteri: Spev vtákov Foto: Tatran
kniha spev vtakov Christy Lefteri: Spev vtákov

Novodobé otrokyne

Spev vtákov je príbehom pomocníčky v domácnosti, ktorá prišla na Cyprus zo Srí Lanky, aby svojej dcére a mame zarobila na lepší život a lepšiu budúcnosť. Je to román o láske a zároveň hlboko sociálny príbeh o všetkých prehliadaných a ponižovaných ženách – slúžkach, novodobých otrokyniach z chudobných krajín.

Pomocníčky v domácnosti prichádzajú na Cyprus (ako do mnohých iných krajín) z Vietnamu, Nepálu aj zo Srí Lanky, sú medzi nimi aj Rumunky, Moldavčanky, Ukrajinky. Oficiálne si ich najímajú na práce v domácnosti, no v skutočnosti robia súčasne aj vychovávateľky, opatrovateľky, čašníčky či predavačky – ráno pripravujú domácim raňajky, vypravia deti do školy, upracú dom, nakúpia, navaria a utekajú upratať pánov obchod alebo servírovať v jeho reštaurácii. Ak majú šťastie, ich páni ich nebijú ani sexuálne neobťažujú. Ťažko pracujú najmenej šesť dní v týždni, majú zakázané chodiť večer po práci von, najmä stretávať sa s mužmi. „Mali len pracovať a aj keď odpočívali, vlastnili sme ich,“ priznáva Petra, ktorej „sa“ pomocníčka Niša jedného dňa stratila.

Mali len pracovať a aj keď odpočívali, vlastnili sme ich

Ženy ako dážď

Petra si takmer po desiatich rokoch Nišinej služby začína uvedomovať, ako málo o tejto žene vie, že sa o ňu vôbec nezaujímala. Niša pritom vychovala Petrinu dcéru od narodenia do deviatich rokov, a so svojou vlastnou dcérou mohla byť po celý ten dlhý čas v kontakte len cez obrazovku tabletu. Jediný raz si pýtala voľno v nedeľu večer – a nedostala ho. Najprv si musela splniť svoje povinnosti a potom, neskoro v noci, vyšla von vybaviť, čo potrebovala. Za kým šla v osudnú noc, keď sa po nej zľahla zem? A prečo?

Polícia sa Nišiným zmiznutím nechce zaoberať, je to len cudzinka, a tie sú ako dážď – prídu, kedy chcú a odídu, kedy chcú. Petra vie, že to tak nie je a pustí sa do pátrania na vlastnú päsť. Krok po kroku odhaľuje veľké srdce a dobrácku povahu svojej pomocníčky, ktorú vlastne nepoznala, hoci roky žili pod jednou strechou. Rozbieha sa napínavé pátranie, do ktorého sa zapojí aj Jannis, Nišin utajovaný priateľ. Pomocníčky nesmú mať známosť a už vôbec nie vážnu, mnohé preto vyhodili zo služby. Otehotnieť pre pomocníčku znamená stratiť všetko – prácu aj vyhliadky na lepší život pre svoje rodiny kdesi ďaleko.

vcelar-z-aleppa Čítajte aj Včelár z Aleppa odkrýva svet, aký nechceme vidieť

Nie je to správne

Jannis je ďalšia zaujímavá postava v príbehu – vyrastal v roľníckej rodine ako šťastné dieťa, no potom videl, ako jeho otca poznačila vojna. „Človek môže zmiznúť vo svojom vnútri a niekedy, ako v prípade môjho otca, sa mu nikdy nepodarí nájsť cestu späť… Človek asi môže zomrieť viackrát,“ spomína. Na otcovo želanie sa stal bankárom a v kríze prišiel o všetko: „o prácu, úspory, manželku – v tomto poradí.“ Jannis preto príjme ponuku kamaráta z detstva a zapojí sa do ilegálnej siete lovcov vtákov.

Spevavce, ktoré cez Cyprus migrujú na svojich trasách, lovia vo veľkom, chytajú ich do sietí, zabíjajú a predávajú ako pochúťky. Táto práca v ňom zabila človeka, akým kedysi bol. Zabudol, čo vedel už ako malý chlapec: že „vtáky majú svoj vnútorný život, že riešia problémy poznaním nad rámec inštinktov, že majú flexibilnú a bystrú myseľ“. Jannis vie, že to, čo robí, nie je správne, no vycúvať z ilegálneho biznisu je ťažké. Miluje však Nišu a ona chce, aby s tým prestal. Je toto dôvod, prečo zmizla? Na svetlo však vychádzajú nové skutočnosti: Niša nie je jediná pomocníčka, ktorá sa na ostrove bez stopy stratila.

kniha nieco male Čítajte aj Kniha týždňa: Niečo malé, čo každú chvíľu vybuchne

Jannis z Cypru a Niša zo Srí Lanky majú niečo spoločné: obaja zažili „britskú okupáciu, ukradnutú kultúru a pôdu, ten neukojiteľný boj za slobodu a identitu.“ Aj Petra a Niša majú niečo spoločné: obe pred rokmi stratili milovaného manžela, obe majú dcéry približne v rovnakom veku. A predsa sa Niša dokáže dívať na svet inak: ani ďaleko od domova a odlúčená od svojho dieťaťa nezabúda na rešpekt človeka k prírode a k ľuďom, kým Jannis a Petra ostávajú uzavretí vo svojom vlastnom žiali. Až Nišino záhadné zmiznutie im otvára oči.

Spev vtákov je pútavo napísaný román s večnou symbolikou lásky a čistoty, ktoré môžeme v živote ľahko stratiť, ak to sami dovolíme. Spisovateľka Christy Lefteri sa inšpirovala skutočnými prípadmi zmiznutých pomocníčok a vytvorila o ich osudoch napínavý a dojímavý príbeh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy