Zväzok básní trinásťročnej Charlotte Brontëovej sa predal za 1,25 milióna dolárov

Rukopisný zväzok básní, ktoré ako trinásťročná napísala známa anglická spisovateľka Charlotte Brontëová (1816–1855), sa na antikvárnom veľtrhu v USA predal za 1,25 milióna dolárov.

26.04.2022 14:30
Charlotte Brontë - Kniha rýmov Foto:
Charlotte Brontë - Kniha rýmov.
debata

Dnes o tom informoval server BBC, podľa ktorého je to najvyššia suma, za ktorú sa kedy predalo dielo britskej autorky. Miniatúrny rukopis, ktorý má na výšku necelých desať centimetrov, má 15 strán. Zakúpila ho britská charita a venuje ho múzeu rodiny Brontëových v grófstve Yorkshire.

Charlotte Brontëová bola najstaršia zo spisovateľského sesterského tria, ktorej najslávnejším dielom je román Jane Eyrová, ktorý vyšiel v roku 1847. Písala však už od najútlejšieho veku a malý zväzok básní s titulom Book of Rhymes (Kniha rýmov) patrí k jej najranejším dielam. Rukopis bol dlho považovaný za stratený, naposledy sa na aukcii objavil v roku 1916.

Knihu veľkosti hracej karty zakúpila britská charita Friends of the National Libraries (FNL), ktorá sa snaží sprístupňovať poklady národného písomníctva predávané zo súkromných rúk. Rukopis odovzdá múzeu sestier Brontëových v Haworthe, ktoré funguje na bývalej fare, kde spisovateľky napísali väčšinu svojich kníh.

LSme nadšení, že tento výnimočný a nečakaný dar získame a ďakujeme zaň veľkorysosti FNL aj všetkých prispievateľov," uviedla kurátorka múzea Ann Dinsdaleová. „Je to vždy veľmi emotívne, keď sa nejaký predmet, ktorý patril rodine Brontëovej, vracia späť domov,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #kniha #literatúra #Charlotte Brontëová