Jozef Banáš: Ak nevera nie je štandard, manželstvá by sa nemali rozvádzať

Odmietam, aby sa kvôli nejakej momentálnej nevere manželstvá rozvádzali, na druhej strane, pokiaľ je nevera v manželstve štandardom, takýto vzťah nemá zmysel, povedal v online rozhovore autor knihy Posledná nevera Jozef Banáš.

11.06.2012 06:00 , aktualizované: 12:39
Posledná nevera, banáš Foto:
Jozef Banáš číta úryvok zo svojej knihy poviedok Posledná nevera.
debata (9)

„Nikto z nás nie je dokonalý,“ odpovedal na otázku, prečo sa k nevere sám priznal. „Dostal som v Teleráne priamo takúto otázku a tak ako v iných otázkach, ani v tejto som nevidel dôvod, prečo by som klamal. O to skôr, že sa to stalo pred asi 30-timi rokmi a s manželkou sme si veci vydiskutovali (a vidíte, oplatilo sa, o mesiac máme 40. výročie sobáša).“

A prečo píše knihy? „Keď som v roku 2006 odchádzal do predčasného dôchodku, netušil som,že môj celoživotný sen – byť iba spisovateľom (písal som celý život, avšak pri mojich hlavných zamestnaniach) – sa tak úžasne naplní. Píšem pre radosť a ak sa táto moja vnútorná radosť cez moje knihy prenáša i na čitateľov, moja energia sa znásobuje. Možno i preto sa knihy tak dobre predávajú a netajím, že celkom slušne na nich aj zarábam.“

Diplomat, politik, no dnes v prvom rade spisovateľ. Jozef Banáš má naa konte niekoľko zaujímavých kníh – Idioti v politike, Zóna nadšenia, Zastavte Dubčeka, Kód 9 či Sezóna potkanov. V priemere predáva 25-tisíc výtlačkov. Jeho knižky prekladajú do češtiny, poľštiny či nemčiny, roku 2008 získal za Zónu nadšenia ocenenie Kniha roka.

Jozef Banáš pred pár dňami vydal knižku poviedok Posledná nevera. Zostavil ju z niekoľkých starších poviedok ako Suliko, ktorú napísal roku 1984, pokračujúc poviedkami Mimoriadny rýchlik, Busta, Posledná nevera, Dávno som sa tak nezasmial a Srdce v podmienke a doplnil ich novými. Väčšinu príbehov zažil. Ten, ktorý mu rozprávala dcéra Adela, si netrúfol napísať. Bol príliš smutný. Odohrával sa na detskej onkológii, kde sa strieborná niť spájajúca dvanásťročnú Adelku so životom postupne stenčovala. Práve jej túto knihu venoval. A aj tej druhej Adelke. „Za jej srdiečko otvorené chorým, starým, biednym… ba aj bezmocným zvieratkám,“ napísal v úvode Jozef Banáš.

Pravda.sk exkluzívne uverejňovala ukážky z knihy poviedok Posledná nevera. (začítať sa do nich môžete tu). A teraz pozvala Jozefa Banáša, aby s vami diskutoval online. Pýtať sa ho môžete, na čo len chcete. Uveďte aj svoj mail, najzaujímavejšiu otázku, ktorú vyberie Jozef Banáš, odmeníme knižkou Posledná nevera aj s venovaním autora.

9 debata chyba