Päť nových kníh na tento týždeň

Detektívka, ukradnutý americký dron a špióni v utajení, smútiaca žena, smútiaci pes a priateľstvo medzi nimi, aj pamäť, čo sa vracia k nevyriešeným záhadám Paríža aj života hlavného hrdinu.

08.05.2022 06:00
debata

Mark Haddon: Čudná príhoda so psom uprostred noci

Mark Haddon: Čudná príhoda so psom uprostred noci Foto: Lindeni
kniha cudna prihoda so psom Mark Haddon: Čudná príhoda so psom uprostred noci

Detektívka, no nie celkom obyčajná. Vyšetrovateľom aj rozprávačom je pätnásťročný chlapec s Aspergerovým syndrómom. Je výborný v matematike, pozná všetky krajiny sveta, ale ľudské emócie celkom nechápe. Keď nájde na dvore zabitého susedkinho psa, musí zistiť, čo sa stalo.

Lisa Reganová: Dievča bez mena

Lisa Reganová: Dievča bez mena Foto: Cosmopolis
kniha Dievca bez mena Lisa Reganová: Dievča bez mena

Detektívka Josie Quinnová je zdesená brutalitou útoku. Obeť bojuje o život a novorodené dieťa zmizlo. Na inom mieste sa snaží ukryť mladá žena, ktorá nevie, kto je. Je dievča bez mena svedkyňa, podozrivá alebo možno budúca obeť? Dokáže zastaviť neľútostného vraha?

kniha recenzia Auroville Čítajte aj Kniha Týždňa: Auroville - moderná utópia

Ken Follett: Nikdy

Ken Follett: Nikdy Foto: Tatran
kniha nikdy Ken Follett: Nikdy

Ukradnutý americký dron, miznúca oáza v saharskej púšti a tajná skrýša smrtiacich chemikálií. Ak zodpovední neustúpia, svet sa blíži k vojne. Traja odvážlivci – špión v utajení, geniálny čínsky špión a americká prezidentka sužovaná rivalom – sa pokúsia zatiahnuť záchrannú brzdu.

Sigrid Nunez: Priateľ

Sigrid Nunez: Priateľ Foto: Inaque
kniha priatel Sigrid Nunez: Priateľ

Spisovateľke a univerzitnej profesorke zveria psa, ktorý patril jej zosnulému najlepšiemu priateľovi. Apolón je obrovská nemecká doga a jej byt je príliš malý, no nedokáže odmietnuť. Pes rovnako ako ona prežíva hlboký smútok a obaja si kúsok po kúsku hľadajú cestu späť do života.

Patrick Modiano: Aby si sa nestratil v našej štvrti

Patrick Modiano: Aby si sa nestratil v našej... Foto: Marenčin PT
kniha aby si sa nestratil v nasej stvrti Patrick Modiano: Aby si sa nestratil v našej štvrti

Do samotárskeho života Jeana Daragana vstúpia záhadné osoby, ktoré našli jeho adresár. V zošitku je meno, ktoré vyvolá spomienky na detstvo, na ľudí a veci, ktoré chcel navždy opustiť. Pamäť ho zavedie na miesta a do dôb, v ktorých ostali nevyriešené záhady Paríža, Francúzska i jeho vlastného života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy