Festival BRaK oslávi knihy a spojí ich tvorcov

Už dnes sa v bratislavskej Novej Cvernovke začína multižánrový knižný festival BRaK, ktorý je až do nedele 15. mája miestom stretnutí knižných tvorcov a čitateľov.

11.05.2022 07:00
BRaK 2020 Bratislavský knižný festival Foto: ,
Bratislavský knižný festival BRaK bude aj tento rok v Novej Cvernovke. Archívna snímka.
debata

K festivalu vždy patrí aj predajná výstava kníh z malých a zo stredne veľkých vydavateľstiev. Tento rok medzi nimi bude aj ukrajinské vydavateľstvo Vydavnictvo, ktorého majiteľka Liliya Omelyanenko utiekla pred vojnou a porozpráva o vydávaní kníh počas vojny. Časť programu je vyhradená bieloruským autorom a autorkám, ktorí majú osobnú skúsenosť s diktatúrou.

kniha recenzia Auroville Čítajte viac Kniha Týždňa: Auroville - moderná utópia

Výnimočnými hosťami budú aj nórska filmárka Ninou F. Grünfeld, ktorá v knihe Frida pátrala po stopách svojej stratenej slovenskej starej mamy, či portugalská autorka a novinárka Isabela Figueiredo, autorka oceňovanej knihy Tučná. Príde tiež japonská reportérka Shiori Ito, ktorá sa o svoju skúsenosť s patriarchálnou spoločnosťou a so znásilnením podelila v knihe Čierna skrinka. Poľsko bude reprezentovať reportážna literatúra a jej autorky Katarzyna Surmiak-Domańska a Margo Rejmer.

kniha SKLOVSKIJ-ZOO Čítajte viac Šklovského kniha Zoo: Ruskí emigranti v Berlíne sa cítili ako v klietke

Zaujímavý bude aj Prvý česko-nemecký kabaret o dcére nemeckého spisovateľa Thomasa Manna, kabaretierke a spisovateľke Erike Mann. Festival si ju pripomína aj výstavou v Zičiho paláci. Priestor dostane aj poézia Ivana Šrpku, Anny Ondrejkovej a Rudolfa Juroleka, na autorskom čítaní stretnete Ballu s knihou Medzi ruinami a Nicol Hochholczerovú a jej silný debut Táto izba sa nedá zjesť. Na workshopoch, prednáškach a diskusiách sa naučíte lepšie porozumieť komiksu, dozviete sa o tvorbe Viktora Šklovského, prelistujete si francúzskeho iIustrovaného sprievodcu rozkošou, český publicista Pavel Kusák predstaví knihu príbehov výnimočných hudobníkov.

Erika Mann Čítajte viac Spoznajte Eriku Mann, odvážnu dcéru slávneho otca

Na úvodnom programe PechaKucha Night sa predstavia ľudia spojení s knižnou tvorbou – prekladatelia, editori, knižní grafici, dizajnéri, ilustrátori a ďalší odborníci. V piatok 13. mája je na programe konferencia na tému Nebáť sa nerásť, určená najmä knižným vydavateľom a predajcom s témami ako neustály rast, ekológia a sloboda vo vydavateľskom prostredí, nezávislé kníhkupectvá v digitálnej dobe či sociálne aspekty knižného podnikania. Po celý víkend bude na festivale aj detský program a, samozrejme, veľa dobrých kníh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #BRak